1515
Annons

Svenska marinen nobbar finska fartyg

Moderaterna vill se över möjligheten att köpa finska ytstridsfartyg. Men marinchefen vill ha en svensk lösning.

Amiral Jens Nykvist, Marinchef, vill inte ha finska fartyg.
Amiral Jens Nykvist, Marinchef, vill inte ha finska fartyg.Foto:Johan Nilsson/TT

Moderaterna lade på tisdagen fram sin plan för att stärka svenska försvaret. I den nya försvarspolitiska planen vill partiet bland annat öka antalet ubåtar från fem till sju och utöka antalet ytstridsfartyg.

De svenska Visbykorvetterna kommer behöva börja ersättas efter 2025 och Moderaterna har redan en plan klar. 

Partiet vill att Sverige ser över möjligheten att ansluta sig till Finlands beställning av nya ytstridsfartyg. Finnarna ska snart fatta beslut om att köpa fyra nya korvetter som ska byggas i landet och vara klara 2025. De finska fartygen kommer bli betydligt större än de svenska korvetterna.

”Jag har inga kommentarer, men jag ser ett behov av att omsätta och gärna utöka svensk ytstridsförmåga”, säger marinchef Jens Nykvist om det moderata utspelet. 

Han slår ändå ett slag för Visbykorvetternas och lyfter fram deras så kallade stealth-förmåga som gör dem svårupptäckta. 

”Jag kan tycka att vi borde fortsätta med en evolutionär utveckling av Visbysystemet, som vi gjort med ubåtarna i Gotlandsklassen”, säger han.

”Besättningarna är jättenöjda med Visby och det är en lyckad båt för den miljön vi opererar i.”

Saab äger sedan 2014 Kockums som byggde Visbykorvetterna. Företaget vill gärna vara med och bygga de nya ytstridsfartygen Sverige behöver.

”Vi är glada att Visbykorvetten uppskattas av marinen, och vi är naturligtvis positiva till att se en utveckling av det konceptet”, säger Håkan Buskhe.

Moderaterna vill också senast 2025 utrusta de fem Visbykorvetterna med luftvärn i samband med att de moderniseras.

”Jag skulle gärna vilja se luftvärn på korvetterna, men det är en ekonomisk fråga”, säger marinchefen Jens Nykvist.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Fastighetsveteraner gnuggar händerna i oredan

För att allting ska förbli detsamma, måste allting förändras. Det fritt översatta citatet är hämtat från en roman om aristokratins umbäranden i ett föränderligt Italien på 1800-talets slut. Kanske kan det också användas på den svenska fastighetsmarknaden, som nu är försatt i betydande oreda. Åtminstone på börsen.

Foto:Cicci Jonson/Jesper Frisk

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera