1515

Svenska hus går hem i Sydkorea : ”De har varit nere på botten och vänt”

INSJÖN. Exporten av hus till Sydkorea fick ta en coronapaus. Men snart går leveranserna från Arkos Home i Dalarna, tror grundaren Åke Arnesson.

”Det är fortfarande stopp men vår kund meddelar att det redan har börjat lossna, och allting förbereds nu för att sätta fart.”

Coronaviruset har bromsat Arkos projekt i Sydkorea, men delägarna Christina Arnesson, Åke Arnesson och sonen Stefan Arnesson plan att öka exporten till landet kvarstår.
Coronaviruset har bromsat Arkos projekt i Sydkorea, men delägarna Christina Arnesson, Åke Arnesson och sonen Stefan Arnesson plan att öka exporten till landet kvarstår.Foto:Ida Thunberg

Familjeföretaget Arkos Home i Insjön byggde i höstas visningshus i Sydkorea, nära flygplatsen i Seoul. 

Husen har redan uppmärksammats på flera sätt, bland annat i ett ansett arkitektmagasin som ägnade många sidor åt det svensktillverkade huset i ett av sina senaste nummer.

Coronaviruset har förstås skapat en tvärnit, men planen kvarstår; att exportera mer och mer hus till den sydkoreanska marknaden.

”Skandinavien står högt i kurs där borta. Allt material i huset är från Sverige, som isolering, armering, golvvärme och tapeter. Dessutom har husen inretts med kök och möbler från Ikea”, säger Åke Arnesson.

Han driver Arkos Home och systerbolaget Insjöns Kakel och Interiör tillsammans med hustrun Christina Arnesson och sonen Stefan Arnesson.

1997 startade företaget, och även innan dess hade Åke Arnesson sysslat med export inom byggbranschen i runt 20 år. Kontaktnätet, framför allt i Japan och USA, var stort och viktigt under de första åren med det egna bolaget. Men så kom dråpslaget. 

”Vi tvingades begära bolaget i konkurs 2012, vi hade oturen att hamna mitt i en familjetragedi som gjorde att en stor kund till oss inte kunde fullfölja sina betalningar. Vi gav oss den på att vi skulle klara oss igenom det och kämpade och jobbade otroligt hårt”, säger Christina Arnesson.

”Vi stod rejält på minus privat och fick ta hjälp av familj och vänner för att klara oss.”

Men att ge upp var aldrig ett alternativ, och Arkos Home startade om i ny tappning men med samma inriktning. Kunskapen och kontakterna när det gäller export var mycket värdefulla, och en viktig nystart blev en stor order till Ryssland.

Arkos säljer också en hel del inom Sverige, både till byggföretag och till privatpersoner. Man erbjuder hela kedjan – från skiss till färdigt hus. Dessutom kan delar av ett hus produceras enligt kundens önskemål. Framför allt säljer de sina hus som byggsatser vilket har gjort deras erbjudande extra intressant i Sydkorea.

Ett av Arkos visningshus i Sydkorea.
Ett av Arkos visningshus i Sydkorea.

Stefan Arnesson, som tillbringade åtta veckor i Syd­korea i höstas med att sätta upp visningshuset förklarar:

”Med en byggsats får du väldigt lite spill på byggplatsen, och för sydkoreanerna är sophanteringen extremt dyr. Därför är de så imponerade av detta sätt att bygga.”

Åke Arnesson lyfter även fram den korta byggtiden som viktig.

”Allt som gör det snabbt och smidigt är attraktivt.”

Kontakten med just Syd­korea etablerades via en affärsbekant till Åke Arnesson som bor i Sydkorea och upplägget är nu att denne är Arkos kontaktman på plats i landet. Byråkratin i att få konstruktionen godkänd för byggnation i landet, vilket är ett måste, är klar och nu väntar familjen bara på att få dra igång med sin export.

”Det blev en paus på grund av corona, meningen var att försäljningen redan skulle ha varit igång. Men säljaren arbetar för fullt med att förbereda broschyrer, hemsida och allt sådant. Han ser tecken på att sydkoreanerna blir mer och mer positiva, att de har varit nere på botten och vänt. Nu ligger de två första orderna i pipeline och flera investerare ligger på”, säger Åke Arnesson.

Kontakt är etablerad med stora investerare, bland annat Samsung som är stora även inom byggbranschen, och planen är att framöver leverera 5–10 hus åt gången till Syd­korea. 

”Vi har faktiskt haft mycket förfrågningar från svenska kunder också under den senaste veckan, både bostadsrätter och egna hembyggen. Så det verkar som att planerna fortskrider för de som har bestämt sig för tidigare att de ska bygga.”

I lokalerna i Insjön har Arkos både tillverkning och även en butik med kök, kakel och vitvaror. 

Familjen Arnesson ser att de har en stor fördel jämför med många konkurrenter.

”Vi har en liten organisation med små overhead-kostnader men ganska stor produktionskapacitet. Vi har heller ingen stor säljorganisation. Det gör att vi kan hålla konkurrenskraftiga priser”, säger Christina Arnesson.

Christina Arnesson, Arkos Home
Christina Arnesson, Arkos HomeFoto:Ida Thunberg
Dessvärre blev glädjen kortvarig”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?