1515
Annons

Svenska jazzlegendens okända musik spelas upp

14 år efter Esbjörn Svenssons död i en drunkningsolycka 2008 debuterar pianisten och kompositören som soloartist med tidigare outgiven musik. 

Ett komplett album har upptäckts och spelas upp inför publik för första gången på Sven-Harrys Konstmuseum.

Dragana Kusoffsky Maksimovic, vd på Sven Harrys, och Eva Svensson, musikern Esbjörn Svenssons änka.
Dragana Kusoffsky Maksimovic, vd på Sven Harrys, och Eva Svensson, musikern Esbjörn Svenssons änka.Foto:Joey Abrait

Albumet heter ”Home.s” och det blir annorlunda konserter som ges under fyra kvällar, torsdag-söndag, denna vecka på Sven-Harrys i Vasaparken i Stockholm, utan musiker på scenen alltså, men med ljud- och ljustekniker som skapar en för tillfället unik upplevelse. 

”Sven-Harrys Konstmuseum ska vara en plats för upplevelser som överraskar. Vi rör oss mellan konst, design och andra slags upplevelser”, säger  Dragana Kusoffsky Maksimović, museichef på Sven-Harrys.

”Det här är inget ‘nu klämmer vi in något med ett skohorn’, ”Home.s” är lika viktigt som allt annat i vårt utställningsprogram.”

Namnet ”Home.s” syftar på att albumet innehåller musik som Esbjörn Svensson spelade in hemma, inspelningar som långt senare upptäcktes i det hem där han bodde med sin fru Eva Svensson och två söner. Bokstaven s i slutet efter en punkt anspelar på initialerna i Esbjörn Svenssons namn och att hans jazztrio internationellt var känd under förkortningen e.s.t.  

Det är för övrigt också initialerna på Eva Svensson, initiativtagare och projektledare för ”Home.s”.

”När Esbjörn dog fick jag hjälp av trions ljudtekniker Åke Linton att spara ned den musik som fanns på Esbjörns dator på en hårddisk, för att säkra materialet. Men vi gick aldrig igenom innehållet då. I den akuta situation som rådde var det inget prioriterat. Sedan hamnade hårddisken i en garderob”, berättar hon och förklarar varför utgivningen dröjt.   

”Det tar lång tid att bygga upp livet igen när något sådant här händer och man har familj och två barn. Men till slut kände jag att vi måste undersöka vad som fanns på hårddisken, så jag tog med den och åkte till Göteborg, till Åke Linton. När vi startade den i hans studio bara öppnade sig allting, där fanns nio spår, nio pärlor som på ett pärlband, som nu ges ut i precis den ordning vi fann dem, cirka 40 minuter musik.”

Fyra konserter av nyfunnen solo-musik av Esbjörn Svensson.
Fyra konserter av nyfunnen solo-musik av Esbjörn Svensson.Foto:Joey Abrait

Inspelningarna är gjorda en kort tid före Esbjörn Svenssons bortgång den 14 juni 2008, hemma i källaren i villan i Stockholmsförorten Enskede. Ingen utom de som arbetat med projektet, en handfull personer, har hört musiken, inte ens de tidigare medlemmarna i Esbjörn Svensson Trio, barndomskompisen Magnus Öström (trummor) och Dan Berglund (bas). 

”Åke Linton tyckte ljudkvaliteten på inspelningen var så bra att han blev lite fundersam på om det verkligen var gjort hemma hos oss”, säger Eva Svensson.

”Det är många som frågat om jag inte kände till att Esbjörn spelat in musiken, men han jobbade jämt i sin studio i källaren. Jag funderade inget särskilt över det. Det gick ju inte att höra om det var musik för trion han arbetade med eller om det var tänkt för solopiano.”

De fyra konserterna på Sven-Harrys är ett slags förhandslyssning, albumet (vinyl, cd och streaming) kommer inte förrän den 18 november på det tyska skivbolaget ACT, som också gav ut Esbjörn Svensson Trios musik. I samband med det ges också en konsert i Tyskland.

