Svenska fastigheter heta för utlänningar

Svensk fastighetsmarknad är het för utländska investerare.

Intresset märktes på konferensen Business Arena i London där bolag som Kungsleden, Wihlborgs och Fabege fanns på plats för att locka till sig kapital.

Di TV:s Emelie Lundgren och Kungsledens vd Biljana Pehrsson i samspråk på Business Arena.
Di TV:s Emelie Lundgren och Kungsledens vd Biljana Pehrsson i samspråk på Business Arena.

Runt 300 personer möttes på Park Plaza Riverbank under Fastighetsnytts Business Arena i London på torsdagen. Över 100 av dessa var investerare som vill in i Norden, en fördubbling jämfört med förra årets arrangemang.

Som största nordiska marknad röner Sverige stort intresse, men under dagen presenterades även Finland som en intressant marknad med hög digitaliseringsgrad, välutbildad befolkning och liten valutarisk på grund av Finlands användande av euron.

Biljana Pehrsson, vd för svenska Kungsleden KLED -1,96% Dagens utveckling , ser flera orsaker till det höga intresset för Norden bland utländska investerare.

”Det är en stabil marknad utan politisk oro, enkelt att göra affärer och transparent”, säger hon.

Bland talarna märktes bland annat James Raynor, vd för Grosvenor Europe, Max Barclay, vd för Newsec, och Danny Kim, vd för det koreanska investmentbolaget AIP Asset Management som gjort en första nordisk investering.

”Vi har en vision om att vara både breda och djupa från Di-gruppens sida. Det här eventet är det djupa arbetet med en av näringslivets sektorer”, säger Peter Fellman, chefredaktör för Di och ordförande i Fastighetsnytt.

Den låga amerikanska arbetslösheten, den inverterade amerikanska yield-kurvan och den höga värderingen på de amerikanska börserna, nämner Stephen King, senior ekonomisk rådgivare på HSBC, som några exempel på historiska varningssignaler som talar mot en fortsatt uppgång i den globala ekonomin.

”Samtidigt har vi få verktyg kvar i lådan för att möta en vändning i den globala konjunkturen”, säger han.

”För att komma till rätta med problemen måste vi fokusera på den historiskt låga produktiviteten. Vi har haft fantastiska teknologiska genombrott, men det slår inte igenom i ökad produktivitet och tillväxt.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?