Hoppa till innehållet

Annons

Svenska speljättens vd släpper bok om branschens insida

David Polfeldt, vd på spelutvecklaren Massive Entertainment, har nyligen privat släppt boken ”The Dream Architects – adventures in the video game industry” som hyllats av branschen.

Foto:Jonas Eng

Hur länge har du hållit på?
”Jag kom i gång 2016, men det var lågintensivt i början och tog fart först 2018. Jag var klar i början av 2020.”

Boken beskriver spelvärlden inifrån, med alla dess upp- och nedsidor. Den lovordas av branschlegendarer och även av fixstjärnor i nöjesindustrin som regissören James Cameron och filmproducenten Jon Landau, vad är du mest nöjd med?
”Jag är oproportionerligt stolt över att alla som recenserat den påpekat att den är välskriven. Jag trodde det språkliga skulle vara största svagheten – en svensk som skriver på engelska. Men så klart har jag haft bra redaktörer som hjälpt mig.”

Vad fick dig att börja?
”När vi släppte spelet ”The Division” 2016 hade jag otroligt blandade känslor. Spelet har sålt i 20 miljoner exemplar och var likt det jag drömde om, men motsvarade ändå inte det jag ville uppnå. Skrivandet har varit terapi för att bena ut hur den kreativa berg- och dalbanan påverkat mig. Jag har varit i spelindustrin i 20 år, men inte hittat någon sådan bok så jag fick skriva den själv.”

Boken innehåller självrannsakan men är också ett hyllningstal till dem som envisas med att drömma. Vad drömmer du själv om?
”Just nu är det väldigt roligt att skriva. Det är ett sätt att komma bort från internationell business och styrelserummen och tillbaka till drömmaren jag var på konstskolan som 20-åring. Samtidigt drömmer jag om att få vara med på ett spelprojekt som når stor publik och samtidigt även har ett större intellektuellt djup.” 

Drömartkitekterna släpptes i början av september, hur har den sålt?
”Den var förbeställd i 5.000 exemplar i USA. Förlaget är baserat på Manhattan och jag vet inte vad man kan förvänta sig framöver försäljningsmässigt.”

Kallar du dig författare nu?
”Jag har på skoj börjat säga att mitt dagjobb är vd på Massive, alla andra tider är jag författare. Det är en otroligt rolig kombo, att gå från att jobba med jättestora team hem till sin egen bunker och skriva.”

Hur hinner du med?
”Jag stiger upp tidigt och att barnen flyttat hemifrån är en stor faktor. Jag har ofantlig mycket tid över till att ägna mig åt mig själv numera och det är en stor egokick. Det mesta jag gör går snabbt.”

Blir det någon fortsättning?
”Jag tror det finns fler saker att skriva om och man kan välja olika vägar. En väldigt svår bok att skriva vore att skildra spelbranschens avigsidor, misslyckanden, spelberoende och om man blir våldsam av att spela. Det är en bok som behövs, men jag är inte säker på att det är jag som ska skriva den.”

En roman då?
”Varför inte? Absolut. Men jag är ödmjukt medveten om att det är jäkligt svårt att skriva. Fast det vore underbart att pröva på.” 

Vilken bok i världshistorien skulle du vilja ha ha skrivit?
”Consider Phlebas av Iain M Banks. Det är en otroligt rik berättelse som har all fernissa man kan tänka sig. Den är jättelättläst, men bakom allt ställs kittlande och viktiga frågor som påverkat mig väldigt mycket om hur man gör bra underhållning med intellektuellt djup.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera