1515

Svenska spelbolagsaktier fick lite andrum efter Draftkings miljardbud

Amerikanska onlinespelbolaget Draftkings uppges ha lagt ett bud på brittiska Entain värt 20 miljarder dollar, motsvarande 173 miljarder kronor, rapporterar CNBC. Betssons och Kindreds aktier rörde sig uppåt på nyheten.

Enligt tv-kanalens källor uppgår budet till 20 miljarder dollar, varav merparten väntas bestå av aktier i Draftkings, men med en kontantkomponent. Budet bekräftades i ett börsmeddelande från Entain i London, och på kvällen rapporterade Bloomberg att Entain uppger att budet är värt 2.800 pence (28,10 pund) per aktie varav 630 pence kontant. Enligt uppgifterna ska Entain också tidigare ha avvisat ett bud värt cirka 25 pund per aktie, även det med en del kontant.

Entain driver varumärken som Coral, Ladbrokes och Party Poker. Draftkings noterades via ett samgående med ett spac-bolag i april förra året.

Så sent som i januari lade MGM Resorts ett bud på Entain som värderade bolaget till 11 miljarder dollar, vilket avvisades med motivet att det var en kraftig undervärdering av Entain. MGM och Entain har emellertid ett samarbete inom sportsbetting som kallas för BetMGM.

Sedan dess har spelbolagen värderingar rusat ytterligare under pandemin, och Draftkings värderas till en ev/sales-multipel på 15,5 för 2021, samtidigt som Entain värderas till ett p/e-tal på 38,5 och ev/sales (företagsvärde/intäkter) på 3,8 för 2021. På måndagen, innan budet, uppgick Entains företagsvärde till cirka 18 miljarder dollar, motsvarande cirka 156 miljarder kronor.

Både Betsson- och Kindreds aktie reagerade positivt på nyheten. De handlades tidigare under dagen ner med flera procent på nyheten att Norges kulturdepartement föreslår så kallad DNS-blockering av internetsidor som erbjuder olagliga spel om pengar, men återhämtade en del av tappet tack vare Draftkingsbudet. 

Pontus Lindwall, avgående vd på Betsson som har en betydande verksamhet i Norge, kommunicerar inte hur stor del av rörelseresultatet som kommer från landet.

”Jag har sett det där och de diskussioner som förs i Norge”, säger han till Di på tisdagsförmiddagen, och fortsätter:

”Vi tycker inte att våra spelsajter som tar emot norska spelare är olagliga. Det finns ingen dom i någon domstol som jag känner till som säger att vi är olagliga, och då är vi i min värld lagliga.”

Betsson var innan nyheten om Draftkings bud ner med 4,6 procent men återhämtade sig till att stänga 1,6 procent ner. Kindreds aktie återhämtade sig från minus 6,4 till minus 4,6 procent.

Draftkings handlas efter budet ner med 5,6 procent i New York vid 20-tiden på kvällen svensk tid, medan Entainaktien, som handlas i London, steg med över 18 procent. 

Draftkings är upp med i sammanhanget måttliga 15,3 procent hittills i år medan Entain nära fördubblats.

I förra veckan förekom åtminstone Betsson i budspekulationer i samband med att det rapporterades att amerikanska Fanatics, ett e-handelsbolag med inriktning på sportkläder som också gett sig in i spelbranschen, övervägde att köpa Betsson.

Ryktet förvånade få i branschen – även om Betsson senare tillbakavisade uppgifterna som ”skvaller” – med tanke på den konsolidering av den amerikanska spelmarknaden som pågått sedan landets högsta domstol underkände en federal lag som förbjöd sportspel i nästan samtliga delstater.

Därtill saknas det inte pengar i branschen, noterar Di:s Johan Wendel i en analys: 

”Dessutom har amerikanska spelbolag i regel också högt värderade aktier vilket ger ytterligare torrt krut att använda vid eventuella förvärv”, skrev han bland annat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?