1515

Svenska Oscarsbidraget: ”Vi var tvungna att ha livvakter”

Fem frågor till Levan Akin, regissören bakom det svenska Oscarsbidraget ”And then we danced”, som hade Sverigepremiär på fredagen.

Foto:Henrik Montgomery/TT

Din film ”And then we danced” handlar om två manliga elever på en dansskola i Georgien som blir kära i varandra. Filmen har fått stor internationell uppmärksamhet och sålts till över 30 länder. Hur kom du på den här berättelsen?

”Jag såg filmer från den första Prideparaden i Georgiens huvudstad Tbilisi 2013. Den lilla gruppen blev attackerade av en stor mobb. Bilderna var jättehemska och det blev startskottet som fick mig att åka till Georgien. Det jag upptäckte var att det är ett väldigt uppdelat land. Den yngre och den äldre generationen lever i två parallella världar och HBTQ-frågan används som ett politiskt slagträ. Jag började intervjua ungdomar och kom i kontakt med dansare. Där föddes idén att vi borde göra något med dansen som symbol för den patriarkala strukturen. Många av dem som är med i filmen är personer som spelar sig själva.”

Vad betyder filmen för dig?

”Jag är född i Sverige, men har föräldrar med rötter i Georgien. Det jag ville utforska var identitet. I min film gör huvudpersonen revolt mot normerna. För mig är det ett tema som känns relevant i dag, tyvärr.”

Ni var tvungna att ha livvakter under inspelningen. Kan du berätta mer om det?

”På pappret är Georgien progressivt mot diskriminering och har bra lagar som skyddar HBTQ-personer, men i praktiken så upprätthåller politikerna inte det. De hittar på ursäkter och tillåter högerextrema att agera hotfullt utan repressalier. Det finns en dubbelmoral som irriterade mig. Vi fick betala för vår säkerhet själv, vi blev hotade och var tvungna att ha livvakter.”

Ni har även avsatt pengar i budgeten för att kunna hjälpa skådespelarna att lämna landet om de känner sig otrygga?

”Ja, vi har ett ansvar för dem som varit med i filmen. I eftertexterna kan man se att många är anonyma, som koreografen, vilket är otroligt sorgligt. Men jag vill ändå poängtera att skådisarna möts av så mycket kärlek, de får kramar på gatan, vi har avsatt pengar för dem. Men det lär bli rabalder när filmen släpps i Georgien i november.”

Vad betyder den här filmen för Georgien?

”När den visades i Cannes var responsen från Georgien helt overklig. All media älskade den. Det är som att man bara väntat på att någon ska göra den här filmen, den har nästan blivit som en rörelse i Georgien. Det finns ett före och ett efter ’And then we danced’.”


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?