1515
Annons

Valet 2022

Svenska kraftnät: Vänsterpartiets förslag är omöjligt

Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för den exporterade elen.

Men förslaget strider mot EU:s konkurrenslagstiftning, enligt Svenska kraftnät.

Foto:Yves Logghe

Sverige producerar i dag mycket el, varav en stor del går på export. Enligt en analys som presenterades på torsdagen har Sverige gått om Frankrike som Europas största nettoexportör av el.

Den prissättningsmodell som används idag när andra länder i Europa vill ha el styrs av efterfrågan. Det här vill V ändra på genom att införa separata priser på svenskproducerad el för svenska elkonsumenter och den internationella elmarknaden.

”Sverigepriset”, som V kallar prisskyddet för svenska hushåll, föreslås stabilisera elpriset på i genomsnitt 40 öre per kilowattimme.

”Rent praktiskt ska det gå. Det här är inte svårt att genomföra, det går att snabbutreda. Priserna kommer då att kunna normaliseras”, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar vid en pressträff och tillägger att partiet inte ser att den föreslagna modellen skulle bryta mot några EU-regler.

”Svenska hushåll och delar av industrin betalar ett överpris för den billiga svenska elen.”

Det låter lite för enkelt, varför har ingen tänkt på det här förut?

”Det är enkelt för regeringen att genomföra, men man har fastnat i det europeiska marknadstänket. Det här borde har gjorts för länge sedan.”

Men enligt Svenska kraftnät är det inte genomförbart med nuvarande konkurrens- och elmarknadslagstiftning.

”Man kan avfärda det förslaget ganska snabbt om man tittar på vad som legalt är möjligt i ett EU-perspektiv. Lagstiftningen säger att vi ska ha en prissättningsalgoritm som räknar priset för hela Europa samtidigt, och det är den vi använder”, säger Mårten Bergman, enhetschef för transmission och elmarknad på Svenska kraftnät.

Det strider också mot EU:s principer om en fri marknad, anser han.

”Det skulle vara någon form av diskriminering man inför, eftersom vissa kunder skulle få den protektionistiska delen och andra inte. Det var den kritiken vi fick när vi begränsade våra överföringsförbindelser för att hantera interna begränsningar innan vi införde elområden”, säger Bergman. 

Det skulle också få följdverkningar för hela marknaden, anser han.

”Den troliga konsekvensen är att om vi gör så där, så är det troligt att andra också gör det, det blir som att införa tullar, vilket går helt emot de grundläggande principerna inom EU med de öppna friheterna för handel, kapital och människor, säger Mårten Bergman.

Vänsterpartiet avvisar kritiken och hävdar att det inte går emot EU:s regler.

”Sverige har redan olika priser i olika områden och flera andra EU-länder har gjort liknande ingrepp i marknaden för att skydda hushållen mot orimliga elpriser”, säger Nooshi Dadgostar (V).

Valet 2022

Källor till Di: Centerfalang planerar framryckning

Centerpartiet står inför ett avgörande vägval, efter Annie Lööfs avhopp.

Nu rustar en falang inom partiet som vill se en kursändring högerut.

Ambitionen är enligt Di:s källor att göra en framryckning i samband med att riksdagen öppnar i nästa vecka.

Helena Lindahl, för närvarande näringspolitiska talesperson i C, pekas ut som en favorit för den falang inom C som vill se en kursändring högerut.
Helena Lindahl, för närvarande näringspolitiska talesperson i C, pekas ut som en favorit för den falang inom C som vill se en kursändring högerut.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera