Hoppa till innehållet

Annons

Svenska företagen som hakar på Amazon

Bonnierförlagen, Ellos Group och Lagerhaus är några av de svenska bolagen som hänger på Amazons Sverige-lansering från start.

Flera av dem ser det som ett test om det går att nå utanför Norden med hjälp av Amazon.

Jeff Bezos, vd för Amazon
Jeff Bezos, vd för AmazonFoto: AP

Det har pratats om Amazons Sverige-lansering en längre tid och det har spekulerats kring när premiären skulle bli – på onsdagen visade det sig.

LÄS MER: Digitalpodden: Amazons Sverigepremiär blev ett praktfiasko

Bland de svenska varumärken som anslutit sig till Amazon finns Bonnierförlagen, Brio, Electrolux ELUX B -1,65% Dagens utveckling , Ellos och Lagerhaus.

Ellos Group, med varumärkena Ellos, Jotex och Stayhard, samt Lagerhaus ser Amazon som en potentiell möjlighet att expandera utomlands.

Ellos Group säljer sedan tidigare sina varumärken på flera olika marknadsplatser förutom den egna sajten och har märkt hur det har gett draghjälp åt försäljningen.

”Satsningen med Amazon ligger i linje med vår strategi om en europeisk expansion när det gäller nya kanaler och försäljningsplattformar. I ett första skede gör vi det i egen regi, men vi utvärderar andra försäljningskanaler marknad för marknad”, säger Alexandra Dornérus, affärsutvecklingschef på Ellos Group.

”Vi är en stor etablerad aktör på den svenska marknaden och är redan bekväma med att sälja i regi av andra. Där har vi fått ett bra mottagande som inneburit att vi fått fler kunder.”

Inrednings- och prylföretaget Lagerhaus hoppas också på att nå fler.

”Många av våra kunder och potentiella kunder kommer att besöka amazon.se och vi vill vara där vår kund är. Samtidigt är detta ett test för att se om det kan bli aktuellt för Lagerhaus att nå utanför Norden tillsammans med Amazon”, skriver Jerker Levin, vd på Lagerhaus, i ett mejl.

Än så länge är Amazons utbud av svenska böcker relativt begränsat, men exempelvis Natur & Kultur och Bonnierförlagen är med från starten.

”Ju fler professionella återförsäljare av böcker, desto bättre, tycker vi”, säger Jesper Monthán, vice vd på Bonnierförlagen.

”Nu har de precis börjat. Vi får se hur det kommer utvecklas. Vi vill jobba nära dem för att det ska bli mycket fokus på böcker och vill de inte jobba med böcker kommer vårt intresse att bli därefter.”

Amazon har målats upp som bjässen som äter upp och tränger ut mindre spelare.

Ser ni en risk för att de tränger ut andra aktörer?
”Om utvecklingen leder till att det blir färre återförsäljare tycker vi att det är en dålig utveckling.”

E-bokhandlaren Adlibris räknar med att Amazon kommer att satsa mycket på böcker och ser bjässens intåg som en ytterligare skärpning av konkurrensen.

Samtidigt tror vd Jonas Karlén att Adlibris har en bra strategi i branschen sedan man återgått till att mer och mer fokusera på enbart böcker igen. Ett brett utbud under en mängd varumärken var inte Adlibris melodi.

Vad han tror om Amazons möjligheter att lyckas med det breda anslaget i Sverige vill Jonas Karlén låta vara osagt.

”Det vi kunde konstatera var att vår logistik och vår tekniska plattform inte klarade av att hantera alla dessa olika sorters produkter på ett riktigt bra sätt.”

”Oavsett Amazon eller inte tror vi på att fokusera på att vara jättebra på ett fåtal saker i stället för att vara halvdåliga på många saker”, säger Jonas Karlén.

ANNONS: Hitta bästa rabattkoderna till Amazon – få billigare julklappsköp (Extern länk)

Svenska CDON fungerar i dag som en marknadsplats likt Amazon, om än med betydligt färre produkter och ett fokus på den nordiska marknaden. Men även om man är en betydligt mindre aktör räds vd:n Kristoffer Väliharju inte jättens intåg.

