1515

Svenska företag i Katalonien oroade över spända läget

På söndagen röstar katalanerna om självständighet från Spanien – om inte den spanska regeringen sätter stopp.

Svenska företag i Barcelona är oroliga för framtiden.

OROLIGT. Alice Wanger, mäklare på Svenska Fastighetsbyrån i Barcelona.
OROLIGT. Alice Wanger, mäklare på Svenska Fastighetsbyrån i Barcelona.

Spänningen i Kataloniens huvudstad Barcelona har den senaste tiden trappats upp avsevärt inför den uppmärksammade omröstningen.

Den spanska regeringen har förklarat folkomröstningen olaglig och skickat omkring 5 000 poliser till Barcelona. Ett tiotal regionpolitiker har också gripits.

Svenska företag i Barcelona vittnar om en tumultartad och hård spänning. Alice Wanger är mäklare på Svenska Fastighetsbyrån i staden.

”Det mest påtagliga är den enorma polisnärvaron. Det är mycket demonstrationer och mycket folk på gatorna som bär den katalanska flaggan. När de 14 politikerna blev gripna var det helikoptrar hela dagen och stora demonstrationer, och klockan tio varje kväll går folk ut och slår på kastrullock för att protestera”, säger hon.

Daniel Selling är vd för det svenska kontaktcentret One Contact med kontor i Barcelona. Han säger att det svåraste för många anställda är den hätska stämningen mot turister. Runt om i staden finns klotter som uppmanar turister att resa hem kombinerat med hatiska kommentarer och påhopp på gatan.

”Förutom kampanjerna mot turismen är det strejker och demonstrationer som stör vardagen. Jag tror att vi alla ser fram emot bättre tider eftersom det här helt klart är en produkt av missnöje”, säger Daniel Selling.

Den katalanska regeringen röstade 2005 igenom en lag för utökat självstyre som senare underkändes och skrevs om av det nationella parlamentet i Madrid.

Den omskrivna lagen godkändes även den av det katalanska parlamentet och av en folkomröstning i Katalonien. Därefter överklagade högerpartiet Partido Popular, PP, lagen till författningsdomstolen som till slut, efter fler turer, underkände lagen om utökat självstyre sommaren 2010. Då gick startskottet för de större protesterna och den växande separatismen.

Den senaste tiden har både tonläget blivit högre och oroligheterna fler. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har lovat att använda alla nödvändiga medel för att säkerställa att katalanerna inte går till vallokalen på söndag. I förra veckan varnade regeringen även den katalanska premiärministern Carles Puigdemont att han blir avsatt om valet äger rum.

Hoten har inte fått Carles Puigdemont att backa, utan han säger att han är beredd att fängslas om det är vad som krävs för att få till ett oberoende.

Om folkomröstningen verkligen blir av vågar Alice Wanger inte svara på.

”Jag har lite svårt att se hur det skulle kunna bli val med tanke på att det har skeppats in så många poliser. Samtidigt finns en stor beslutsamhet bland katalanerna att de vill rösta, oavsett om det är ja eller nej.”

Alice Wanger säger att Fastighetsbyråns verksamhet har påverkats ”förvånansvärt lite”.

”Det har inte varit färre som varit intresserade av att göra bostadsaffärer, varken från Sverige eller lokalt. Vanligtvis brukar folk inte tycka om att köpa bostäder när läget är osäkert.”

Daniel Sellings syn är annorlunda.

”Jag märker av en stor osäkerhet bland våra kunder och bland våra leverantörer. Större företag tittar redan på att flytta sina kontor och sin produktion utanför Katalonien. En högst eventuell självständighet skapar frågor som: vad händer med EU och euron?”

Daniel Selling säger att ett självständigt Katalonien skulle innebära att One Contact flyttar.

”Hos företagare och hos oss som arbetar och lever här nere finns det ett starkt stöd för att Katalonien skall fortsätta vara en del av Spanien”, säger han.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?