1515
Annons

Svenska fast i Wuhan: Det är en mardröm

Svenska Angelica Kristiansson Herrera är fast i mångmiljonstaden Wuhan i Kina, som till stor del är nedstängd till följd av virusutbrottet.

”Det är verkligen en mardröm, det kom från ingenstans”, säger hon.

En vårdarbetare på gatorna i Wuhan.
En vårdarbetare på gatorna i Wuhan.

Angelica Kristiansson Herrera har bott i kinesiska Wuhan i ett år för att studera kinesiska. Nu är hennes visum på väg att gå ut, och hennes inbokade resa till Japan i början av februari har ställts in.

”Jag är mest inomhus, det är väldigt tomt ute. Det är inte ingen som går ut längre, alla går med masker, allt är stängt, i princip”, säger hon.

Angelica Kristiansson Herrera bor i en lägenhet tillsammans med sin pojkvän och en gatuhund som hon adopterat. Ett närlivs i närheten håller öppet, vilket gör att hon kan köpa mat. Men virusutbrottet präglar hela staden, där kollektivtrafiken står stilla och utresor stoppats. Hon följer uppmaningen om att bära munskydd – hon har till och med två på sig – och vidtar andra säkerhetsåtgärder när hon rör sig utomhus.

”Jag har köpt plasthandskar som doktorer har, som jag har på mig när trycker på hissknappen och så. Och så undviker jag folk. Jag tänker på att ha andra kläder på mig när jag går ut än de jag har hemma”, säger hon.

Angelica Kristiansson Herrera säger att hon har tur som har sin pojkvän.

”Det blir väldigt isolerat, men man får hålla humöret uppe så man inte blir knäpp. Det tar ganska mycket på en. Alla hemifrån håller på att skicka meddelanden och oroar sig. Det känns inte så kul, när familjen är orolig”, säger hon.

I de olika grupper hon är med i meddelartjänsten Wechat är utbrottet det stora samtalsämnet. Oro blandas med rykten och spekulationer, utlänningar diskuterar om de kommer att evakueras, och människor ger också varandra mycket stöd.

”Det är väldigt mycket falska nyheter som sprids, så man vet inte vad man ska tro”, säger hon.

Själv skulle hon vilja lämna Wuhan så fort som möjligt. Hon är i kontakt med svenska ambassaden som säger att man avvaktar att evakuera svenskar. Och Angelica Kristiansson Herrera är orolig för vad som i så fall händer med hennes hund, om hon kan ta med den.

TT: Vad tror du kommer att hända?

”Jag tänker att de inte kan ha staden under lockdown (nedstängd) så länge. Jag tänker att om två veckor så kanske det börjar lugna ner sig, att de börjar få bukt på utbrottet, eller kontroll på vilka som är smittade och inte”, säger Angelica Herrera och fortsätter:

”Det känns inte som att det går att ha det stängt så länge, men man vet ju aldrig”, säger Angelica Kristiansson Herrera.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?