1515

Svenska diplomater har lämnat Nordkorea

Sveriges personal vid ambassaden i Pyongyang har lämnat landet.

Situationen för diplomater har successivt försvårats den senaste tiden, uppger UD, och hänvisar till pandemin.

Foto:Jesper Frisk

”Den utsända personalen och då även ambassadören har lämnat landet, eftersom vi tillfälligt har omlokaliserat våra utsända diplomater för semester och rotation”, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst, till TT.

Ambassaden är dock fortfarande öppen, uppger UD, då lokalanställd personal är på plats.

Redan under måndagen kom nyhetssajten NK News med uppgifter om att svenskarna lämnat landet. En orsak som uppges är att rörelsefriheten begränsats, rapporterar SVT med hänvisning till NK News.

TT: Stämmer det?
”Situationen för diplomater och internationella organisationer har successivt försvårats den senaste tiden – inklusive svårigheter att resa, ta emot diplomatisk post och liknande. Det är bland annat med anledning av covid-19-pandemin”, säger Sara Brynedal.

Kent Härstedt, särskilt sändebud i Nordkorea för Sverige, säger att det är två personer som tagits hem från landet: dels ambassadören som ska ha semester, dels en annan diplomat som ska till en ny tjänst inom UD.

”Under alla omständigheter, pandemi eller inte pandemi, så skulle de ut från Nordkorea vid den här tidpunkten.”

Det är även en extraordinär situation i Nordkorea just nu, menar Kent Härstedt. Flera ambassader har valt att stänga temporärt – och sedan ungefär ett halvår tillbaka går det inga flyg, fartyg eller tåg in eller ut ur landet.

Sverige agerar diplomatisk skyddsmakt i landet åt flera nationer, bland annat USA, Australien, Kanada och Tyskland.

”För det första så har vi utmärkt dialog med alla länder vi företräder. I det här läget så känner vi att vi kan upprätthålla de skyddsmaktsuppgifter vi har”, säger Kent Härstedt och hävdar att uppgifterna blivit färre då besökarna i landet är få, om inte obefintliga.

Niklas Swanström är chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD) och kunnig inom Nordkorea.

”Jag tror inte att det får så stora konsekvenser, eftersom nordkoreanska myndigheter inte möter upp med den svenska ambassaden”, säger han till TT.

Närvaron i Nordkorea är dock värdefull, anser Swanström.

”Sedan ska man inte heller överdriva vad vi kan göra som aktör. För Nordkorea är som Nordkorea är. Det är ett väldigt stängt samhälle som lyssnar väldigt lite på externa aktörer.”

Sverige för en ”fungerande och kontinuerlig dialog” med Nordkorea, säger UD.

”Målsättningen är att efter någon månad eller två ska vi, i dialog med Nordkorea, se till att komma tillbaka”, säger Kent Härstedt.

Joachim Bergström är Sveriges ambassadör i Nordkorea. Han tillträdde tjänsten 1 september 2019.

 


Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Skolstolen Yngve förbättrar barnens arbetsmiljö

Vilka är det som vet vad som krävs av en stol som ska användas i skolor? Skolbarnen själva så klart. Därför tog AJ Produkter hjälp av just dem när de skulle designa sin senaste skolstol. Resultatet blev både snyggt och bekvämt.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Skolan är barnens arbetsplats, och precis som vuxna har rätt till en välanpassad arbetsmiljö har även barnen det. 

– Vi har arbetat länge för att barn ska ha en lika bra arbetsmiljö som vuxna, och när EU införde en ny standard för skolmöbler ville vi göra en skolstol som skulle uppfylla både reglerna och barnens egna önskemål, säger Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

AJ Produkter är vana vid att ta fram egna produkter – närmare 30 procent av företagets sortiment är resultatet av egen design och produktion – men här insåg man att man behövde hjälp. Ska man utveckla möbler för barn, ja då behöver barnen såklart vara med i utvecklingsarbetet.

– Därför träffade vi barn från olika skolor för att lyssna på deras önskemål. Vi ville veta hur de upplevde de stolar de använde då, vad var bra, vad var mindre bra och hur skulle deras drömstol se ut.

Sitta vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”

Och det var flera aspekter som var viktiga för barnen. Dels ville de kunna sitta på stolen vända åt olika håll och ha ett ”skönt gung”, dels ville de att stolen skulle gå att justera i höjd eftersom alla barn faktiskt inte är lika långa.

– De önskemålen stämmer väl överens med vår ambition på AJ Produkter. Vi vet ju hur viktigt det är att byta arbetsställning med jämna mellanrum, eftersom stillasittande i samma position påverkar både kroppen och inlärningsförmågan negativt. Därför vill vi att våra produkter för skolor ska göra det enkelt för barnen att både sitta bekvämt och att byta arbetsställning.

Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.
Jonas Emanuelsson, produktchef inom segmentet utbildning på AJ Produkter.

För att nå de här målen skapades en stol med ett y-format ryggstativ som gör det enkelt att både använda ryggstödet som just ett ryggstöd, men också som ett magstöd om man väljer att vända sig och jobba åt andra hållet. 

AJ Produkters designer ritade också in ställbara fotstöd för att kunna ge barn i alla storlekar en god arbetsställning, samtidigt som hon såg till att designa stolen så att den kan hängas upp på skolbänken efter dagens slut för att ge lokalvårdarna en bättre arbetsmiljö.

– Allteftersom stämde vi också av med barnen, så att den stol vi tog fram verkligen skulle motsvara vad de önskade sig. Och nu är den färdiga stolen här, i tre olika höjder, godkänd både av EU-kraven och av eleverna själva.

Så ger skolstolen Yngve ge barnen en bättre arbetsställning 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?