Annons

Svenska diplomater har lämnat Nordkorea

Sveriges personal vid ambassaden i Pyongyang har lämnat landet.

Situationen för diplomater har successivt försvårats den senaste tiden, uppger UD, och hänvisar till pandemin.

Foto:Jesper Frisk

”Den utsända personalen och då även ambassadören har lämnat landet, eftersom vi tillfälligt har omlokaliserat våra utsända diplomater för semester och rotation”, säger Sara Brynedal vid UD:s presstjänst, till TT.

Ambassaden är dock fortfarande öppen, uppger UD, då lokalanställd personal är på plats.

Redan under måndagen kom nyhetssajten NK News med uppgifter om att svenskarna lämnat landet. En orsak som uppges är att rörelsefriheten begränsats, rapporterar SVT med hänvisning till NK News.

TT: Stämmer det?
”Situationen för diplomater och internationella organisationer har successivt försvårats den senaste tiden – inklusive svårigheter att resa, ta emot diplomatisk post och liknande. Det är bland annat med anledning av covid-19-pandemin”, säger Sara Brynedal.

Kent Härstedt, särskilt sändebud i Nordkorea för Sverige, säger att det är två personer som tagits hem från landet: dels ambassadören som ska ha semester, dels en annan diplomat som ska till en ny tjänst inom UD.

”Under alla omständigheter, pandemi eller inte pandemi, så skulle de ut från Nordkorea vid den här tidpunkten.”

Det är även en extraordinär situation i Nordkorea just nu, menar Kent Härstedt. Flera ambassader har valt att stänga temporärt – och sedan ungefär ett halvår tillbaka går det inga flyg, fartyg eller tåg in eller ut ur landet.

Sverige agerar diplomatisk skyddsmakt i landet åt flera nationer, bland annat USA, Australien, Kanada och Tyskland.

”För det första så har vi utmärkt dialog med alla länder vi företräder. I det här läget så känner vi att vi kan upprätthålla de skyddsmaktsuppgifter vi har”, säger Kent Härstedt och hävdar att uppgifterna blivit färre då besökarna i landet är få, om inte obefintliga.

Niklas Swanström är chef för institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISPD) och kunnig inom Nordkorea.

”Jag tror inte att det får så stora konsekvenser, eftersom nordkoreanska myndigheter inte möter upp med den svenska ambassaden”, säger han till TT.

Närvaron i Nordkorea är dock värdefull, anser Swanström.

”Sedan ska man inte heller överdriva vad vi kan göra som aktör. För Nordkorea är som Nordkorea är. Det är ett väldigt stängt samhälle som lyssnar väldigt lite på externa aktörer.”

Sverige för en ”fungerande och kontinuerlig dialog” med Nordkorea, säger UD.

”Målsättningen är att efter någon månad eller två ska vi, i dialog med Nordkorea, se till att komma tillbaka”, säger Kent Härstedt.

Joachim Bergström är Sveriges ambassadör i Nordkorea. Han tillträdde tjänsten 1 september 2019.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?