Ska planeten ha en chans att undvika de allra allvarligaste klimateffekterna måste världens finansiella kapital ställas om i rask takt. Åtskilliga initiativ har tagits, men inför det stora klimatmöte som António Guterres kallat till i New York samlar sig nu några av världens största kapitalförvaltare för att med stöd av FN öka takten.
Ambitionen är att kapitalet ska bidra till nettonoll i utsläpp av växthusgaser till år 2050. För att realisera det åtagandet ska ett omfattande arbete med mätmetoder, påverkansstrategier och redovisning göras de närmaste åren.
Och det handlar inte bara om att ställa om den egna portföljen – utan om att faktiskt förvissa sig om att de åtgärder som vidtas också får effekt.
”Det är inte så att vi primärt ska sälja av vårt innehav. Det handlar om förändringar av växthusgasutsläpp i den globala ekonomin. Vi ska engagera oss i målsättningen som ligger i linje med 1,5-gradersmålet”, säger Michael Kjeller, Folksams chef för kapitalförvaltning och hållbarhet.
Folksam är en av fem initiativtagare. Tillsammans med Caisse des Dépots, CDPQ, Allianz och Pension Danmark beslutade man i början av året att sjösätta en allians – som backades upp av FN:s Miljöprograms Finansinitiativ, FN:s principer för ansvarsfulla investeringar, Världsnaturfonden och initiativet Mission 2020.
En detaljerad plan för hur arbetet ska gå till håller på att tas fram. När FN:s medlemsländer vart femte år rapporterar hur man lyckas med sina utsläppsminskningar, är tanken att kapitalförvaltarna ska göra detsamma.
I dag saknas ofta både metoder och nyckeldata, men man vill trots det inte ”återuppfinna för många hjul”. Science Based Targets initiative, Climate Action 100+ och nya ISO-standarden för redovisning hör till det man backar upp.
”Tanken är att använda de redskap som finns i dag och vidareutveckla det som krävs”, säger Magnus Emfel från WWF som varit med vid uppstarten.
Redan före lansering har ytterligare åtta kapitalförvaltare anslutit. Från Sverige finns AMF, Alecta samt Nordea Liv och Pension, internationellt har Calpers, Storebrand, Swiss Re och Zurish tillkommit.
Tillsammans förvaltar aktörerna 2.400 miljarder dollar, vilket man menar motsvarar omkring ett par procent av den totala kapitalmarknaden.
”Det är en väldigt stor summa pengar. Och det är bara början, vi räknar med att fler ansluter sig när alliansen presenteras”, säger Magnus Emfel.
Det finns väldigt många liknande initiativ. Vad gör det här unikt?
”Frågan är berättigad, för det finns många initiativ. Men av alla som finns så är det detta som FN uppmärksammar när alliansen presenteras vid klimatmötets öppningsplenum. Vår allians samlar kapitalägare i ett gemensamt tydligt mål där vi kommer att arbeta tillsammans med UNEP-FI och PRI samt ha med WWF som strategisk partner. Det tycker vi är unikt”, säger Michael Kjeller.
Michael Sabia, vd för CDPQ, säger i en kommentar att ”The Net-Zero Alliance” är ett erkännande av det ansvar som institutionella investerare tillsammans måste ta vid övergången till en fossilfri värld.