1515
Annons

Svenska speljättens vd släpper bok om branschens insida

David Polfeldt, vd på spelutvecklaren Massive Entertainment, har nyligen privat släppt boken ”The Dream Architects – adventures in the video game industry” som hyllats av branschen.

Foto:Jonas Eng

Hur länge har du hållit på?
”Jag kom i gång 2016, men det var lågintensivt i början och tog fart först 2018. Jag var klar i början av 2020.”

Boken beskriver spelvärlden inifrån, med alla dess upp- och nedsidor. Den lovordas av branschlegendarer och även av fixstjärnor i nöjesindustrin som regissören James Cameron och filmproducenten Jon Landau, vad är du mest nöjd med?
”Jag är oproportionerligt stolt över att alla som recenserat den påpekat att den är välskriven. Jag trodde det språkliga skulle vara största svagheten – en svensk som skriver på engelska. Men så klart har jag haft bra redaktörer som hjälpt mig.”

Vad fick dig att börja?
”När vi släppte spelet ”The Division” 2016 hade jag otroligt blandade känslor. Spelet har sålt i 20 miljoner exemplar och var likt det jag drömde om, men motsvarade ändå inte det jag ville uppnå. Skrivandet har varit terapi för att bena ut hur den kreativa berg- och dalbanan påverkat mig. Jag har varit i spelindustrin i 20 år, men inte hittat någon sådan bok så jag fick skriva den själv.”

Boken innehåller självrannsakan men är också ett hyllningstal till dem som envisas med att drömma. Vad drömmer du själv om?
”Just nu är det väldigt roligt att skriva. Det är ett sätt att komma bort från internationell business och styrelserummen och tillbaka till drömmaren jag var på konstskolan som 20-åring. Samtidigt drömmer jag om att få vara med på ett spelprojekt som når stor publik och samtidigt även har ett större intellektuellt djup.” 

Drömartkitekterna släpptes i början av september, hur har den sålt?
”Den var förbeställd i 5.000 exemplar i USA. Förlaget är baserat på Manhattan och jag vet inte vad man kan förvänta sig framöver försäljningsmässigt.”

Kallar du dig författare nu?
”Jag har på skoj börjat säga att mitt dagjobb är vd på Massive, alla andra tider är jag författare. Det är en otroligt rolig kombo, att gå från att jobba med jättestora team hem till sin egen bunker och skriva.”

Hur hinner du med?
”Jag stiger upp tidigt och att barnen flyttat hemifrån är en stor faktor. Jag har ofantlig mycket tid över till att ägna mig åt mig själv numera och det är en stor egokick. Det mesta jag gör går snabbt.”

Blir det någon fortsättning?
”Jag tror det finns fler saker att skriva om och man kan välja olika vägar. En väldigt svår bok att skriva vore att skildra spelbranschens avigsidor, misslyckanden, spelberoende och om man blir våldsam av att spela. Det är en bok som behövs, men jag är inte säker på att det är jag som ska skriva den.”

En roman då?
”Varför inte? Absolut. Men jag är ödmjukt medveten om att det är jäkligt svårt att skriva. Fast det vore underbart att pröva på.” 

Vilken bok i världshistorien skulle du vilja ha ha skrivit?
”Consider Phlebas av Iain M Banks. Det är en otroligt rik berättelse som har all fernissa man kan tänka sig. Den är jättelättläst, men bakom allt ställs kittlande och viktiga frågor som påverkat mig väldigt mycket om hur man gör bra underhållning med intellektuellt djup.”


Grand Hotel Saltsjöbadens vd: ”Sunt att tidsbestämma ordförandes uppdrag”

Ordförande och ledamöter behöver rotera, anser Katarina Romell, vd Grand Hotel Saltsjöbaden, som har en lång rad styrelseuppdrag bakom sig. För bolagen är en stagnerande styrelse förödande – ny kompetens måste kunna rekryteras in, anser hon. 

”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela.”

Katarina Romell, vd Grand Hotel
Katarina Romell, vd Grand HotelFoto:Jack Mikrut

Dagens industri rapporterade på måndagen att sex av tio ledamöter har eller planerar att dra ned på sina uppdrag i styrelser. Bakgrunden är den starkt kritiserade arvodesbeskattningen som dränerat näringslivet på styrelsekandidater.

Hotellprofilen Katarina Romell, vd för Grand Hotel Saltsjöbaden sedan tre år, har avsagt sig alla styrelseuppdrag som hon tidigare haft vid sidan av sina vd-jobb inom hotellnäringen.

”Jag är ganska ny fortfarande och vi är i ett operativt skede som är så pass krävande att jag vill fokusera på Grand helt och hållet”, säger hon. 

Under de elva år som Katarina Romell dessförinnan var vd för hotell- och konferensanläggningen Vår Gård, också i Saltsjöbaden, hade hon som mest fyra parallella styrelseengagemang. Bland annat i Visita, Svenska Möten och branschtidningen Besöksliv.

”Då maxade jag. Eftersom jag var så länge på Vår Gård satt organisationen, och jag kunde frigöra mig för styrelseuppdrag. Det fungerar inte om du är ny på din roll eller inte har en organisation som fungerar”, säger Katarina Romell och tillägger: 

”Det är svårt att leva på enbart styrelseuppdrag. Särskilt i vår bransch där marginalerna är låga.”

Hade du kunnat tänka dig en renodlad styrelsekarriär?
”Ja, absolut. Jag tror också att det skulle ha varit mycket lättare att rekrytera till styrelser om du kunde vara styrelseproffs från 45-årsåldern. Styrelseuppdrag får inte bli en ’pensionspost’ och något man gör efter att ha dragit ned på sitt operativa arbete.”

För egen del har arvode och beskattning inte vägt tyngst när hon tackat ja till eller avsagt sig uppdrag, gör Katarina Romell klart. Däremot tror hon att ersättningen är viktig för att locka en yngre generation, som i dag är runt 30 år.

”Många värderar sin fritid på ett annat sätt än tidigare. Styrelsearbete stjäl tid från att vara med din familj och ägna dig åt intressen. Får du inte betalt för den tiden, blir uppdragen kanske inte lika intressanta.”

Hon pekar på faran för bolagen, när rekryteringen haltar.
”Blir samma gäng kvar alldeles för länge börjar det till slut osa lite klubb av det hela. Det är inte riktigt affärsmässigt. Därför vore det sunt att tidsbestämma ordförande och ledamöters uppdrag.”

”Ett medskick till våra politiker är att skapa ett system så att rekryteringen kan fungera. Konsekvenserna av det vi har nu är ett urholkande av kompetens. Det är ganska skrämmande”, säger Katarina Romell vidare.

 Vad har du själv fått ut av att sitta i styrelser?
”Det är oerhört stimulerande att ha styrelseuppdrag. De lyfter dig ur vardagen. Jag har också lärt mig mycket av kreativa ägare och kunnat ta med det till min egen verksamhet. Så lärandet går åt båda håll.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?