I samband med skivreleasen bildsätts musiken för ett onlineevent, ”Home.s in Universe”, på kortfilmsplattformen Shortly.film. Därtill kommer en bok i vår, ”Universe Esbjörn Svensson”, som blir den fjärde och avslutande delen i projektet. 

”Det ska bli en biografi, fast inte i text utan i bild. Den ska berätta om människan och musikern Esbjörn Svensson i foton, anteckningar, notblad och annat”, säger Eva Svensson.

När boken kommer ut har det gått 15 år sedan Esbjörn Svensson omkom. 

”På ett sätt är det tur att det gått lång tid, för den här sorgeprocessen har haft sin funktion. För mig är det här inte ett sorgligt projekt utan mer som ett gemensamt projekt och en fortsättning på det Esbjörn skapat.”

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Putin: Ockuperade områden nu ryska

Ryssland annekterar de fyra ukrainska regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja under dagen, meddelar landets president Vladimir Putin i ett tal i Moskva.

Foto:Gavriil Grigorov

Delar av områdena i östra Ukraina är i dag ockuperade av Ryssland i strid med internationell rätt. Även annekteringen som sådan strider mot folkrätten och en rad västmakter har meddelat att de inte under några omständigheter kommer att erkänna områdena som ryska.

Det väntas också leda till att det ryska invasionskriget i Ukraina trappas upp ytterligare.

Konsekvenserna har spåtts bli att Kreml klassar ukrainska motoffensiver för att återta områdena som attacker mot rysk mark, något som Kremls talesperson Dmitrij Peskov bekräftade under en presskonferens i Moskva på fredagen.

Flera länder i väst varnar Ryssland för att genomföra annekteringarna, som likt Rysslands olagliga annektering av ukrainska Krimhalvön för åtta år sedan inte lär erkännas av stora delar av världen.

Proceduren drogs igång med ett formellt steg sent på torsdagskvällen, då Vladimir Putin undertecknade ett dekret där Ryssland erkänner de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som självständiga områden. I februari togs liknande beslut för regionerna Luhansk och Donetsk. Kort därpå inleddes Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

Tidigare på fredagen meddelade också statsdumans talman, Vjatjeslav Volodin, att Putin underrättat parlamentarikerna om att fyra regioner önskar ansluta till Ryssland.

FN:s säkerhetsråd kommer på fredagen att rösta om en resolution som fördömer veckans – av omvärlden redan utdömda – så kallade ”folkomröstningar” i de ryskockuperade områdena i Ukraina. Resolutionen lär dock inte godkännas då Ryssland har vetorätt. Däremot kan den senare läggas fram i generalförsamlingen.

I och med omröstningen kommer också Kina och Indien hamna i blickfånget. De två länderna avstod i februari att rösta om en resolution för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina.

På fredagsmorgonen kom ukrainska uppgifter om en blodig rysk attack mot civila i Zaporizjzja – den största staden i regionen med samma namn. Den kontrolleras av Ukraina.

Enligt regionens guvernör Oleksandr Staruch har ett 20-tal människor dödats och ytterligare närmare 30 skadats. Staruch uppger att offren attackerades av rysk eld på torsdagen, när de köade för att åka till ryskockuperade områden för att hämta släktingar och dela ut bistånd.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj svarar på attacken med att kalla angriparna för ”blodtörstiga avskum”.

”Bara fullkomliga terrorister skulle kunna göra något sådant här”, säger han på Telegram. 

Den ukrainska motoffensiven ser ut att fortsätta vinna mark. Enligt Denis Pusjilin, ledare för den ryskstödda separatiströrelsen Folkrepubliken Donetsk, är ryska trupper nu delvis omringade i staden Lyman i norra Donetsk.

”Nyheterna från Lyman är oroväckande”, säger Pusjilin via sociala medier och tillägger att ukrainska styrkor ”försöker överskugga” det historiska ögonblick som annekteringen innebär.

Volodymyr Zelenskyj har också kallat till krismöte med landets nationella säkerhets- och försvarsråd på fredagen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera