Annons

Svenska sparpengar skövlar på Borneo

Svenska banker har investerat över 4 miljarder kronor av spararnas pengar i företag som skövlar regnskog och kränker ursprungsbefolkningen på Borneo. Det framgår av en granskning från organisationerna Swedwatch och Fair finance guide, rapporterar Dagens Nyheter.

Bild:TT

Sju nordiska banker, Danske bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea, SEB, Skandia och Swedbank, får alla underkänt för sin användning av spararnas pengar i Borneo i en ny rapport från Swedwatch och Fair Finance guide.

Organisationerna har granskat fyra företag med verksamhet på Borneo där de svenska bankerna investerat totalt 4,2 miljarder kronor.

Två är företag som utan samråd exploaterat mark som tillhör ursprungsbefolkningen, gruvjätten BHP Billiton och palmoljeföretaget IOI Corp. De två andra fallen rör svenska börsföretaget AAK, som importerar och säljer palmolja, samt Deutsche Bank, som bistått en politisk ledare som anklagas för skövling av regnskog.

De svenska bankerna har enligt granskningen dels brutit mot FN-konventionen om urspurngsfolkens rättigheter, dels mot sina egna riktlinjer om respekt för urspurngsfolk, enligt rapporten.

Enligt FN-konventionen har banker har ett ansvar att påverka när de medfinansierar företag som exploaterar landområdendär ursprungsfolk bor, skriver DN.

Trots underbetyget gör bankerna några saker rätt, medger rapportens författare Frida Arounsavath för DN.

"Bankerna har saker de kan bygga vidare på. De har system för screening och analys. Men de behöver lägga ner mer tid på fältet och sätta tydligt press på företag om att det råder nolltolerans mot att köra över ursprungsfolk i projekt", säger hon till DN.

 

Innehåll från Worldpay from FISAnnons

Så säkras sömlös betalning i omnikanal

Allt fler kunder förväntar sig kunna handla sömlöst över olika kanaler. Det kräver nya lösningar för betalning.

– Vi har lösningar som stödjer transaktioner genom alla olika försäljningskanaler, säger Fredrik Neumann, Country Manager Nordics & DACH på Worldpay from FIS. 

Den nyligen släppta rapporten Global Payments Report från Worldpay visar att 87 procent av konsumenterna handlar via hemsidor av bekvämlighet, medan 77 procent väljer att handla i butik – av samma anledning. 

Samtidigt kommer nya marknadsplatser och appar, sociala medier samt virtual reality – vilket gör omnikanal nödvändigt.

Men när en konsument till exempel handlar via en app och får varan levererad med bud men väljer att returnera den i en butik, ställs den ekonomiska transaktionen inför en utmaning.

– Många handlare har sina kanaler i silos. Det är svårt för en konsument att inleda en transaktion i en kanal och avsluta den någon annanstans, eller att utföra olika transaktionstyper utan krångel, säger Fredrik Neumann. 

Worldpay: Snabbare utcheckning krävs

Samtidigt visar undersökningen att konsumenter som handlar i butik tillbringar runt 60 timmar om året i att vänta i kassaköerna. Eftersom efterfrågan på snabb och friktionsfri shopping ständigt ökar kommer det snart att vara oacceptabelt för konsumenterna att stå i kö i ens några minuter. 

Nu kommer tekniken som gör att kassor och självutcheckning försvinner och ersätts med lösningar där konsumenterna genom sin mobiltelefon scannar och betalar för sina varor.

– Vi kan leverera de betallösningar som marknaden efterfrågar, för att möta dagens och framtidens behov, avslutar Fredrik Neumann.

Om Worldpay from FIS: 

Betallösningar från Worldpay from FIS gör det möjligt för företag att hantera betalningar sömlöst. 

Man erbjuder i dag mer än 300 betallösningar i 126 valutor för handlare, banker och andra aktörer globalt.

FIS är ett Fortune 500®-företag och är medlem i Standard & Poor's 500® Index.

Läs mer på www.fisglobal.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Worldpay from FIS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera