ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Valet i Frankrike

Svenska politiker ser ljuspunkter i franska valet

  • Foto: TT

Svenska toppolitiker är i stort sett positiva till valresultatet. Alliansen och regeringen hoppas på Macron medan Sverigedemokraterna lyfter fram Le Pens framgångar.

Emmanuel Macrons motkandidat Marine Le Pen vill att Frankrike ska lämna EU – vilket helt skulle ändra förutsättningarna för unionen.

"Jag tror att det skulle bli väldigt svårt för EU utan Frankrike, som var ett av grundarländerna. Landet har alltid varit mycket positivt till samarbetet, och om Frankrike skulle lämna skulle det vara ett helt annat EU", säger EU-­minister Ann Linde till SVT:s Agenda.

Många av de väljare som har röstat på de utslagna kandidaterna kommer att sluta upp bakom Macron, resonerar Liberalernas partiledare Jan Björklund, som gläds åt att mittenkandidaten går mot seger. Både socialister och konservativa har redan uppmanat sina väljare att göra just det.

"I det politiska klimat som vi har i västvärlden just nu så är detta ett stort framsteg. Efter Trump och brexit så ser en liberal mittenkandidat ut att vinna i Frankrike. De högerextrema går sämre än väntat. Och det är en fullständig katastrof för Socialdemokraterna", säger han till TT.

Moderaternas ledare Anna Kinberg Batra påminner om att valutgången långt ifrån är klar, även om mycket talar för att näste franske president heter Emmanuel Macron.

"Det vore det bästa för både Frankrike och oss, eftersom Macron tydligt deklarerat att han vill använda Europasamarbetet och samarbeta konstruktivt med andra länder. Blir han vald blir hans viktigaste uppgift att klara tillväxt och jobb i ett Frankrike som halkar efter och har stora problem.

Hon påminner om att Macron ännu är ett oskrivet kort.

"Vi vet ju inte riktigt hur han skulle agera i parlamentet. Han måste ju samarbeta med andra partier för att få igenom sin politik och det är val till nationalförsamlingen i juni, så det är lite tidigt att sia om hur mycket reformer det kan bli", säger Kinberg Batra.

Centerledaren Annie Lööf skriver i en kommentar till TT att hon ser tendenser om ett mer liberalt Europa.

"Frankrike verkar visa att annan väg än den främlingsfientliga är möjlig. Macrons framgång är en signal om att ett mer liberalt Europa är möjligt. Jag hoppas nu att fransmännen sluter upp bakom Macron i andra omgången, alternativet vore förödande för såväl Frankrike som Europa."

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anser att Marine Le Pens framgångar beror på att hon och hennes parti tar upp frågor som angår människor.

"De gamla statsbärande partierna backar och det beror på att nya rörelser som lyfter nya problem kommer fram i stället. Både Marine Le Pen och Emmanuel Macron är ett svar på det", säger han till SVT Nyheter.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt noterar att Jean-Luc Melenchon från den radikala vänstern fick nära tre gånger så många röster som Benoît Hamon från det socialistiska partiet.

"Vänstern större än S i Frankrike, liksom i Nederländerna, Cypern, Island, Grekland, Irland samt jämnstora i Spanien. Nya tider", skriver han på Twitter.


Mer i ämnet

Valet i Frankrike
Tyck till