Annons

Svenska chefer allt deppigare

Optimismen bland svenska företagsledare har dämpats avsevärt. Bara knappt var femte chef tror på tillväxt det närmaste året, en nedgång med 15 procentenheter från i fjol.
Därmed är de svenska cheferna betydligt deppigare än det globala snittet, visar en färsk rapport inför Världsekonomiskt forum i Davos.

Peter Nyllinge, vd för PWC Sverige.
Peter Nyllinge, vd för PWC Sverige.Bild:Di

På tisdag drar toppmötet i Davos i gång och företagsledare träffar politiker och andra inflytelserika personer i den lilla alpbyn i Schweiz.

Trots att det mesta är oklart om hur Donald Trump agerar när han väl tillträder som USA:s president på fredag, och hur EU håller ihop, är världens företagsledare något mer optimistiska till den globala tillväxten.

Var tredje företagsledare som svarat på PWC:s stora årliga vd-enkät tror på en förbättring de närmaste tolv månaderna.

Rapporten, som bygger på svar från 1.400 företagsledare under fjolårets fjärde kvartal, presenterades i Davos på måndagskvällen.

Men de svenska cheferna sticker ut: de ser inte alls lika positivt på det kommande året. Färre än var femte tror på ökad tillväxt, mot var tredje i fjol. Orsaken är sannolikt att tillväxten varit så pass stark i Sverige, förklarar Peter Nyllinge, vd för PWC Sverige.

"Maskineriet går på högvarv och vi kan helt enkelt inte förvänta oss så mycket mer", säger han.

Men även när det gäller den globala tillväxten är svenskarna oroliga, 87 procent jämfört med 82 procent av snittledaren. Framtiden för eurozonen oroar 79 procent av svenskarna.

Svenskarna är också klart mer oroliga för klimatförändringar än snittet, 63 procent mot 50 procent.

"Att svenska företagsledare är något mer oroliga för klimatförändringar beror sannolikt på att medvetenheten om miljö- och klimatfrågor generellt är större i Sverige än på många andra håll i världen", säger Peter Nyllinge.

Cyberhotet skrämmer ännu fler, 68 procent av de svenska cheferna.

Hastiga och stora kast på valutamarknaden oroar dock svenskarna i mindre grad än det internationella snittet och samma sak gäller den tekniska utvecklingen, kanske för att vår bild är vi har en hög innovationstakt och ligger i den tekniska fronten.

Över huvud taget verkar svenska chefer, även om de är deppiga för tillväxten, ha ett gott – och tilltagande – självförtroende. Att det egna företaget klarar av att växa är 47 procent "mycket säkra" på medan 37 procent är "ganska säkra".

Även globalt har företagsledarna blivit mer förtröstansfulla när det rör det egna företagets utveckling. Särskilt har framtidstron ökat i utvecklingsländer som Brasilien, Indien och Kina, men även i länder som Storbritannien, USA, Tyskland och Australien .

"Den generella ökade optimism tillsammans med den goda ekonomiska utvecklingen på hemmamarknaden i Sverige kan nog förklara de svenska företagsledarna väsentligt stärkta optimism om det egna företagets tillväxtutsikter", tror Peter Nyllinge.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?