Svenska experter tvivlar på kinesiskt stålbad

Kina flaggar för stora nedskärningar inom kol och stål i år, för att minska utsläpp och dra ned på överkapaciteten.

Åtgärderna är otillräckliga och löftena går inte att lita på, enligt svenska branschföreträdare.

Produktionskapaciteten inom stålindustrin ska ner med 50 miljoner ton i år, enligt ett besked från premiärminister Li Keqiang i helgen. För kolgruvorna är målet att dra ner kapaciteten med 150 miljoner ton.

"Vi ska göra vår himmel blå igen", säger Li Keqiang, rapporterar Reuters.

I det kinesiska beslutet ingår att skrota investeringsplaner i nya kolkraftverk, som skulle ha haft en kapacitet på 50 miljoner kilowatt.

Nyligen sade företrädare för Kinas regering även att man har som mål att kapa en halv miljon jobb i kol- och stålindustrin under året.

Ambitionerna att skära ned i Kinas stålindustri går i rätt riktning, men åtgärderna är otillräckliga och löften från Peking går inte att lita på, enligt Bo-Erik Pers, vd för den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret.

I fjol ökade Kinas stålproduktion med 1,2 procent till 808,4 miljoner ton, medan kolproduktionen sjönk med 9 procent till 3,64 miljarder ton

"Ovanpå det har Kina en överkapacitet på 400—500 miljoner ton i stålproduktion", säger Pers.

Det handlar om statligt subventionerade anläggningar som emellanåt används i produktionen, enligt Pers:

"Det här är ett stort problem. Det är prisdumpning Kina ägnar sig åt."

Han hoppas att det kan påföras mer ståltullar på Kina framöver, med stöd av Världshandelsorganisationen (WTO).

Den svenska stålindustrin står samtidigt inför en osäkerhet när det gäller exporten till USA, där president Donald Trump utlovat protektionistiska åtgärder för att gynna inhemsk produktion.

Pers tror dock att svenskt specialstål kan komma att undantas från eventuella tullar. Det kan dessutom bli så att de stora svenska ståltillverkarna snarare kommer att gynnas av Trump, som utlovat stora satsningar på infrastruktur.

Det skulle gynna såväl stål till byggnader som till entreprenadmaskiner.

"Jag ser detta som positivt för den typ av specialstål som tillverkas i Sverige och som en del svenska företag även tillverkar i USA", säger Pers.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?