Annons

Svenska freds anmäler Saab för mutbrott

Svenska freds polisanmäler försvarskoncernen Saab för mutbrott i samband med Gripen-affären. Detta sedan Svenska Dagbladet avslöjat att den sydafrikanske facklige ledaren Moses Mayekiso tog emot pengar så sent som 2015.

1999 beställde Sydafrika 28 nytillverkade Jas Gripen-plan av försvarskoncernen Saab. Senare valde landet att reducera antalet beställda flygplan till 26.

Ett av kraven i avtalet var att Saab skulle göra så kallade motköp i Sydafrika. De som är kritiska till vapenaffärer kopplar ihop krav på motköp i vapenaffärer med mutor. Det rör sig om stora summar pengar och det är inte ovanligt att man anlitar olika konsulter.

"Det som har framkommit samlat i år visar att Saab inte har talat sanning om sitt samröre med konsulter", säger Agnes Hellström, ordförande i Svenska freds- och skiljedomsföreningen till Svenska Dagbladet.

Den bevisning som åberopas i anmälan är bland annat det avtal som Saab AB SAAB B -1,67% Dagens utveckling i Linköping och den sydafrikanske konsulten Moses Mayekiso ingick i januari 2000. Moses Mayekiso är en känd sydafrikansk fackföreningsledare och tidigare parlamentsledamot för ANC. Vid sidan av förtroendeuppdragen har han pekats ut som inblandad i mutor och oegentligheter i samband med Sydafrikas vapenupphandling i slutet av 1990-talet.

Kontraktet mellan Saab och Mayekiso handlar just om att konsulten skulle utföra "aktiviteter nödvändiga för att genomföra motköpsåtagandet angående Gripen i Sydafrika".

Men Mayekiso hävdar att Saab inte har uppfyllt sina åtaganden enligt konsultavtalet. Så sent som i maj 2015 skrevs därför ett förlikningsavtal mellan honom och Saab. I det avtalet förbinder sig Saab att göra en "sista betalning" inom 30 dagar för att lösa meningsskiljaktigheterna.

"Bevisningen är därmed inte preskriberad enligt svensk lag", skriver Svenska freds i sin anmälan.

"Det här öppnar upp för att faktiskt kunna lyfta på locket en gång för alla och gå till botten med mutanklagelserna", säger Svenska freds ordförande Agnes Hellström.

En kopia av anmälan har också skickats till chefsåklagare Kim Andrews vid Riksenheten mot korruption.

Svenska freds vill därför att bland andra Saabs styrelseordförande Marcus Wallenberg och vd Håkan Buskhe kallas till förhör. Svenska Dagbladet söker Saab för en kommentar till anmälan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?