Svenska hamnarbetare hotar med stridsåtgärder – kräver eget avtal

Riksomfattande stridsåtgärder riskerar att stoppa arbetet i flera hamnar – nu varslar Svenska Hamnarbetarförbundet om strejk, skriver ordförande Eskil Rönér på DN Debatt.

Stridsåtgärder kan bli aktuella redan onsdagen 23 januari i Umeå, Karlshamn, Helsingborg och Halmstad. Orsaken är att facket återigen kräver ett kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Enligt fackordförande Eskil Rönér har hälften av landets hamnarbetare – de som inte är med i Transportarbetareförbundet – saknat avtal i snart fem decennier.

Nu aktualiseras frågan eftersom arbetsgivarsidan infört en "utestängningspolicy", enligt Eskil Rönér.

"Den innebär att Hamnarbetarförbundets 1 300 medlemmar och företrädare utestängs från all information, alla förhandlingar och all samverkan i hamnarna. Våra avdelningar har kastats ut från sina facklokaler" skriver han och hänvisar till uppkomna brister i arbetsmiljöarbetet:

"Sveriges Hamnars policy innebär att över hundra valda skyddsombud runtom i landet har fråntagits sina mandat för att de tillhör 'fel' fackförbund".

Argumentet att Hamnarbetarförbundet tidigare tackat nej till avtal håller inte, skriver Eskil Rönér som samtidigt förkastar idén på ett hängavtal, eftersom det inte innehåller "lönenivåer, arbetstider eller ordningsregler".

Grunden till den mångåriga konflikten är att arbetsgivarna redan har ett rikstäckande kollektivavtal med LO-förbundet Transport och vill inte ha två olika avtal för samma arbete.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?