Hoppa till innehållet

Annons

Svenska företag mobiliserar akuthjälp i Ukraina

Engagemanget att stötta Ukraina under kriget är stort bland landets företag. Flera bolag hjälper den ideella biståndsorganisationen A demand for action med transporter och förnödenheter till ukrainska flyktingar. 

”Man blir riktigt rörd”, kommenterar grundaren Nuri Kino. 

Foto: Czarek Sokolowski

På några dagar har många företag snabbt mobiliserat för att bistå Ukrainas civila i kriget. Fastighetsbolaget SBB SBB B -1,91% Dagens utveckling skänker 1 miljon kronor till FN:s flytigorgan UNHCR:s akuthjälp i Ukraina. 

Via ett norskt initiativ, där flera fastighetsjättar samlat krafterna till en gemensam donation på drygt 50 miljoner kronor, har SBB och partnerbolaget Obos skickat ytterligare 5 miljoner kronor till organisationen SOS Barnbyar. 

Ett annat fastighetsbolag som lämnar en större donation är Wallenstam WALL B +1,08% Dagens utveckling som skänker 2 miljoner kronor till UNHCR, Radiohjälpen, Unicef och Läkare utan gränser.   

Amanda Jackson, hållbarhetschef på köksindredaren Nobia NOBI -0,06% Dagens utveckling och styrelseledamot i svenska Röda korset, är en av initiativtagarna till Linkedin-kampanjen Business for Ukraine som uppmanar företag att bidra ekonomiskt. 

”Ambitionen är att få så många bolag som möjligt att engagera sig i människor på flykt”, säger hon till Di och tillägger: 

”Det finns ett stort engagemang och det här är ett sätt att visa på hur företag kan hjälpa till.”

Ett bolag som hakat på uppmaningen är konsultbolaget Enact Sustainable Strategies som för över 1 procent av företagets vinst från 2020 till Röda korset i Ukraina och Sverige. 

Flera företag engagerar sig i den ideella biståndsorganisationen A demand for action (ADFA) som senare i veckan åker till Polen i lastbilar med bland annat kläder, sovsäckar, medicin, hygienartiklar, blöjor och mat. 

Restaurang Flame i Södertälje har tömt sina lokaler för att ge plats åt klädinsamlingen. Företaget Däckskiftarna står för containrar och lastpallar. Långtradartransporten står bolaget Interfrakt Icos för. Färjan mellan Sverige och Polen, Polferrires, upplåter gratis plats åt lastbilarna, meddelar ADFA:s grundare Nuri Kino till Di via sms. 

”Uppslutningen är fantastisk. Man blir riktigt rörd”, kommenterar han. 

En liknande initiativ kommer via AT-läkaren Wiktor Rutkowski på Karolinska universitetssjukhuset som samlar in pengar för att köpa och distribuera förnödenheter och mediciner till ukrainska flyktingar. 

Friluftskedjan Naturkompaniets insamling har fått stor spridning i sociala medier. Företaget skänker kläder och utrusning och uppmanar även kunder att lämna in praktiska kläder till butikerna. Stiftelsen Filippus ordnar med transport. 

Vidare slopar mobiloperatörerna Tre och Hallon avgifter på samtal och sms mellan Sverige och Ukraina, plus omvänt. 

Rekryteringsföretaget Academic Work skänker drygt 600.000 kronor till Unicef, Röda korset och Reportrar utan gränser. Livsmedelskedjan Coop har satt upp en katastrofinsamling där medlemmarna kan skänka sina intjänade poäng till Unicef:s arbete på plats. 

It-konsultbolaget Consid erbjuder ukrainska it-konsulter att komma till Sverige. Bolaget står för transporter, ordnar arbete och boende samt stöttar i praktiska frågor som är kopplade till flytten. 

Inom bageribranschen har flera bagerier valt att skänkta hela sin dagskassa till organisationen SOS Barnbyar. Redan på fredagen, dagen efter Rysslands invasion, meddelade Halmstadsbaserade Feldts Bröd & Konfekt på Instagram att dagens omsättning går till att flytta barnfamiljer i Ukraina till säkra platser. 

