ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska sparare nobbade börsfloppen: ”Klokt”

  • Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, vittnar om ett svalt svenskt intresse för Ubers börsdebut. Foto: Mark Lennihan; Martina Huber

Svenska småparare duckade för taxitjänsten Ubers blodröda börsdebut i New York. Nätmäklaren Nordnet vittnar om ett svalt svenskt intresse.

Facit för Ubers första dag på New York-börsen blev nära minus 8 procent. Aktien föll på fredagen till 41,57 dollar från introduktionskursen 45 dollar jämnt.

I förhandsspekulationerna hade det haglat förmaningar om att den olönsamma taxitjänsten skulle få det tufft i mötet med marknaden, inte minst i Dagens industri. 

Och svenska småsparare verkar ha hörsammat varningarna. 

Nätmäklaren Nordnet registrerade totalt drygt 23.000 omsatta aktier och ett par hundra avslut under första handelsdagen. Det kan jämföras med Spotifys Wall Street-debut som omsatte bortåt 120.000 aktier första dagen bland nätmäklarens kunder.

”Jag tror att spararna gör klokt i att hålla sig avvaktande”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Ubers snabba men olönsamma tillväxt i storstäder världen över har backats upp av ett stadigt pengaregn från gigantiska riskkapitalinvesterare som Softbank och Saudiarabiens investeringsfond. Enligt Frida Bratt är frågan varför Uber ens väljer att kliva in på börsen.

”Det är uppenbart inte för att ta in nya pengar. Och det faktum att man flyttade fram noteringen stärker känslan av att detta görs för att ägare och personal ska kunna realisera vinster innan det goda börsklimatet vänder.”

Ubers omsättning har exploderat från 5 till 108 miljarder kronor sedan 2014. Samtidigt har rörelseförlusten svällt från 6 till 29 miljarder dollar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer