ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svenska investerare spår stärkt krona

  • å frågan om kronans utveckling landar medianprognosen på att kronan stärks mot euron till 10,16 inom kommande kvartal. Foto: Anders Wiklund/TT

65 procent av svenska investerare tror att Riksbanken höjer räntan nästa vecka. Även optimismen inför kronans utveckling växer, visar en rapport från Danske Bank.

I en undersökning har Danske Bank frågat svenska och utländska investerare om deras ekonomiska förväntningar inför det kommande året. På frågan om kronans utveckling landar medianprognosen på att kronan stärks mot euron till 10,16 inom kommande kvartal.

Bara en minoritet på 13 procent spår en krona mot euro under 10,00, medan 26 procent tror på en ännu starkare utveckling för den svenska valutan. Danske Banks egen prognos är 10.10.

Den 20 december lämnar Riksbanken nästa räntebesked. En förväntad höjning har under senare tid kritiserats efter signaler om en annalkande försämring i konjunkturen. Ett möjligt tecken på det är att inflationen räknat i KPI i november landade på 2 procent, vilket var en inbromsning från oktobermätningens 2,3 procent, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

KPIF, inflationen rensat för räntekostnader, landade i november på 2,1 procent, vilket var under Riksbankens prognos på 2,4 procent. För andra månaden i rad var utfallet sämre än väntat och kronan försvagades på beskedet.

I Danske Banks enkät svarar 55 procent av alla investerare att de förväntar sig en räntehöjning, vilket kan jämföras med 65 procent bland svenska investerare. 84 procent förväntar sig dessutom en eller två till höjningar under det kommande året.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies