Svenska folket ger Ingves medvind

Svenskarnas inflationsförväntningar stiger. Det är musik för Riksbankens öron, med chefen Stefan Ingves i spetsen.

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Bild:Maja Suslin/TT

Inflationen har visat sig överraskande svag tidigare i höst. Men det har inte knäckt allmänhetens förtroende för Riksbankens utdragna kamp att lyfta prisökningstakten mot målet 2 procent.

De förväntade prisökningarna på ett respektive två år sikt har i stället stigit ett snäpp bland svenska folket. På fem års sikt är förväntningarna stabila.

”Det här är goda nyheter för Riksbanken. Centralbanken kommer att se det som ett tecken på att penningpolitiken fungerar och att förtroende för inflationsmålet har stärkts. Dagens siffror sänker därför sannolikheten för vår prognos att Riksbanken ska sänka räntan med 0,1 procentenheter”, skriver Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström i en kommentar.

Enligt Prosperas färska undersökning såg de tillfrågade i december framför sig en inflation om 1,4 procent även på ett års sikt. På två år sikt väntas 1,7 procent och på fem års sikt 2 procent. I september uppgick motsvarande förväntningar till 1,3 respektive 1,6 och 2,0 procent.

Värt att notera är att parterna på arbetsmarknaden, som är på väg in i en ny avtalsrörelse, sedan i september har stärkt sina inflationsförväntningar på kort sikt. Fackförbund och arbetsgivarorganisationer står för varsin kategori i undersökningen. De har på ett års sikt höjt inflationsförväntningarna till 1,5 procent, från att i september ha trott på 1,3 respektive 1,2 procent.

Proffsen på räntemarknaden höjde sina förväntningar på liknande sätt, medan inköpschefer inom industrin hade mer dämpade förväntningar på kort sikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?