Annons

Svenska folket: Företagsledare är korrupta

Företagsledare och lokalpolitiker anses mest korrupta och var tredje svensk tror att risken för repressalier avskräcker från att avslöja korruption. Det visar Transparency Internationals (TI) undersökning.

Bild:Colourbox

Sverige rankas som ett av världens minst korrupta länder men avslöjanden om mutor och svågerpolitik förekommer även här. Organisationen TI har tillfrågat 1 000 svenskar om deras syn på korruption. Mätningen ingår i en stor internationell rapport, Global corruption barometer 2016.

Det framgår att bara 8 procent har fullt förtroende för företagsledare medan 17 procent hyser liknande förtroende för lokalpolitiker. Motsvarande andel för statsministern och regeringskansliet är 42 procent, för riksdagsledamöterna 22 procent och för domarkåren 40 procent.

En tredjedel av de tillfrågade tycker att rapportering, så kallad visselblåsning, är det bästa vapnet mot korruption, men lika många tror att människor avstår från att avslöja missförhållanden på grund av risken för repressalier.

TI pekar ut gränsytan mellan den offentliga och den privata sektorn, med stora och krångliga upphandlingar, som det största riskområdet för korruption.

Över hälften av de tillfrågade vill förbjuda partibidrag från privata företag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?