1515
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Svenska kärnkraftsdoldisen växer utomlands: ”Finland har kommit längre än Sverige”

En finsk anläggning för kärnavfall är den senaste av tre genombrottsorder för Helsingborgsbaserade Isec bara det senaste året. Nästa steg är ett dotterbolag i USA – men också att växa på hemmaplan.

Isec Monitorings vd Martin Warenholt.
Isec Monitorings vd Martin Warenholt.Foto:Isec Monitoring

När Finland bygger ny stor slutförvaringsanläggning för uttjänt kärnbränsle levererar Helsingborgsbolaget Isec Monitoring Systems övervakningsutrustningen.

En genombrottsaffär, menar vd Martin Warenholt.

”För oss är det en stor referens. Alla länder med aktiv drift har planer på liknande anläggningar.”

Isec utvecklar övervakningssystem till kärnkraftsindustrin. Det handlar bland annat om kameror som ska tåla extrema miljöer och strålningsnivåer.

Utöver ljud och bild övervakas temperatur och strålningsnivåer. Poängen är att öka personalens säkerhet, men också att minska risken för kostsamma oplanerade driftsstopp.

Isecs strategi står på två ben: Dels kärnkraftverk under drift, dels i kärnkraftverk under avveckling och vid slutförvaring av uttjänt bränsle.

Det senaste året har bolaget tagit tre stora och strategiskt viktiga affärer, tillsammans värda omkring 20 miljoner kronor.

Den första avser utrustning till Frankrikes 59:e reaktor i statlig regi som byggs i Flamanville.

”Det är en prestigeorder för lilla Isec. Vi kom in på den nyaste reaktorn men de har 58 till. Det är självklart vår målsättning att komma in där också”, säger Martin Warenholt.

Till ESS i Lund ska bolaget leverera ett övervakningssystem som förväntas vara i drift under hösten, Isecs första affär med en renodlad forskningsanläggning.

Och för ett par månader sedan fick man så den nämnda affären vid den nya slutförvaringsanläggningen på finska västkusten.

”Driftsoperatören kan övervaka hela förvaringsprocessen som ligger 450 meter under jord och är otillgänglig för människor”, säger Martin Warenholt och fortsätter:

”Finland har kommit längre än Sverige när det gäller slutförvaring. Vi är väldigt glada att vi vann den här affären efter en lång process.”

Martin Warenholt är vd för Isec Monitoring Systems sedan 2016.

Med de senaste affärerna förväntar sig Martin Warenholt att Isecs omsättning i år för första gången ska överstiga 30 miljoner kronor. Målet är att inom 3 till 4 år nå 100 miljoner kronor och, till skillnad från hittills, gå med vinst.

Martin Warenholt säger att kunderna i kärnkraftsbranschen typiskt tittar på den tekniska lösningen före prislappen, och att det därmed är en bransch med goda marginaler.

”Får man i gång volymen så får man också i gång lönsamheten”, menar han.

I Isecs ägarkrets ingår ett antal tunga skånska investerare. Största ägare är Helsingborgsbaserade Innovum invest. Bland ägarna märks också Malmöbolaget Sandberg Development, bland annat majoritetsägare i Granuldisk och Aimpoint, och LMK industri, den avlidne Axis-grundaren Mikael Karlssons bolag som var en av Axis huvudägare fram tills att bolaget köptes av Canon 2015, samt affärsängeln Claes Kinells bolag Muirfield invest.

Isec sysselsätter i dag totalt 15 anställda och en handfull konsulter.

”Vi utvecklar och tillverkar allt själva, här i Helsingborg. Det är ofta modifieringar och kundanpassade lösningar”, säger Martin Warenholt.

Ambitionen är att på några års sikt bli ”ett trettiotal” medarbetare i Helsingborg, men också att växa ute i världen.

Nästa steg är att etablera egen verksamhet i USA.

”Vår långsiktiga strategi är att jobba mer direkt på de strategiska marknaderna snarare än att gå via distributörer. På sikt vill vi göra något liknande i Asien, men vi är inte där än.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?