På några dagar har många företag snabbt mobiliserat för att bistå Ukrainas civila i kriget. Fastighetsbolaget SBB SBB B -1,91% Dagens utveckling skänker 1 miljon kronor till FN:s flytigorgan UNHCR:s akuthjälp i Ukraina.
Via ett norskt initiativ, där flera fastighetsjättar samlat krafterna till en gemensam donation på drygt 50 miljoner kronor, har SBB och partnerbolaget Obos skickat ytterligare 5 miljoner kronor till organisationen SOS Barnbyar.
Ett annat fastighetsbolag som lämnar en större donation är Wallenstam WALL B +1,08% Dagens utveckling som skänker 2 miljoner kronor till UNHCR, Radiohjälpen, Unicef och Läkare utan gränser.
Amanda Jackson, hållbarhetschef på köksindredaren Nobia NOBI -0,06% Dagens utveckling och styrelseledamot i svenska Röda korset, är en av initiativtagarna till Linkedin-kampanjen Business for Ukraine som uppmanar företag att bidra ekonomiskt.
”Ambitionen är att få så många bolag som möjligt att engagera sig i människor på flykt”, säger hon till Di och tillägger:
”Det finns ett stort engagemang och det här är ett sätt att visa på hur företag kan hjälpa till.”
Ett bolag som hakat på uppmaningen är konsultbolaget Enact Sustainable Strategies som för över 1 procent av företagets vinst från 2020 till Röda korset i Ukraina och Sverige.
Flera företag engagerar sig i den ideella biståndsorganisationen A demand for action (ADFA) som senare i veckan åker till Polen i lastbilar med bland annat kläder, sovsäckar, medicin, hygienartiklar, blöjor och mat.
Restaurang Flame i Södertälje har tömt sina lokaler för att ge plats åt klädinsamlingen. Företaget Däckskiftarna står för containrar och lastpallar. Långtradartransporten står bolaget Interfrakt Icos för. Färjan mellan Sverige och Polen, Polferrires, upplåter gratis plats åt lastbilarna, meddelar ADFA:s grundare Nuri Kino till Di via sms.
”Uppslutningen är fantastisk. Man blir riktigt rörd”, kommenterar han.
En liknande initiativ kommer via AT-läkaren Wiktor Rutkowski på Karolinska universitetssjukhuset som samlar in pengar för att köpa och distribuera förnödenheter och mediciner till ukrainska flyktingar.
Friluftskedjan Naturkompaniets insamling har fått stor spridning i sociala medier. Företaget skänker kläder och utrusning och uppmanar även kunder att lämna in praktiska kläder till butikerna. Stiftelsen Filippus ordnar med transport.
Vidare slopar mobiloperatörerna Tre och Hallon avgifter på samtal och sms mellan Sverige och Ukraina, plus omvänt.
Rekryteringsföretaget Academic Work skänker drygt 600.000 kronor till Unicef, Röda korset och Reportrar utan gränser. Livsmedelskedjan Coop har satt upp en katastrofinsamling där medlemmarna kan skänka sina intjänade poäng till Unicef:s arbete på plats.
It-konsultbolaget Consid erbjuder ukrainska it-konsulter att komma till Sverige. Bolaget står för transporter, ordnar arbete och boende samt stöttar i praktiska frågor som är kopplade till flytten.
Inom bageribranschen har flera bagerier valt att skänkta hela sin dagskassa till organisationen SOS Barnbyar. Redan på fredagen, dagen efter Rysslands invasion, meddelade Halmstadsbaserade Feldts Bröd & Konfekt på Instagram att dagens omsättning går till att flytta barnfamiljer i Ukraina till säkra platser.