Annons

Svenska hus dåligt anpassade för värmen

Om de höga utomhustemperaturerna håller i sig, kan vi vänta oss en svettig sommar i våra hem. Svenska hus är nämligen byggda för att klara kalla vintrar, men inte varma somrar.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Under den rekordheta sommaren 2018 var det många som upplevde att det var svårt att hitta svalka. Även inomhus kröp temperaturerna långt över 20-gradersstrecket, och i rasande fart tömdes affärernas hyllor på fläktar och kylaggregat.

”Av tradition så har vi inte byggt in kylsystem i våra hus. Värmesystem har vi haft länge, på grund av våra kalla vintrar, men det finns knappt någon kyla i svenska bostäder”, säger Dennis Johansson, lektor i installations- och klimatiseringslära på Lunds universitet.

Trenden att bygga med större fönster bidrar också till ett varmare inomhusklimat. Mer sol in genom fönstren, leder till högre temperaturer inomhus. Energisnåla och välisolerade hus har också en tendens att bli extra varma.

Under sommaren 2018 undersökte Dennis Johansson och hans kollegor 50 villor utspridda i Sverige, och kom fram till att den genomsnittliga inomhustemperaturen låg på runt 26 grader i juli. Under dygnets varmaste timmar kunde det bli betydligt varmare.

”Det är ett problem att det blir väl varmt inomhus om somrarna. Risken är att folk börjar skaffa kylsystem som drar el, som går emot tanken om att värna om miljön”, säger Dennis Johansson.

Om det är alltför varmt inomhus så kan det medföra illamående, trötthet och huvudvärk. Vissa grupper, som äldre och rörelsehindrade, är extra känsliga.

Husägare får försöka hantera värmen på egen hand, men den som bor i hyresrätt kan kontakta fastighetsägaren för att få temperaturen utredd. Om den säger nej, så kan man vända sig till kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning, som i sin tur kan ställa krav på hyresvärden.

Men vid en värmebölja kan även hyresgäster tvingas acceptera högre temperaturer än rekommendationerna.

”Vid extrema vädersituationer kan man behöva acceptera ända upp till 28 grader i lägenheten. Men det ska vara under en värmebölja och bara en kort period. Det är inte meningen att man ska stå ut med 28 grader från juni till augusti”, säger Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?