”Som ensam aktör har det varit svårt att få gehör för den här modellen och få bred spridning. När Amazon kommer får vi draghjälp i det vi håller på med”, säger han.

En sak som skiljer CDON från Amazon är att den senare har ett eget sortiment till försäljning.

”Där är de ett lite annat djur än vi. Vi har ju backat ur all vår egen försäljning för att inte konkurrera med handlarna”, säger Kristoffer Väliharju.

ANNONS: Hitta bästa rabattkoderna till CDON – få billigare julklappsköp (Extern länk)

Innehåll från XledgerAnnons

Experten: Så samlar du all data – och ökar lönsamheten

Allt på samma ställe, högre effektivitet – och ökad lönsamhet.

Här är expertens bästa råd för att lyfta företaget.

– Med rätt underlag kan du snabbare ta beslut och framför allt ta rätt beslut, säger Thomas Falk, vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Få kontroll och översikt över din verksamhet med ett affärssystem i molnet

Hur många system har ni på företaget? Ett för HR, ett annat för ekonomi, ett tredje för tidsrapportering och ett fjärde för CRM?

– En del vill inte lägga alla ägg i samma korg, men har du inte behov av superspecialiserade system för just din industrivertikal, går det absolut att samla all nödvändig och relevant data i samma affärssystem, säger Thomas Falk och fortsätter:

– I de fall man ändå behöver olika affärskritiska plattformar tror jag på en modell där dessa kan prata med varandra. Då får man leva med att vissa delar kanske inte kan skräddarsys exakt, men allt är ändå molnbaserat.

Enligt honom har just molnbaserade affärssystem stora fördelar mot andra varianter:

– Jag talar i egen sak, men du kan alltid lita på datan. Du har alltid rätt data och du kommer snabbt åt den. Vi gillar ordet realtid och det är precis vad du får. Vi har kunder vars bokslutsprocesser gått från sju-åtta dagar till en-två. Du kan agera på ett helt annat sätt.

Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.
Thomas Falk är vd hos molnbaserade affärssystemet Xledger.

Den digitala hotbilden mot företag och organisationer är ett annat argument för molnbaserade system, anser Falk:

– Det pratas mycket om säkerhet idag, med rätta. En äkta molnlösning har stora fördelar gällande säkerheten. Det är kraftfulla hårdvarusystem som i princip aldrig går ner och vi har flera höga säkerhetscertifieringar.

Dessutom tillkommer kostnader för säkerhet och IT om du själv ska ansvara för. Det är en kännbar post i utgifterna som man slipper, säger han.

En annan fördel är att manuellt redovisningsarbete kan automatiseras, påpekar Thomas:

– Många manuella processer, som fakturering, är bortbyggda. Det kan AI ta hand om. Istället kan medarbetarna titta på trendanalyser, förstå verksamheten bättre och i slutändan få ett effektivare företag, säger han och lägger till:

– Det är svårt att sätta exakta siffror, men vi har kunder som kunnat sänka sina kostnader med 20-30 procent inom de här områdena tack vare automatiseringen.

I slutändan kokas valet av affärssystem ner i kronor och ören – där har Xledger ytterligare fördelar mot andra, menar Falk:

– Det är fördelarna med skalbaret som avgör. Du får allt i samma databas, en hög grad av automatisering och AI, det är lätt att skapa insikter och rapporter. Det är ett modernt och högeffektivt system med en ärlig affärsmodell, du betalar bara för det du använder. Och behöver du skala upp eller ner så går det enkelt att lösa.

Varför väljer företag Xledgers system, tror du?

– När vi frågar nya kunder om anledningarna till att byta system återkommer nästan alltid tre huvudargument: Effektivisering, digitalisering, modernisering. Därefter listar många kostnad och säkerhet. Personligen tycker jag alla punkterna väl sammanfattar det Xledger vill stå för.

Allt i ett system – läs mer om Xledger här

 

Mer från Xledger

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xledger och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera