Svenska investerare på offensiv i Finland

Svenska fastighetsbolag gör affärer som aldrig förr i vårt östra grannland.

I år står svenska köpare för mer än en femtedel av den finska transaktionsvolymen.

Fastighetsbolaget Castellum med vd:n Henrik Saxborn har redan köpt kontorsyta i Helsingfors och planerar att fortsätta.
Fastighetsbolaget Castellum med vd:n Henrik Saxborn har redan köpt kontorsyta i Helsingfors och planerar att fortsätta.Foto:Janerik Henriksson/Peter Hamberg

Under årets tio första månader har svenska aktörer shoppat fastigheter i Finland för 1,6 miljarder euro, motsvarande 16,4 miljarder kronor, enligt färsk statistik från fastighetstjänsten Datscha. Det motsvarar mer än en femtedel av den totala volymen och kan jämföras med att svenskar i fjol köpte finländska fastigheter för cirka 7,2 miljarder kronor, 6,7 procent av den totala volymen.

Ett bolag som i år har tagit första steget över Kvarken är börsnoterade jätten Castellum CAST +0,24% Dagens utveckling som i somras förvärvade en kontorsfastighet på 14.433 kvadratmeter i Ruoholahit, Helsingfors för drygt 800 miljoner kronor.

”Helsingfors är väldigt intressant ur ett kontorsperspektiv. Det är bra tillväxtsiffror, bra sysselsättningssiffror och min personliga åsikt är att det finns en bra utvecklingspotential”, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.

Planen är att fortsätta förvärva i Helsingforsområdet, enligt Henrik Saxborn.

”Vi är aktiva i Helsingfors och tittar på förutsättningarna för det som går att förvärva”, säger han.

Årets 16,4 miljarder kronor kan jämföras med att svenska aktörer 2013 köpte finska fastigheter för omkring 3,1 miljarder kronor. Samtidigt har den finska transaktionsmarknaden vuxit med mer än 270 procent mellan åren 2013 och 2017.

”Likviditeten har historiskt varit en av de stora skillnaderna mellan den finska och svenska marknaden. Det har inte spelat så stor roll för oss som långsiktig ägare, men aktörer med kortsiktig approach har upplevt en högre risk”, säger David Mindus, vd för och storägare i Sagax SAGA B -0,24% Dagens utveckling som gjorde sin första investering i Finland redan 2004.

Samtidigt har Finlands svaga makroekonomiska utveckling sedan finanskrisen fått andra långsiktiga spelare att vända blicken mot andra marknader, tror David Mindus.

”Nu är makro starkare i Finland och de senaste 24 månaderna har intresset från utländska institutionella spelare och stora börsbolag varit mycket större. Det blir en positiv spiral med mer likviditet som skapar ännu större intresse”, säger han.

Hittills i år har Sagax investerat 900 miljoner kronor i grannlandet, vilket utgör 36 procent av bolagets totala investeringar i år.

”Just nu upplever vi att det är lättare att hitta bra affärer i Finland än i Sverige. Den svenska marknaden går otroligt starkt vilket gör det utmanande att hitta intressanta investeringar”, säger David Mindus.

Att det är lättare att göra bra affärer i Finland är den största förklaringen till det svenska intresset för landet, enligt Joacim Sjöberg, transaktionschef för fastighetsrådgivaren JLL, som med en mer än 68-procentig marknadsandel var den största köprådgivaren på den finländska marknaden i fjol och som hjälpte Castellum vid deras förvärv tidigare i år.

”Fem år tillbaka upplevde man en omotiverat stor skillnad mellan kåkar i Helsingfors och Stockholm. I takt med att allt fler har utnyttjat skillnaden har den gått ned ganska dramatiskt men den finns fortfarande”, säger han.

Närheten till landet har dessutom gjort att svenskar vågar investera i Finland när andra tvekar, enligt Joacim Sjöberg.

”Men hade man kunnat göra samma affär i Sverige hade man sannolikt föredragit det och sluppit valutarisken med euro. Börsbolagen behöver ganska många nya kvadratmeter per år för att möta börsens förväntningar på tillväxt och genom att ta steget över till Finland kan de möta tillväxtkraven och ändå hålla direktavkastningen på en rimlig nivå, vilket blir allt svårare i Sverige”, säger han.

Henrik Saxborn ser det snarare som en fördel att Finland tillhör euroområdet. I början av november aviserade Castellum ett optionsprogram i euro.

”Med förvärvet i Finland har vi fått access till euromarknaden och kan nu finansiera vidare förvärv i euro”, säger Henrik Saxborn.

Största svenska aktör i Finland är börsnoterade jätten Balder BALD B -0,57% Dagens utveckling , enligt en artikel i branschtidningen Fastighetsvärlden tidigare i år.

Balders bestånd i Helsingfors utgör 27 procent av bolagets redovisade fastighetsvärde vilket motsvarar mer än 30 miljarder kronor, enligt senaste delårsrapporten.

”Vi ser ju hela Norden som vår hemmamarknad och det finns ju en logik i det. Det är samma affärskultur, bankerna finns i alla länder och långsiktigt kan man förvänta sig att de ska ha ungefär samma utveckling”, säger Erik Selin, vd för Balder som gjorde sin första investering i Finland 2015 genom att förvärva 56 procent av landets näst största bostadsbolag Sato.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?