1515

Svenska hus går på köprunda

Fastighetsbolaget Svenska hus förädlar hellre äldre fastigheter än bygger nytt.
Nu ska företaget dubbla värdet av fastighetsportföljen på 5,7 miljarder kronor.

TÄNKER NYTT. Svenska hus, med vd:n Daniel Massot och styrelseledamoten Kristina Alvendal, tidigare stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, förädlar gärna äldre fastigheter. En gammal gymnasieskola i Bandhagen har byggts om till bostäder.
TÄNKER NYTT. Svenska hus, med vd:n Daniel Massot och styrelseledamoten Kristina Alvendal, tidigare stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm, förädlar gärna äldre fastigheter. En gammal gymnasieskola i Bandhagen har byggts om till bostäder.Bild:Hampus Andersson

Svenska hus driftsresultat landade i fjol på 291 Mkr, en ökning med 7 procent jämfört med föregående år. Värdet av fastighetsportföljen ökade från 5,2 till 5,7 miljarder kronor.
Bolaget siktar nu på att fördubbla värdet på några års sikt.

”Det är dags för Svenska hus att ta nästa steg”, säger vd:n Daniel Massot när Di träffar honom vid bolagets fastighet i Bandhagen i södra Stockholm.

Av en gammal gymnasieskola har bolaget skapat 160 bostäder, och planer finns på att göra ett par hundra till. Daniel Massot kallar det ett typiskt Svenska hus-projekt.

”Vi förvärvade fastigheten 2006 och med ett löpande kassaflöde har vi byggt om, byggt till och byggt nytt. Vi är inte en fastighetsägare som köper färdigutvecklade fastigheter, utan vi gillar fastigheter med potential och utvecklingsmöjligheter”, säger han.

Svenska hus är en del av familjekoncernen Gullringsbo Egendomar som grundades av Hans Eliasson. Koncernen äger bolag i bygg- och fastighetsbranschen och dess totala omsättning uppgår till omkring 3 miljarder kronor.

Bolaget har en stor projektportfölj, men avser också att fortsätta förvärva fastigheter, enligt Daniel Massot. Vid förvärv har bolaget lika mycket projekt- som fastighetsperspektiv.

”Det innebär inte att vi behöver riva ut allt första dagen. Ett exempel är ett förvärv av en industrifastighet i Göteborg som vi kommer att förvalta med ett bra kassaflöde under många år och samtidigt driva detaljplan för både kommersiella lokaler och bostäder. På så sätt får vi en löpande avkastning och det blir en bra affär”, säger han.

Det senaste året har Svenska hus stuvat om både i styrelsen och på ledningsnivå. I fjol valdes Christer Holmén till ny ordförande i bolaget. I och med expansionsplanerna i Stockholm valdes också Stockholm stads före detta stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd Kristina Alvendal, M, in som ledamot i styrelsen.
I höstas rekryterades Daniel Massot från börsnoterade Hufvudstaden, där han har ansvarat för beståndet i Göteborg.

”Jag tyckte Svenska hus var ett intressant och spännande företag med sunda finanser och expansionsplaner. Det kändes som en spännande resa att vara med på. Som vd känner jag att vi har en bra mix i styrelsen för att expandera och långsiktigt utveckla bolaget”, säger han.
I dag står Skåne för 40 procent av beståndet och Göteborg och Stockholm för 30 procent vardera. I och med expansionsplanerna ska huvudstadens andel öka.

”Stockholmsregionen har en ökad inflyttning och stor efterfrågan på både kommersiella lokaler och bostäder. Det är en positiv marknad att vara på”, säger Daniel Massot.
Enligt Kristina Alvendal ger företagets långsiktighet en tacksam position i Stockholm.
”När staden växer som den gör är det viktigt att se till helheten och inte bara slänga upp nya miljonprogramsliknande områden på tomma ytor”, fortsätter hon.

I och med expansionen vill Svenska hus öka andelen hyresrätter från dagens 35 till 50 procent.

”Hyresmarknaden är stark, med rekordhöga nivåer och med ökad andel bostäder får vi en låg riskexponering och en trygghet inför framtiden”, säger Daniel Massot.

Hur ser ni på fastighetsmarknaden i stort?
”Det finns så otroligt mycket pengar i fastighetsbranschen. Även det som var totalt oattraktivt för några år sedan är i dag hett eftertraktat. Vad vi kan se i dag finns det ingenting som tyder på en ändring”, säger Kristina Alvendal.

Finns det inga risker framöver?
”Det är klart att räntan är låg och förmodligen kommer att stiga framöver, men företaget har fokus på starka finanser. Belåningen är på 50 procent, räntetäckningsgraden på 2,7 procent och har en genomsnittlig räntebindningstid på fem år. Jag ser ingen större anledning till oro”, säger Daniel Massot.

”Företaget har en god stridskassa och Stockholm kommer att växa oavsett vad som händer i världsekonomin”, konstaterar Kristina Alvendal.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?