ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska speljättar: Vi flyttar inte hem

  • Foto: TT

Ett skrotat svenskt spelmonopol räcker inte. Spelbolagen Unibet och Betsson planerar ingen flytt till Sverige, rapporterar Svenska Dagbladet.

Statens spelutredningen föreslog i mars ett nytt licenssystem och en ny skatt på spelöverskott. Det vill säga en rejäl uppluckring av det svenska spelmonopolet.

Såväl Betsson som Unibet, via ägarbolaget Kindred Group, är noterade på Stockholmsbörsen och stora aktörer bland svenska spelare. Unibet utvecklas också av omkring 200 it-anställda i Sverige.

Bägge uppger dock att statens besked inte får dem att flytta från sina nuvarande högkvarter på Malta. Där har de byggt upp organisationer med hundratals anställda på flykt undan det svenska spelmonopolet.

Bolagsskatten är omkring 20 procentenheter lägre för spelbolagen på Malta jämfört med i Sverige. Spelbolagen erbjuds som alla utländska bolag på Malta en bolagsskatt på 0 till 5 procent, genom en särskilt skattekredit. I Sverige uppgår bolagsskatten till 22 procent.

Behöver företaget pengar? Jämför företagslån till bäst pris (extern tjänst)

Bolagen själva påpekar för SvD att Sverige bara är en av flera viktiga marknader, och att Malta fungerar mycket bra som hemmaplan.

De avvaktar också med besked om de kommer att söka svenska licenser i det omreglerade system som regeringens utredare föreslår. Bland annat vill de försäkra sig om vilken skattenivå som ska gälla och att staten håller fingrarna borta från prissättning och produktutbud.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies