1515

Svenska storbanker i penningtvätthärvan

Flera av de svenska storbankerna kopplas till den stora härvan kring rysk penningtvätt. Swedbank, SHB och SEB är berörda, även om Danske bank och Nordea fortsatt förknippas med de största transaktionsvolymerna.

Svenska storbanker kopplas till härvan kring rysk penningtvätt.
Svenska storbanker kopplas till härvan kring rysk penningtvätt.Bild:TT

”Vi arbetar på många olika sätt för att motverka penningtvätt”, berättar Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB, apropå uppgifter som presenterades av den danska tidningen Berlingske på tisdagen.

Hon påpekar sedan att kriminaliteten utvecklas, och att banken strävar efter att hänga med i den utvecklingen.

”Vi har gått igenom det material som vi har sett, och vi känner oss trygga med vår hantering och vår uppföljning”, säger hon och fortsätter:

”Vi kan se att det rör sig om ett fåtal tillfällen. Vi är trygga med den kontroll och de system vi har på plats för att skydda oss och våra kunder.”

Swedbank, med kommunikationschefen Gabriel Frankcke Rodau, ger en liknande kommentar:

”Vi har tagit del av medias rapportering nu på morgonen och kommer att analysera de fall där vårt namn förekommer. Dock kan vi på grund av banksekretess aldrig kommentera enskilda transaktioner eller kunder.”

Flera av bankerna påtalar att det rör sig om ett fåtal transaktioner, samt att dessa har följts upp.

Handelsbankens presschef Johan Wallqvist säger att banken agerat snabbt vid de fall av misstänkt penningtvätt som lyfts fram av OCCRP och den danska tidningen Berlingske.

”Vi ser mycket allvarligt på detta. De transaktioner det handlar om är fyra år gamla och väl kända för oss”, säger han i en kommentar till di.se. 

”Nödvändiga åtgärder har vidtagits och bland annat avslutades förbindelsen med Trasta Komercbanka under 2013.”

Den i Riga baserade banken pekas ut som central för den misstänkta penningtvätten. 

Johan Wallqvist säger vidare att SHB inte haft några relationer till den moldaviska bank som också spelat en stor roll i upplägget: 

”Vad det gäller Moldindconbank så har Handelsbanken aldrig haft någon direkt förbindelse med den banken, de aktuella transaktionerna genomfördes via andra banker.” 

OCCRP har sedan tidigare pekat ut Danske Bank och även Nordea som de i Sverige verksamma finanshus med störst transaktioner som knyts till penningtvätt.

Även en rad andra svenska bolag berörs. Bland dessa märks Ericsson och tandvårdsleverantören Dentsply. Över 20 miljoner kronor har betalats ut till svenska bolag, huvudsakligen under 2014, uppger OCCRP.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/11277evSaWvD/


Innehåll från SwisslogAnnons

Så lägger Swisslogs lösningar grunden för lyckad automatisering av lager och distributionscenter – här är trenderna i branschen

Konsumenthandeln via nätet ökar snabbt och nya lösningar krävs för att uppfylla konsumenternas krav på snabb och smidig leverans. 

Swisslog har lång erfarenhet av att automatisera lager och har utvecklat flera lösningar som möter dessa nya behov.

– Vi erbjuder en av marknadens bredaste och modernaste portföljer av lösningar för automation av lager inom retail, e-handel och food & beverage, säger Lars Rosencrantz, Head of Sales Nordic på Swisslog.

Digitaliseringen påverkar hela samhället och har fått en extra skjuts av den pågående pandemin. Handeln på nätet expanderar, vilket ställer nya krav på snabbhet, tillgänglighet och leveransservice då konsumenternas krav och förväntningar hela tiden ökar.

För att näthandeln ska lyckas krävs en hög grad av automation i logistikkedjan. Varor ska plockas i ett lager, konsolideras och packas inför leverans till konsumenten och allt ska ske samma dag, helst inom några timmar. För livsmedelsbranschen finns det ytterligare parametrar att ta hänsyn till eftersom livsmedel lagras i olika temperaturzoner. 

Micro-fulfillment center 

Micro-fulfillment center, MFC, är en typ av automatiserade lagerlösningar som placeras i omedelbar närhet till konsumenterna för att möta deras krav. Swisslog erbjuder flera lösningar inom MFC, med allt från fristående lösningar till installationer i befintliga butikslokaler. 

Ett exempel på en sådan lösning är AutoStore, en effektiv robotiserad lager- och plocklösning som enkelt kan inrymmas i befintliga byggnader. AutoStore är en utrymmessnål och skalbar lösning, vilket gör att den passar verksamheter av olika storlekar. Ökar omsättningen är det bara att lägga till fler robotar för att möta kapacitetsbehovet.

Automatiserade plocklösningar 

– Kostnaden för plock & pack av artiklar kan uppgå till 60% av artikelhanteringen i ett lager och vi ser en vilja och trend av att automatisera denna del av hanteringen. Swisslog har lösningar för robotiserat plock & pack för pall- och lättgodshantering. Våra robotapplikationer ItemPiQ och ACPaQ skapar flexibilitet och framtidssäkrar intralogistiken ur ett kostnads- och arbetsmiljöperspektiv, säger Lars Rosencrantz.

– Oavsett vilken typ av automation en kund önskar så kan vi leverera en helhetslösning, med hårdvara, mjukvara, implementering, realisering, och se till så att den är driftsatt, testad och klar, fortsätter han.  

Automation inom många sektorer

Det finns andra segment, helt nya branscher, med ett ökat behov av automation. En sådan är Vertical eller Indoor Farming, där odling av växter och grönsaker sker inomhus i storstadsregioner, i nära anslutning till konsumenterna.

– Här kan Swisslogs automationslösningar ta över en stor del av det befintliga och kostsamma manuella arbetet. Vi kan skapa hela automatiserade inomhusodlingar, där allt från skötsel till plock och paketering inför leverans till butik, restaurang eller slutkonsument sker automatiskt, säger Lars Rosencrantz, och sammanfattar:

– Det finns jättepotential i hela Europa att automatisera inom många områden och det är bland annat personalkostnaderna som driver automationen. 

Om Swisslog

Swisslog levererar datadrivna och robotiserade lösningar tillsammans med tillförlitliga och modulära servicekoncept till din logistikautomation. Genom att samarbeta med framtidsorienterade företag är vi fast beslutna att sätta nya standarder inom lagerautomation för att tillhandahålla framtidssäkra produkter och lösningar.

Våra kunder litar på kompetensen hos våra passionerade medarbetare – vi är mer än 14 000 personer inom Kuka-koncernen som arbetar över hela världen. 

Läs mer om framtidens automatiserade logistiklösningar här

Mer från Swisslog

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swisslog och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?