ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska sparpengar skövlar på Borneo

  • Foto: TT

Svenska banker har investerat över 4 miljarder kronor av spararnas pengar i företag som skövlar regnskog och kränker ursprungsbefolkningen på Borneo. Det framgår av en granskning från organisationerna Swedwatch och Fair finance guide, rapporterar Dagens Nyheter.

Sju nordiska banker, Danske bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank, får alla underkänt för sin användning av spararnas pengar i Borneo i en ny rapport från Swedwatch och Fair Finance guide.

Organisationerna har granskat fyra företag med verksamhet på Borneo där de svenska bankerna investerat totalt 4,2 miljarder kronor.

Två är företag som utan samråd exploaterat mark som tillhör ursprungsbefolkningen, gruvjätten BHP Billiton och palmoljeföretaget IOI Corp. De två andra fallen rör svenska börsföretaget AAK, som importerar och säljer palmolja, samt Deutsche Bank, som bistått en politisk ledare som anklagas för skövling av regnskog.

De svenska bankerna har enligt granskningen dels brutit mot FN-konventionen om urspurngsfolkens rättigheter, dels mot sina egna riktlinjer om respekt för urspurngsfolk, enligt rapporten.

Enligt FN-konventionen har banker har ett ansvar att påverka när de medfinansierar företag som exploaterar landområdendär ursprungsfolk bor, skriver DN.

Trots underbetyget gör bankerna några saker rätt, medger rapportens författare Frida Arounsavath för DN.

"Bankerna har saker de kan bygga vidare på. De har system för screening och analys. Men de behöver lägga ner mer tid på fältet och sätta tydligt press på företag om att det råder nolltolerans mot att köra över ursprungsfolk i projekt", säger hon till DN.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer