1515
Annons

"Svenska spelregleringen kan förväntas bli framgångsrik"

Den svenska spelregleringen som införs vid årsskiftet kan förväntas bli framgångsrik eftersom den är en kopia av Danmarks och Storbritanniens spelregleringar som har visat sig vara framgångsrika.

Den uppfattningen framförde David Sundén vid Lakeville Economic Consulting vid ett seminarium i Stockholm om spellicenser. Lakeville har kunder i både offentlig och privat sektor, däribland spelbolag.

Danmark och Storbritannien har uppnått hög statlig kontroll över sina spelmarknader genom regleringar som är väl underbyggda utifrån teorier om hur marknader fungerar, bedömer han.

Samtidigt konstaterar konsulten att spelare som vill ha bäst odds sannolikt kommer att söka sig till spelbolag som inte ingår i den svenska regleringen. Den svenska spelregleringen innebär nämligen en 18-procentig skatt för företagen.

David Sundén anser att svenska staten har förlorat kontrollen över spelmarknaden. Den procentuella andelen av spelkonsumtionen på svenskt reglerade spelbolag har sjunkit på senare år. Det gäller både mätt som andel av omsättningen, och ännu mer mätt som andel av spelvolymen. Konsekvenserna har varit minskade intäkter till staten, snedvridna konkurrensvillkor och osäkert konsumentskydd.

Han jämför med andra klassiska problematiska produkter såsom cigaretter, alkohol och snus där staten för närvarande har bättre marknadskontroll. Han tror dock att svenska staten genom regleringen kommer att lyckas ta kontroll över spelmarknaden såsom Danmark lyckades genom sin reglering för en handfull år sedan.

För den svenska statskassan bedömer han att regleringen kommer att bli ett offentligfinansiellt plus, främst tack vare den 18-procentiga skatten, men att det samtidigt finns stora nedåtrisker kopplade till de statliga svenska spelbolagen.

Angående vilken grad av reglerad marknadskontroll man kan förvänta sig noterar han att viktiga och stora spelbolag har sökt licens. Det gäller både de stora och mellanstora "svenska" spelbolagen, samt stora utländska spelbolag.

Samtidigt har flera bolag gjort långsiktiga marknadsinvesteringar. Kindred KIND SDB -0,40% Dagens utveckling är huvudsponsor i sex år för Allsvenskan och Superettan från år 2020. Ett annat exempel är Betsson BETS B -0,51% Dagens utveckling som är huvudsponsor för SHL.

David Sundén tror att licensierade spelbolag kommer att arbeta aktivt mot olicensierades möjlighet att marknadsföra sig.


Innehåll från Aros KapitalAnnons

Så kan de fortsätta tillväxtresan mot nya marknader

Med hållbarhet och långsiktighet i fokus satsar Arkö Bostad vidare mot nya marknader.

Utmaningen var att hitta rätt samarbetspartners för att tryggt kunna fortsätta tillväxtresan.

– Från dag ett blev vi väldigt imponerade av den service Aros Kapital levererar. De har hjälpt oss att växa snabbare, säger Andreas Holst, delägare på Arkö Bostad.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Som erfaren bostadsutvecklare erbjuder Arkö Bostad byggnation av olika slags fastigheter, som bostadsrätter, hyresfastigheter och industrihallar.

Fokus har främst varit regionalt i Östergötland och Sörmland, men när tiden var inne att ta nya steg utåt och satsa på nya marknader i Sverige uppstod behovet av en pålitlig samarbetspartner.

– Aros Kapital ger ett professionellt bemötande och ger oss utrymme att fokusera på våra projekt. Vi som entreprenörer vill lägga mest möjliga fokus på våra projekt, samarbetet med Aros gör att vi minskar byråkrati och istället har vi ägnat oss åt det vi ska göra, vilket hjälpt oss att växa snabbare, säger Andreas Holst, delägare på Arkö Bostad.

”Förstår våra utmaningar”

Att valet föll just på Aros Kapital har flera orsaker. 

– Traditionella banker är inte duktiga på byggkreditiv eftersom det tar lång tid i kredithanteringen, därför är det bättre att prata med de som arbetat mycket med byggkreditiv, säger Andreas Holst.

Byggkreditivet fungerar i stort sett som en checkkredit eller kontokredit som används efter hand som fakturorna för bygget betalas, eftersom kunden inte får ut hela beloppet på en gång för sitt byggnadslån.

– Vi hade hört gott om Aros gällande detta så vi testade.

Andreas Holst säger att man på Arkö Bostad också uppskattar att Aros Kapital har samma entreprenörtänk som dem själva.

Därför kan de hela tiden komma med konstruktiva förslag. Sen har de även en fantastisk tillgänglighet där de lyssnar bra, är snabba på att återkoppla och finns alltid till hands. Även vid tajta tidplaner och obekväma tider på dygnet. 

– Aros står nära entreprenören helt enkelt, och förstår våra utmaningar.

Läs mer om hur du kan få hjälp med fastighetsfinansiering 

Mer från Aros Kapital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Kapital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?