ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Svenska hjärtmonitorn FDA-godkänd: ”Jag grät”

  • Philip Siberg, vd för Coala life. Foto: Pressbild

Efter en flera år lång kamp har det svenska medicinteknikbolaget Coala life nu fått sin hjärtmonitor godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA.

Processen att få hjärtmonitorn godkänd för den amerikanska marknaden har tagit två år. Men i veckan kom glädjebeskedet från FDA.

”Jag kan säga att jag grät”, säger Philip Siberg, Coala lifes vd och medgrundare, om när han tog del av nyheten.

Att bolaget nu får chans att ge sig in i USA skapar stora möjligheter.

”Det är 15 miljoner amerikaner som lider av hjärtarytmier, och 130.000 dör varje år eftersom man går runt med hjärtproblem som man inte visste att man hade”, säger Philip Siberg.

Produkten används i dag av ”tusentals” privata användare i Sverige, samtidigt som den finns hos 170 vårdgivare i landet.

Att fler personer nu kan börja använda företagets produkter ger också andra vinningar än bara ekonomiska. Tack vare att man samlar in mer och mer data från folks hjärtan, ökar också möjligheterna att kunna hitta mönster för vidare analys.

”Vi vill kunna förstå vem som kommer att drabbas så att man kan gå in och behandla innan det händer”, säger Philip Siberg.

Coala life har tidigare tagit in ungefär 100 miljoner kronor, där bland andra Elektas styrelseordförande Laurent Leksell och Industrivärdens tidigare vd Anders Nyrén syns bland investerarna. Just nu håller man på med ytterligare en stor kapitalresningsrunda för att med full kraft ta sig an USA. Och visionerna är högt ställda.

”Jag tror att vi har en otroligt skalbar affärsmodell, så det går lätt att skala upp det här till ett miljardbolag. Efterfrågan är gigantisk”, säger Philip Siberg.

När man nu fått produkten godkänd i USA är steget inte heller långt till de asiatiska marknaderna.

I framtiden hoppas Philip Siberg att företagets hjärtmonitor ska ta plats bredvid andra svenska innovationer inom medicinteknik, som pacemakern och dialysmaskinen.

”Jag tycker att vi bryter ny mark i en annars ganska konservativ vårdvärld. Det är jag väldigt stolt över”, säger han.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer