1515
Annons

Svenska pennan som avslöjar oäkta ädelstenar

LULEÅ. Att skilja en naturlig diamant från en syntetisk är svårt även för en expert. I sitt arbete såg gemologen Torbjörn Lindvall hur människor blev lurade på stora summor och bestämde sig för att göra något åt det.

Gemometrics ”penna” som avslöjar falska ädelstenar.
Gemometrics ”penna” som avslöjar falska ädelstenar.Foto:Jens Kärrman

I en coronatom lokal i centrala Luleå sitter det lilla företaget Gemometrics. Företaget har sin tillverkning i Norrbotten – men marknaden är internationell. Företaget har utvecklat en ”penna” som kan avgöra om en diamant är naturlig eller syntetisk. 

”Tidigare var man tvungen att skicka iväg stenarna till ett laboratorium för att få besked. Det kan ta en månad och kostar mycket i transport och försäkringar. Med den här produkten kan du se direkt på plats om det är en syntetisk eller naturlig diamant”, säger företagets vd Daniel Smirat.

Själva pennan utvecklades av geologen och gemologen Torbjörn Lindvall. I perioder har han arbetat i Afrika med diamanter, både med att hitta nya fyndigheter och som konsult åt handlare. För tio år sedan blev syntetiska diamanter allt vanligare.

”Det är lätt att bli lurad och många blev det. Jag började spåna på en idé där man snabbt och enkelt på plats kan avgöra om det är en diamant eller inte”, säger Torbjörn Lindvall.

Syntetiska diamanter behöver inte vara fel. Det finns kunder som efterfrågar diamanter som inte bryts i gruvor och det är en marknad som växer. Syntetiska diamanter har samma fysikaliska och kemiska egenskaper som naturliga diamanter.

”Är man ärlig med att det är en syntetisk diamant är det okej, men när det fuskas blir det ett problem”‚ säger Daniel Smirat.

Naturliga diamanter är värda mycket mer och därför är det dessvärre vanligt med fusk. Eftersom naturlig diamant har skapats i berggrunden under miljoner år finns det skillnader jämfört med en tillverkad diamant.

”De tillverkas på någon månad och då hinner inte elektronerna organisera sig på samma sätt som hos naturliga diamanter”, säger Torbjörn Lindvall.

Med den kunskapen i bakhuvudet tänkte han att det borde gå att använda ljus för att analysera diamanter. 

”Det går inte att fuska med ljuset. Har du ljus i rätt våglängd ska det gå att göra en tolkning”, säger Torbjörn Lindvall.

I flera år testade han stenar med olika sorters ljus. Totalt uppskattar Torbjörn Lindvall att han har testat 15.000 diamanter.

Vintern 2019 var Gempen, som produkten heter, redo för marknaden. För Di tar han fram fyra diamanter och lyser på dem. En sten lyser jättemycket i lampans sken. När Torbjörn Lindvall sedan byter filter lyser samma diamant inte alls.

”Det här är den vanligaste typen av syntetiska diamanter. De naturliga diamanterna reagerar likadant i båda filtrena”, säger Daniel Smirat.

Kunderna är juvelerare, auktionskammare, pantbanker och ädelstensgrossister. Flera internationella samarbeten har inletts. Utöver att kunna analysera diamanter kan ädelstenspennan även ta sig an rubiner och safirer.

”En kund från Israel köpte en penna direkt efter att ha testat den. Kvartalet innan hade han förlorat 250 000 dollar på sådana affärer. Det är den typen av värden det handlar om”, säger Torbjörn Lindvall.

Företaget omsätter än så länge 2,3 miljoner kronor, men ser stora möjligheter i framtiden. Ädelstenar i olika former är en global marknad med stora värden och många intressenter.

”Det finns 20 miljoner människor som jobbar i branschen. Vi är långt ifrån att mätta marknaden, vi är precis i början”, säger Daniel Smirat.

Samtidigt fortsätter Torbjörn Lindvall med att utveckla produkten tekniskt.

”Vi vill utveckla den till att inkludera fler ädelstenar. När det gäller smaragder har vi gjort mycket tester och hoppas ha något snart”, säger han.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?