1515
Annons

Svenska soldater stannar kvar i Irak

Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist säger efter ett möte i riksdagens utrikesutskott.

”Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar.”

Foto:Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT

Sverige väntar enligt försvarsministern på besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet.

”Vi har inte fått besked eftersom den irakiska regeringen inte tagit ställning i frågan”, säger Hultqvist.

Den svenska insatsen består av cirka 70 personer vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad.

Med anledning av spänningarna i mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt, och den planerade rotationen av svensk personal genomförs inte tills vidare. Rotationen var planerad från den 2 januari.

”Det är säkerhetsläget som avgör”, säger Hultqvist utan att kunna precisera när rotationen blir av.

Basen där svenskarna är stationerade attackerades också under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som ”andra grupper” än det iranska revolutionsgardet. Personalen vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, ingen skadades och alla mår bra, har Försvarsmakten meddelat.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Försäljningsras för fritidshus – lyxen är över

Antalet bostadsförsäljningar rasade på bred front i september, visar Hemnets senaste månadsstatistik.

Efterfrågan på fritidshus är i botten när hushållen tvingas spara.

Foto:Johansen, Erik
Foto:ANDERS WIKLUND / TT

Jämfört med under pandemiåren är det ett helt annorlunda läge på bostadsmarknaden nu. Då präglades marknaden av en snabb ruljans på affärerna och priserna steg kraftigt. Men sedan kom vändningen. Elpriserna rusar och inflationen likaså. Riksbankens tvärvändning från nollränta till att i stället börja höja räntan kraftigt skapar svallvågor i form av oroliga köpare och säljare på bostadsmarknaden.

Det märks på antalet bostadsförsäljningar i september, som minskade kraftigt för alla bostadstyper. Det trots att september brukar vara en het försäljningsmånad, när marknaden kommer i gång efter sommaren. 

Särskilt påverkad av läget med stigande räntor och inflation är fritidshusmarknaden. Här minskade antalet försäljningar med 42 procent, jämfört med samma period i fjol, enligt bostadssajten Hemnet.

När ett fritidshus generellt är någonting som man köper utöver sitt permanenta boende kan det ses som en slags lyxkonsumtion, det menar Erik Holmberg, som är analytiker på Hemnet.

”I det här läget med kraftigt höjda räntor är det något som oftare är lättare att avvakta med i jämförelse med ett köp av ett permanentboende”, säger han.

Under pandemin var även fritidshusmarknaden historiskt het, så att det skulle komma en viss nedgång någon gång låg också i korten, fortsätter Erik Holmberg. 

Försäljningarna av små lägenheter minskade också stort, för ettor hela 30 procent under september. En utveckling som också var väntad i den här situationen, enligt Erik Holmberg.

”Det är något som man historiskt har sett i sådana här lägen. Ensamhushåll med ett bolån drabbas hårdare i högre utsträckning när räntan går upp. Det blir extra kännbart med endast en inkomst”, säger han.

Sju av tio bostadsköpare tror att priserna kommer att fortsätta sjunka under de kommande sex månaderna, enligt Hemnets Köpbarometer från i början på oktober.

Det är därför inte så konstigt att köparna avvaktar med sina bostadsköp i högre utsträckning när det finns en chans till billigare affärer längre fram.

”Därför får man de här ganska tydligt sjunkande antalet affärer som en effekt”, säger Erik Holmberg.

Mer stressigt är det däremot på säljsidan, när vissa säljare köpte sin nya bostad när bostadsmarknaden gick på högvarv, utan att ha sålt sin gamla. Därför kan många tvingas sälja sina tidigare bostäder till det bud som finns nu.

”Det innebär att priserna brukar sjunka ganska kraftigt i början av en sådan här situation, men sedan tenderar det att stabilisera sig på en lägre nivå men till väsentligt lägre säljvolymer”, säger Erik Holmberg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera