ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

"Svenska spelregleringen kan förväntas bli framgångsrik"

Den svenska spelregleringen som införs vid årsskiftet kan förväntas bli framgångsrik eftersom den är en kopia av Danmarks och Storbritanniens spelregleringar som har visat sig vara framgångsrika.

Den uppfattningen framförde David Sundén vid Lakeville Economic Consulting vid ett seminarium i Stockholm om spellicenser. Lakeville har kunder i både offentlig och privat sektor, däribland spelbolag.

Danmark och Storbritannien har uppnått hög statlig kontroll över sina spelmarknader genom regleringar som är väl underbyggda utifrån teorier om hur marknader fungerar, bedömer han.

Samtidigt konstaterar konsulten att spelare som vill ha bäst odds sannolikt kommer att söka sig till spelbolag som inte ingår i den svenska regleringen. Den svenska spelregleringen innebär nämligen en 18-procentig skatt för företagen.

David Sundén anser att svenska staten har förlorat kontrollen över spelmarknaden. Den procentuella andelen av spelkonsumtionen på svenskt reglerade spelbolag har sjunkit på senare år. Det gäller både mätt som andel av omsättningen, och ännu mer mätt som andel av spelvolymen. Konsekvenserna har varit minskade intäkter till staten, snedvridna konkurrensvillkor och osäkert konsumentskydd.

Han jämför med andra klassiska problematiska produkter såsom cigaretter, alkohol och snus där staten för närvarande har bättre marknadskontroll. Han tror dock att svenska staten genom regleringen kommer att lyckas ta kontroll över spelmarknaden såsom Danmark lyckades genom sin reglering för en handfull år sedan.

För den svenska statskassan bedömer han att regleringen kommer att bli ett offentligfinansiellt plus, främst tack vare den 18-procentiga skatten, men att det samtidigt finns stora nedåtrisker kopplade till de statliga svenska spelbolagen.

Angående vilken grad av reglerad marknadskontroll man kan förvänta sig noterar han att viktiga och stora spelbolag har sökt licens. Det gäller både de stora och mellanstora "svenska" spelbolagen, samt stora utländska spelbolag.

Samtidigt har flera bolag gjort långsiktiga marknadsinvesteringar. Kindred är huvudsponsor i sex år för Allsvenskan och Superettan från år 2020. Ett annat exempel är Betsson som är huvudsponsor för SHL.

David Sundén tror att licensierade spelbolag kommer att arbeta aktivt mot olicensierades möjlighet att marknadsföra sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer