1515
Annons

Svenska skattemiljoner täcker upp danska förluster

Svenska regeringen skjuter till 400 miljoner och danskarna 1,8 miljarder för att rädda krisande Postnord.

Svenska och danska regeringarna har kommit överens om hur Postnord ska räddas, efter flera år av skenande danska förluster.

Bild:TT

Näringsminister Mikael Damberg (S) gör ingen hemlighet av att förhandlingarna har varit hårda med den danske finansministern Kristian Jensen.

”Den svenska positionen har varit att Danmark bör ta ett stort ansvar för den uppkomna situationen”, sa han vid en presskonferens.

Sverige skjuter till 400 Mkr och danska staten 1,8 miljarder kronor. Merparten av det danska tillskottet, 1,5 miljarder, är en ersättning för att många av danska postanställda har tre årslöner i avgångsvederlag.

Bolaget har sagt sig behöva mer pengar, men tillskottet innebär samtidigt att bolaget får nya möjligheter att ta upp lån på marknaden, påpekar Mikael Damberg.

2009 till 2016 genererade den svenska verksamheten en vinst på 6,2 miljarder kronor medan den ackumulerade förlusten i Danmark var 1,9 miljarder.

Bolaget har varit en nagel i ögat på näringsministern under många år genom sina omfattande kvalitetsproblem, med brev och paket som kommer bort och skadas.

”Nu måste Postnord fokus på kvalitetsfrågorna”, säger Mikael Damberg.

Riksdagen får ta ställning till förslaget inom två veckor. Moderaternas näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered (M) kommer att stödja det.

”För oss handlar det om att se till att Posten finns och fungerar”, säger han men kallar samtidigt tillskottet för en ”engångsföreteelse”.

Det nuvarande aktieägaravtalet från 2009, där Sverige äger 60 procent men har 50 procent av rösterna, ska nu förhandlas om.

Postnords besked är sedan tidigare att upp emot 4 000 anställda behöver sägas upp i Danmark. Från årsskiftet gäller en ny postlag som bland annat kommer att innebära att postgången blir långsammare och kvalitetskraven höjs.

Kapitaltillskottet kräver klartecken från EU-kommissionen.


Innehåll från MontoAnnons

Monto rustar långivarna med realtidsdata: “Skapar fler affärer”

Finansieringsbolagen har länge haft utmaningar med att tjäna SME-företagens behov. Montos plattform som hjälper långivare samla realtidsdata och göra automatiserade kreditbedömningar är en riktig game changer.

– En fantastisk möjlighet för såväl banker som fintechbolag att rusta Sveriges ekonomiska motor med kapital, säger Leonard Schreij, vd för Monto.

2016 var året då reporäntan nådde sin lägsta punkt, -0,5 %. Trots att bankerna generellt lånade ut mycket pengar brottades många mindre företag med finansieringsproblem. Precis som nu. 

– Att bygga kreditbedömningar på förra årets bokslut är naturligtvis rena vansinnet, säger Leonard Schreij. Det var där vi såg möjligheten – att förse långivarna med färsk data. 

Automatiserad datainsamling 

Monto har utvecklat en digital plattform som ger långivaren direkt tillgång till kundens bokföring, reskontra och banksaldon. 

– Traditionellt kräver det lika mycket handpåläggning att bedöma en kredit på 100 000 kronor som en på 10 miljoner, fortsätter Schreij. Automatiserade kreditprocesser omvandlar kalkylen. Det som normalt tar 1-2 veckor klarar man med ett par knapptryckningar med Montos tjänst. 

För branschen. Av branschen.

Systemet byggdes helt från grunden för systerbolaget Capcito. Man såg att andra aktörer också kunde dra nytta av lösningen och SEB blev en tidig kund. Idag riktar sig Monto till alla typer av kreditgivare.

– Vi har validerat vår modell på marknaden under sex år. Det ger oss förutsättningar att hjälpa andra långivare ta ett språng in i framtiden.

Monto ger svaren

Monto förser kreditgivaren med realtidsinformation via API:er så att denne slipper jaga underlag från kund eller kreditupplysningsföretag. Uppdaterad bokföringsdata ger granulära insikter i hur företag presterar här och nu, vilket möjliggör snabba och träffsäkra kreditbeslut samt kontinuerlig monitorering. Det resulterar i lägre risknivå och ökade möjligheter att erbjuda krediter exempelvis till unga företag med kort, men övertygande, kredithistorik. 

– Vi är måna om att poängtera att kreditbedömning inte bara innebär risker som manar till försiktighet utan även ger möjligheter att skapa fler affärer. 

Värdet i att dela data

Men vad tycker företagen om att lämna ut bokförings- och bankdata?

– Trenden att konsumenter gärna delar med sig av Open Banking-data speglas starkt hos företagarna, menar Schreij. För långivaren handlar det om att kommunicera kundnyttan: företaget sparar tid och får bättre finansieringsmöjligheter. 

Visionen: en smidig finansieringsmarknad

Pandemin har visat på begränsningarna att utgå från gammal data för att monitorera sin kreditportfölj. Montos plattform för realtidsdata ger kreditgivare en konkurrensfördel på en marknad där företagare, med allt större digital mognad, förväntar sig personliga tjänster. 

– Vår vision är att göra smidig finansiering till en självklar del av både långivarens och företagarens vardag.

Om Monto

Fintechbolaget Monto lanserades 2021 av teamet bakom Capcito. Montos plattform tillhandahåller finansiell realtidsdata som ger kundinsikter och möjliggör förbättrad och automatiserad kreditbedömning och -monitorering. I november 2021 förvärvades Monto och Capcito av Nasdaq-listade Fortnox, Sveriges ledande affärssystem för företagare. 

www.monto.ai 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monto och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?