1515
Annons

Svenska hus går hem i Sydkorea : ”De har varit nere på botten och vänt”

INSJÖN. Exporten av hus till Sydkorea fick ta en coronapaus. Men snart går leveranserna från Arkos Home i Dalarna, tror grundaren Åke Arnesson.

”Det är fortfarande stopp men vår kund meddelar att det redan har börjat lossna, och allting förbereds nu för att sätta fart.”

Coronaviruset har bromsat Arkos projekt i Sydkorea, men delägarna Christina Arnesson, Åke Arnesson och sonen Stefan Arnesson plan att öka exporten till landet kvarstår.
Coronaviruset har bromsat Arkos projekt i Sydkorea, men delägarna Christina Arnesson, Åke Arnesson och sonen Stefan Arnesson plan att öka exporten till landet kvarstår.Foto:Ida Thunberg

Familjeföretaget Arkos Home i Insjön byggde i höstas visningshus i Sydkorea, nära flygplatsen i Seoul. 

Husen har redan uppmärksammats på flera sätt, bland annat i ett ansett arkitektmagasin som ägnade många sidor åt det svensktillverkade huset i ett av sina senaste nummer.

Coronaviruset har förstås skapat en tvärnit, men planen kvarstår; att exportera mer och mer hus till den sydkoreanska marknaden.

”Skandinavien står högt i kurs där borta. Allt material i huset är från Sverige, som isolering, armering, golvvärme och tapeter. Dessutom har husen inretts med kök och möbler från Ikea”, säger Åke Arnesson.

Han driver Arkos Home och systerbolaget Insjöns Kakel och Interiör tillsammans med hustrun Christina Arnesson och sonen Stefan Arnesson.

1997 startade företaget, och även innan dess hade Åke Arnesson sysslat med export inom byggbranschen i runt 20 år. Kontaktnätet, framför allt i Japan och USA, var stort och viktigt under de första åren med det egna bolaget. Men så kom dråpslaget. 

”Vi tvingades begära bolaget i konkurs 2012, vi hade oturen att hamna mitt i en familjetragedi som gjorde att en stor kund till oss inte kunde fullfölja sina betalningar. Vi gav oss den på att vi skulle klara oss igenom det och kämpade och jobbade otroligt hårt”, säger Christina Arnesson.

”Vi stod rejält på minus privat och fick ta hjälp av familj och vänner för att klara oss.”

Men att ge upp var aldrig ett alternativ, och Arkos Home startade om i ny tappning men med samma inriktning. Kunskapen och kontakterna när det gäller export var mycket värdefulla, och en viktig nystart blev en stor order till Ryssland.

Arkos säljer också en hel del inom Sverige, både till byggföretag och till privatpersoner. Man erbjuder hela kedjan – från skiss till färdigt hus. Dessutom kan delar av ett hus produceras enligt kundens önskemål. Framför allt säljer de sina hus som byggsatser vilket har gjort deras erbjudande extra intressant i Sydkorea.

Ett av Arkos visningshus i Sydkorea.
Ett av Arkos visningshus i Sydkorea.

Stefan Arnesson, som tillbringade åtta veckor i Syd­korea i höstas med att sätta upp visningshuset förklarar:

”Med en byggsats får du väldigt lite spill på byggplatsen, och för sydkoreanerna är sophanteringen extremt dyr. Därför är de så imponerade av detta sätt att bygga.”

Åke Arnesson lyfter även fram den korta byggtiden som viktig.

”Allt som gör det snabbt och smidigt är attraktivt.”

Kontakten med just Syd­korea etablerades via en affärsbekant till Åke Arnesson som bor i Sydkorea och upplägget är nu att denne är Arkos kontaktman på plats i landet. Byråkratin i att få konstruktionen godkänd för byggnation i landet, vilket är ett måste, är klar och nu väntar familjen bara på att få dra igång med sin export.

”Det blev en paus på grund av corona, meningen var att försäljningen redan skulle ha varit igång. Men säljaren arbetar för fullt med att förbereda broschyrer, hemsida och allt sådant. Han ser tecken på att sydkoreanerna blir mer och mer positiva, att de har varit nere på botten och vänt. Nu ligger de två första orderna i pipeline och flera investerare ligger på”, säger Åke Arnesson.

Kontakt är etablerad med stora investerare, bland annat Samsung som är stora även inom byggbranschen, och planen är att framöver leverera 5–10 hus åt gången till Syd­korea. 

”Vi har faktiskt haft mycket förfrågningar från svenska kunder också under den senaste veckan, både bostadsrätter och egna hembyggen. Så det verkar som att planerna fortskrider för de som har bestämt sig för tidigare att de ska bygga.”

I lokalerna i Insjön har Arkos både tillverkning och även en butik med kök, kakel och vitvaror. 

Familjen Arnesson ser att de har en stor fördel jämför med många konkurrenter.

”Vi har en liten organisation med små overhead-kostnader men ganska stor produktionskapacitet. Vi har heller ingen stor säljorganisation. Det gör att vi kan hålla konkurrenskraftiga priser”, säger Christina Arnesson.

Christina Arnesson, Arkos Home
Christina Arnesson, Arkos HomeFoto:Ida Thunberg
”Dessvärre blev glädjen kortvarig”
Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Alla över 18 år i Region Stockholm erbjuds fjärde vaccindos mot covid

Alla över 18 år erbjuds nu en fjärde vaccindos mot covid-19 i Stockholm. Det uppger Region Stockholm på fredagen. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Bokningen väntas öppna den 29 augusti. Den 1 september inleder man även vaccination med ytterligare en påfyllnadsdos för de som är 65 år eller äldre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera