ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska dotterbolag tror på Brasilien

  • TEMPERATUREN STIGER. Trots Brasiliens ekonomiska kris lyfter humöret hos svenska företag i landet. Betydligt fler än förra året räknar med stigande vinstmarginal och en majoritet räknar med att öka sina investeringar i Brasilien. Foto: MOSTPHOTOS

  • Jorge Mussi, servicechef för Volvo Cars i Amerikaregionen.

Optimismen ökar bland de svenska dotterbolagen i Brasilien, trots landets ekonomiska och politiska kris. Flertalet räknar med stigande vinster och ökade egna investeringar under de närmaste åren.

Det visar en enkät genomförd av Svensk-brasilianska handelskammaren i São Paulo.

Förhoppningarna om bättre vinster i Brasilien växer bland de svenska bolagen. 57 procent räknar med stigande vinstmarginal under de kommande tre åren. I fjolårets enkät trodde bara 44 procent på bättre vinster.

Nu spår 34 procent oförändrad vinstmarginal under tre år framåt, mot 31 procent i fjol. Andelen som bereder sig på en sjunkande vinstmarginal har krympt från 31 procent till 9 procent.

”Vi ser början på en ekonomisk återhämtning”, säger Frederick Johansson, SEB:s landchef i Brasilien.

”Inflationen har fallit mycket snabbt och lämnat centralbanken utrymme att i samma takt sänka räntan. Förutsättningarna för en relativt stabil valuta över det närmaste året är hyggliga.”

När det gäller investeringar i Brasilien är bilden splittrad, enligt enkäten. 44 procent säger sig under 2017 hålla fast vid de investeringsplaner som beslutades om 2016. Ytter-ligare 8 procent satsar mer än planerat, medan 47 procent i år investerar mindre än planerat.

Under de kommande tre åren räknar dock en stor majoritet med att öka sina investeringar i Brasilien. 67 procent uppger att de planerar för stigande investeringar, medan 27 procent behåller nivån och 6 procent minskar. De tre vik- tigaste affärsområdena för satsningar är försäljning och marknadsföring, service och internutbildning.

”Situationen är i dag bättre än den var 2016”, säger Jorge Mussi, servicechef för Volvo Cars i Amerikaregionen.

”Dollarn har varit stabil, inflationen är nu nära 3 procent efter att ha varit cirka 10 procent. BNP har börjat växa lite igen. Det ser ut som botten är nådd.”

Trots en stigande framtidstro är 64 procent av företagen fortsatt missnöjda med affärsklimatet i Brasilien. Det är dock en liten förbättring jämfört med fjolårets undersökning då 69 procent gjorde tummen ned för affärs- klimatet.

De problem som företagen anger som de mest hämmande är nästan samtliga förknippade med den brasilianska byråkratin. Det handlar bland annat om det krångliga skattesystemet, skattenivåerna, arbetsmarknadsregler, det legala systemet och korruptionen.

Olle Widén, vd och medgrundare till Finanzero, en nyligen startad och snabbväxande online-lånemäklare i São Paulo, säger:

”Brasilien är ett mycket byråkratiskt land där det tar tid att starta bolag, förstå skattesystemet och anställa personal. Men när man väl har lärt sig systemet har marknaden en oerhörd potential.”

Tyck till