Annons

Svenska skulptören får fransk kärlekspark

Den framlidne svenska skulptören Gudmar Olovson får en egen permanent utställning, en kärlekspark, vid slottet Cheverney i franska Loiredalen.

Till sponsorerna hör de svenska näringslivsfamiljerna Lundin, af Jochnick och Hjelt.

Skulptören Gudmar Olovson.
Skulptören Gudmar Olovson.Foto:Privat, Lena Dettervik
Foto:Privat, Lena Dettervik
Foto:Exilium film

Den nya parken kommer att innehålla sex stora skulpturer i brons som skildrar kärlek i livets olika skeden, som kärleken mellan man och kvinna, kärleken mellan två systrar och en hand som beskyddande omsluter ett barn.

Gudmar Olovson hade gjort klart skulpturerna i gips innan han dog i en olyckshändelse för två år sedan.

”Det är väldigt kostsamt att ta fram skulpturerna i brons. Där har vi fått ekonomisk hjälp av familjerna Lundin, Hjelt samt af Jochnick. Utan dem hade kärleksparken inte varit möjlig. Tyvärr hann Jonas af Jochnick inte se resultatet på plats, eftersom han gick bort i maj”, säger Lena Dettervik, som var Gudmar Olovsons lärjunge och livskamrat under hans sista sju år i livet.

Gudmar Olovson lämnade ingenting åt slumpen, han hann välja ut vilka gjuterier som skulle få göra skulpturerna innan han dog. Enligt Lena Dettervik finns det plats för fler skulpturer i parken, om fler mecenater skulle känna sig hugade att bidra i framtiden.

Att få göra en kärlekspark var en dröm Gudmar Olovson bar på i många år och det var i princip klart att den skulle bli av när han dog.

”Han var väldigt lycklig för det. Det sista som han gjorde var att be mig fortsätta arbetet med parken och det har jag förstås gjort. Jag tror att han kan se parken från sin himmel, att hans dröm äntligen blir verklighet”, säger Lena Dettervik.

Kärleksparken invigs den 12 september av Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson.

Slottet Cheverney, som ligger 20 mil söder om Paris, är redan ett populärt turistmål som har bortåt halv miljon besökare om året.

”Jag tror att folk kommer att vallfärda till den här parken från alla delar av världen, för det finns ett så stark kärleksbudskap i den. Dessutom ligger den så otroligt vackert vid en sjö”, säger Lena Dettervik.

Gudmar Olovson var mest känd för sina porträttbyster och stora statyer, som finns som utsmyckning på många håll i Europa och USA. Hans mest kända verk, ”Les deux arbres” som föreställer ett kärlekspar som håller om varandra, finns i Bois de Bologne i Paris.

Gudmar Olovson föddes i Boden och växte upp i Stockholm, där han studerade vid Konstakademien som elev till Bror Hjorth. När han fick ett stipendium av franska staten flyttade han till Paris, där han blev kvar resten av sitt liv. Där studerade han för de franska mästarna Paul Cornet och Jean Carton. Till hans stora förebilder hörde Michelangelo och August Rodin.

Han har gjort skulpturporträtt av en mängd framstående personer, som påven Johannes Paulus II, de franska presidenterna Charles de Gaulle och Jacques Chirac, Ingrid Bergman, kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria.

Han har även gjort byster av näringslivsprofiler som Peter ”Pirre” Wallenberg, Torsten Kreuger, Adolf Lundin, Jonas af Jochnick och Bo Hjelt.

2011 utnämnde franska kulturministeriet Gudmar Olovson till riddare av ordern Des Arts et des Lettres.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera