Varje år säljs det över 2 miljarder mobiltelefoner i världen och varenda en av dem genererar licensintäkter till telekomjätten Ericsson.
”Eftersom vår teknik för gsm och framåt har utvecklats till standard så används det av alla mobiltillverkare. Därför har det också blivit viktigare att skydda våra uppfinningar. På så sätt får vi värdefulla intäkter tillbaka in till vår forskning och utveckling”, säger Gustav Brismark, patentchef på Ericsson.
I telekombranschen används patent och patentlicensering framför allt för att kunna dela på tekniken, enligt Gustav Brismark.
”Vi skapar öppna standarder, vilket är ett sätt att dela på teknologin. Men det betyder inte att det ska vara gratis utan företaget måste få tillbaka för sina investeringar”, säger han.
I fjol uppgick Ericssons licensintäkter till 14,4 miljarder kronor och Gustav Brismark beskriver patentportföljen på 39.000 patent som hjärtat i Ericssons affär.
”Vår patentverksamhet är väldigt lönsam för företaget och vår patentportfölj är ett strategiskt verktyg. För att stå stark i framtiden är det viktigt att ha en bred patentportfölj, inte minst när man ska verka i nya industrier”, säger Gustav Brismark.
Ericsson är det svenska företag som lämnar in flest internationella patentansökningar. Mellan åren 2012 och 2014 lämnade telekomjätten in knappt 4.500 så kallade PCT-ansökningar, enligt statistik från Patent- och registreringsverket, PRV. Det är nästan 4.000 fler än tvåan, lastbilstillverkaren Scania.
Scania dominerar å andra sidan de nationella ansökningarna. Vid månadsskiftet november, december i år hade bolaget ansökt om 275 patent i Sverige. På andra plats återfinns trädgårdsutrustningskoncernen Husqvarna på 37 patent, tätt följt av skogsbolaget Stora Enso på 31 patent.
Det finns en stor skillnad i de två bolagens patentstrategi. Där Ericsson använder patent för att få spridning på sin teknik så använder lastbilstillverkaren det för att skydda sina uppfinningar.
”I vår bransch använder man patent för att vara unik, det vill säga ha en fördel gentemot andra, eller för att inte bli stoppad av andras patent”, säger Stina Sjögren Paulsson, patentchef på Scania.
Det finns flera anledningar till att Scania ligger så högt i nationella ansökningar, enligt Stina Sjögren Paulsson. Dels ligger det mesta av bolagets utveckling i Sverige, dels är PRV snabba och prisvärda i hanteringen. Därför väljer bolaget att söka i Sverige som ett första steg. En tredje anledning är mer affärskritisk.
”Vi har också en av våra största konkurrenter i Sverige. För andra internationella bolag kanske inte den svenska marknaden är lika viktig”, säger hon.
Båda patentcheferna beskriver arbetet med patent som strategiskt och målmedvetet.
”Utifrån den kunskap vi har om vad vi utvecklar och i vilka teknikområden det kommer att krävas uppfinningar så sätter vi upp mål för hur många patent vi ska söka inom varje område och var vi behöver öka takten. Att göra det metodiskt har fungerat väldigt bra för oss”, säger Gustav Brismark.
Stina Sjögren Paulsson lyfter fram vikten av att organisationen i sin helhet har en hög patentmedvetenhet.
”Vi sitter fysiskt väldigt nära forskningen och utvecklingen och har daglig kontakt med uppfinnarna. Det tror jag är viktigt för att sprida medvetenheten om affärsnyttan av patent”, säger hon.
Varken hos Scania eller hos Ericsson patenteras dock alla uppfinningar.
”Kriteriet är att patentet direkt eller indirekt ska stötta Scanias affär. Att söka och upprätthålla patent kostar pengar och det är vikigt att vi inte plöjer ned pengar i något vi inte kan använda. Samtidigt är det kanske så att två av tio ursprungliga uppfinningsförslag någon gång letar sig in i lastbilen”, säger Stina Sjögren Paulsson.
Eftersom ett beviljat patent innebär att uppfinningen offentliggörs så finns det också situationer när bolagen väljer att inte ansöka om patent i syfte att hemlighålla innovationen.
”När man fattar beslut om att inte patentera en innovation som man har så är det ofta en prestandafördel kontra konkurrenter och där det är svårt att ta reda på hur lösningen ser ut. Vi har sådana fall, men oftast vill vi sprida lösningen och publicerar den själva”, säger Gustav Brismark.
För framtiden nämner Gustav Brismark molnlösningar och säkerhet som två exempel på teknikområden där patent får en stor roll för Ericsson. Hos Scania är det teknik för hybridlastbilar, självkörande fordon och fordonståg som patenteras allt oftare.
”Merparten av det vi söker nu har någon koppling till elektronik eller styrsystem för hållbara lösningar för framtiden”, säger Stina Sjögren Paulsson.