1515

Svenska forskare gör mat av el och koldioxid

Det statliga forskningsinstitutet Rise är engagerat i över 100 avancerade test- och demonstrationsmiljöer över hela landet. Di listar några spännande projekt.

Sandra Siljeström, Rise
Sandra Siljeström, RiseFoto:David Lagerlöf

Ska göra Sverige världsledande inom elektriska fordon
Redan för fyra år sedan togs beslut om elektromobilitetscentret Seel, ett miljardprojekt som ska göra Sverige världsledande inom elektriska fordon med anläggningar i Säve, Borås och Nykvarn. Här ska industri och akademi kunna testa elfordon men också framtidens elektriska flyg och fartyg. I Borås driver Rise Astazero, världens längsta inomhusbana för testning och provning av självkörande fordon.

Storsatsningar på cybersäkerhet
I somras invigdes Cyber Range hos Rise i Kista, en anläggning och testbädd för digital säkerhet där företag och organisationer kan testa sina digitala system i en kontrollerad miljö för att identifiera eventuella svagheter. Nyligen beslutades också om etablering av Centrum för cybersäkerhet där Rise vill stärka den tillämpade forskningen inom cybersäkerhet i Sverige. 

Elenergi och koldioxid har blivit fett.
Elenergi och koldioxid har blivit fett.Foto:Torbjörn Esping

Gör mat av el och koldioxid
Power to Food är ett forskningsprojekt där Rise har utvecklat en process för att tillverka mat av elenergi och koldioxid. Kemisterna har nu tillverkat två prototyper av det hållbara fettet, en olja och ett fast fett. De är tänkta att till att börja med ersätta palmolja och mjölkfett för bakning, frityr eller andra produkter. 

Testbädd för nanoteknik
I Lund etablerade Rise i fjol Pronano, Sveriges första testbädd för nanoteknik, en demomiljö för industrialisering av nanoteknik-baserade material där företag också får hjälp med rådgivning, nätverk och finansiering. 

Sveriges första testbädd för nanoteknik.
Sveriges första testbädd för nanoteknik.

Grön kompetenssatsning tillsammans med Northvolt
Arctic Centre of Energy Technology är en del i en Risesatsning tillsammans med bland andra batteritillverkaren Northvolt på strategiska samarbeten för att utveckla kompetensförsörjningen för den nya gröna industrin. 

Letar liv på Mars
Sandra Siljeström är astrobiolog på Rise och ingår bland nästan idel amerikaner i Nasas team som förra året landade strövaren Perseverance på Mars för att för första gången någonsin ta prover med till Jorden med förhoppningen att finna fossilt liv. Hennes uppgift är att välja ut de fåtal proverna som tillsammans får väga max 0,5 kilo.

LÄS OCKSÅ: Innovationsbossen larmar om företagens krympande forskning

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?