ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska soldater stannar kvar i Irak

  • Foto: Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT, Tove Eriksson/TT

Svenska soldater blir kvar i Irak, säger försvarsminister Peter Hultqvist säger efter ett möte i riksdagens utrikesutskott.

”Regeringens huvudlinje är att förbandet fortsättningsvis ska vara kvar.”

Sverige väntar enligt försvarsministern på besked från den irakiska regeringen om de fortsatt har en inbjudan om att få stanna i landet.

”Vi har inte fått besked eftersom den irakiska regeringen inte tagit ställning i frågan”, säger Hultqvist.

Den svenska insatsen består av cirka 70 personer vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS. De är posterade på basen Taji, knappt tre mil norr om Bagdad.

Med anledning av spänningarna i mellan USA och Iran avbröts den svenska verksamheten på plats tillfälligt, och den planerade rotationen av svensk personal genomförs inte tills vidare. Rotationen var planerad från den 2 januari.

”Det är säkerhetsläget som avgör”, säger Hultqvist utan att kunna precisera när rotationen blir av.

Basen där svenskarna är stationerade attackerades också under onsdagsmorgonen av vad svenska ministrar beskrivit som ”andra grupper” än det iranska revolutionsgardet. Personalen vidtog åtgärder enligt skyddsrutin, ingen skadades och alla mår bra, har Försvarsmakten meddelat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer