I en cykelkällare i Vallentuna startade det hela för drygt 40 år sedan av Ulf Ahlberg som då var inspektör i kärnkraftsindustrin.
”Han köpte då in kameror för att kunna utföra sitt jobb men insåg att de där skulle han kunna göra bättre själv. Så han började utveckla egna kameror”, berättar Johan Bäckström, vd för Ahlberg Cameras, nu en världsledande leverantör av kamerasystem för övervakning och inspektion av kärnkraftverk.
En av de första och främsta innovationerna från Ahlbergs var färgkameror.
”Fram till dess var allt svartvitt. Vi var de första som tog fram färgkameror vilket gav möjligheten att se mycket mer, och lättare kunna identifiera skador och sprickbildningar.”
Det som framför allt utmärker Ahlberg Cameras kameror och övrig utrustning är att de alltså är strålningståliga för att fungera i kärnkraftverkens tuffa miljö.
”Standardkameror håller inte länge vid eventuell strålning. Dom steks helt enkelt. Minneskretsar och annan elektronik tar skada av strålningen. Vi designar runt detta genom att hitta komponenter som klarar strålning bra och bygger dessutom skydd omkring.”

Kameraövervakning fyller en mycket viktig funktion i ett kärnkraftverks drift.
”Det handlar dels om kontinuerlig övervakning där man från kontrollrummet vill kunna se vad som försiggår i reaktorhallen och andra utrymmen. Där har vi också en strålningstålig värmekamera som kan upptäcka om till exempel en pumpmotor börjar bli varm för att det är någonting som börjar bli fel.”
Men kameror används också mycket vid avställning av driften.
”De används då för att kontrollera alla svetsfogar och kontrollera att det inte är några sprickor i reaktorkärlet. Robotarna som hanterar kärnbränslet är också utrustade med kameror.”
Så det är världens kärnkraftsindustri som är Ahlberg Cameras marknad.
”Vi försöker inte bredda oss utanför den. Vi har drygt 40 procent av marknaden. Vi har fått flera erbjudande om att divergera från vår kärna men vi håller fokus på den.”
Kameraaffären i kärnkraftsindustrin ger också upphov till en lukrativ eftermarknad och serviceaffär.
”Eftermarknaden är stor, omkring 30 procent av omsättningen. Men vi räknar med att den kommer att öka betydligt. I USA har vi en stor serviceverksamhet. I Europa har vi det i vissa länder. I Asien däremot är serviceaffären däremot minimal. Där vill man inte betala för service.”
Enligt Johan Bäckström växer hela den totala kärnkraftsmarknaden.
”Även där det nu stängs ner kärnkraftverk behövs det utrustning. De som river använder våra kameror. Så vi säljer till dem som bygger nytt. Vi säljer till dem som är i drift och vi säljer till dem som river kärnkraftverk.”

Ahlberg Cameras finns till exempel med och övervakar uppstädningen efter haveriet i Fukushima i Japan som följde på jordbävningen 2011. Bolaget ser också framför sig en gryende ny marknad med de kommande så kallade smr-reaktorerna, small modular reactors.
”På den marknaden finns det minst 20 initiativ som håller på att utveckla en ny typ av reaktor. Där försöker vi positionera oss så att vi är med när de ska börja driftsättas.”
Här är det framför allt USA och Sydkorea där det händer mycket. Annars är Ukraina en stor och viktig marknad som bland annat huserar ett av Europas största kärnkraftverk, det i Zaporizjzja.
”Vi har levererat stora system till Ukraina tidigare och har nu pågående upphandlingar av nya system. Upphandlingar som pausades där Ryssland invaderade men som nu har återupptagits igen i år. Det finns ändå ett behov, man behöver ha övervaknings- och inspektionsutrustning för att kunna köra reaktorerna.”
Kriget har också inneburit att Ahlberg Cameras fått lite mindre konkurrens.
”Många har köpt svartvita rörkameror, som bygger på gammal tv-teknologi. Då har det funnits en stor rysk leverantör av sådana kameror. Men nu på grund av embargot är det nu inte så många som köper från Ryssland.”
2020 var lite av ett rekordår omsättningsmässigt. Efter några år med komponentproblem är det nu åter full fart.
”2023 kommer att bli ännu bättre. Vi har en fin orderstock från ifjol och dessutom rekordstor orderingång i första kvartalet”, säger Johan Bäckström.