Innehåll från RCO SecurityAnnons

Olika säkerhetsnivåer i samma byggnad – så löser offentlig sektor utmaningen

Stor geografisk spridning och många olika behov under samma tak. Det är några av utmaningarna när sjukhus, kommuner och myndigheter bygger sina larm- och passersystem. Därför är det viktigt att kunna anpassa säkerhetssystemen efter varje unik verksamhet. Och att skapa en bra balans mellan trygghet och tillgänglighet.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

– Med ett flexibelt och skalbart passersystem kan du hantera alla tänkbara situationer och objektsstorlekar i en anläggning. Du kan även enkelt styra vilka som ska ha behörighet – i olika delar av fastigheten och vid olika tider på dygnet, säger Robert Lindgren som är försäljningschef på RCO Security.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem och har i dag ett av marknadens mest integrerade och flexibla system.

– Det är många som efterfrågar den flexibiliteten, framför allt myndigheter och offentliga verksamheter som ofta vill ha helt öppet i en del av fastigheten, medan de också vill ha helt låst på andra ställen.

Funktionalitet kopplat till kommuner

Det är med andra ord ingen slump att många kommuner, och även myndigheter och sjukhus, har valt RCO:s lösningar.

– Till exempel har kommuner utmaningar i och med att hotbilden mot politiker har ökat, vilket skapat en förhöjd säkerhetsrisk. Då måste delar av kommunhuset ha en mycket hög säkerhetsnivå, medan andra delar kan vara mer tillgängliga för att besökare ska kunna röra sig fritt där.

Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.
Robert Lindgren, försäljningschef på RCO Security.

Båda säkerhetsnivåerna måste alltså kunna samsas under samma tak.

– Mycket av funktionaliteten i våra system är dessutom kopplad till just kommuners krav. Det är logiskt eftersom vi är ett svenskt företag och har anpassat våra system efter svenska behov.

Rätt personer vid rätt tillfälle

Behoven inom vården varierar också stort. Ett sjukhus som har öppet dygnet runt har helt andra krav än ett mindre äldreboende där besökare bara kan hälsa på dagtid.

– Sjukhusen har stora utmaningar eftersom de har en mängd olika rum och tusentals besökare och patienter som ska ha tillgång till olika ytor vid olika tillfällen. Då är det viktigt att kunna anpassa säkerheten efter varje verksamhets unika behov. Det kan vi göra tack vare att våra passersystem är skalbara och flexibla.

Samma sak gäller många myndigheter.

– Det handlar om att öppna upp myndigheter för rätt personer vid rätt tillfälle. Det vill säga att göra det möjligt att röra sig fritt och samtidigt få den trygghet som behövs genom att säkra upp för eventuella hotbilder.

– Tack vare vår systemuppbyggnad kan myndigheter och andra offentliga verksamheter med verksamhet på flera olika geografiska platser dessutom sköta all administration centralt.

Driver utvecklingen framåt

En annan fördel med RCO:s system är att de håller högsta säkerhetsklass samtidigt som de är lätta att installera, använda och anpassa. Genom att larm- och passersystemen kopplas samman är det dessutom enkelt för vanliga användare utan större kunskap att förstå vad som händer i byggnaden.

Visuella larmpaneler ger en fullständig översikt och styrning av larmanläggningen, inklusive inbrottslarm, driftslarm, dörrmiljöer och specifika larmområden. Det gör det möjligt att både öppna och blockera dörrar samt tidsinställa öppettider för dörrar i olika sektioner av byggnaden.

– Vi har generellt höga krav på säkerhet i Sverige och ligger långt framme utveckling globalt sett. Det ska vi fortsätta att göra och den utvecklingen vill vi vara med och driva, säger Robert Lindgren.

Extern länk: RCO Security AB erbjuder smarta och säkra lösningar för en trygg och smidig vardag – läs mer här

 

Mer från RCO Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RCO Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera