Svenska soldater stannar kvar i Irak

Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist säger efter ett möte i riksdagens utrikesutskott.

”Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar.”

Foto:Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT

Sverige väntar enligt försvarsministern på besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet.

”Vi har inte fått besked eftersom den irakiska regeringen inte tagit ställning i frågan”, säger Hultqvist.

Den svenska insatsen består av cirka 70 personer vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad.

Med anledning av spänningarna i mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt, och den planerade rotationen av svensk personal genomförs inte tills vidare. Rotationen var planerad från den 2 januari.

”Det är säkerhetsläget som avgör”, säger Hultqvist utan att kunna precisera när rotationen blir av.

Basen där svenskarna är stationerade attackerades också under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som ”andra grupper” än det iranska revolutionsgardet. Personalen vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, ingen skadades och alla mår bra, har Försvarsmakten meddelat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?