
Svenska bolag utmanar om dansk-tyska tunnelmiljarder
Det sista hindret är nu undanröjt för byggandet av en tunnel mellan Danmark och Tyskland. Det handlar om en investering på över 70 miljarder kronor och därmed många lukrativa kontrakt att slåss om.
”Hittills har svenska företag lyst med sin frånvaro men nu känner vi av ett intresse att vara med”, säger Claus F. Baunkjær, vd på Femern A/S.
I början av november meddelade en tysk domstol att den avslagit en överklagan av det tyska beslutet att bygga en tunnel under Fehmarn Bält. Det bedömdes som det sista hindret för att projektet ska kunna dras igång.
”Beskedet var enormt viktigt. Nu är det definitivt och inte längre en fråga ‘om’ förbindelsen ska bli av utan ‘när’”, säger Claus F. Baunkjær.
Femern A/S är det bolag som leder bygget av den 18 kilometer långa tunneln som i princip får samma sträckning som färjelinjen Rødby–Puttgarden. Det blir därmed världens längsta tunnel för både bilar och tåg. Planen är att förbindelsen ska öppnas 2029 vilket kommer minska restiden med tåg mellan Köpenhamn och Hamburg från 4,5 till 2,5 timmar. Budgeten för projektet ligger på motsvarande 72 miljarder kronor vilket gör det till Danmarks klart största infrastrukturprojekt genom tiderna.
Med beskedet från den tyska domstolen kommer arbetet att dra igång på den tyska sidan av sundet 2021. På den danska sidan råder det sedan drygt ett år redan full aktivitet, både till havs och på land.
”Vi har varit så nära säkra som det går att det skulle lösa sig. Därför har vi vågat dra igång bygget på den danska sidan, vilket har varit särskilt viktigt eftersom avtalet är konstruerat så att det mesta kommer ske här”, säger Claus F. Baunkjær.
Den första anläggningen, som redan börjat byggas, är en arbetshamn utanför Rødby. Det arbetet leds av ett nederländskt konsortium. Här finns teknikkonsulten Sweco SWEC B -1,77% Dagens utveckling med som en underleverantör, bland annat kring muddringsarbeten och utformningen av hamnområdet.
Nästa steg är anläggningen av en fabrik i Rødby som ska tillverka de över 200 meter långa tunnelelementen. Även här har ett kontrakt signerats med ett konsortium bestående av nio företag, lett av stora tyska och franska byggbolag.
”Förutom Sweco finns det inga svenska företag som fått tunga uppdrag så här långt. Men jag vet att det finns ett stort intresse så förhoppningsvis så kommer de nu”, säger Claus F. Baunkjær och pekar på att även om de tyngsta kontrakten redan har signerats finns det mer att konkurrera om. Konsortierna handlar kontinuerligt upp tjänster från underleverantörer och Femern A/S kommer själva handla upp installationskontrakt nästa år, bland annat kring elektronik och säkerhet.

Tunneln planeras för en fyrfilig motorväg samt två parallella järnvägsspår där passagerartrafik ska samsas med godstrafik. Inte minst för den exporttunga svenska basindustrin bedöms Fehmarn Bält-tunneln få stor betydelse för möjligheterna att frakta gods på tåg till Europa. Kapaciteten ökar och när det nordiska tågnätet kopplas ihop med Deutsche Bahns höghastighetstågnät minskar det frakttiden till viktiga europeiska hubbar.
I Danmark har den nya förbindelsen med Tyskland legat högt upp på agendan i över tio år och i princip alla infrastrukturinvesteringar har handlat om att fullt ut utnyttja potentialen med Fehmarn Bält-tunneln. Totalt investerar Danmark runt 100 miljarder svenska kronor på utbyggnader av väg och järnväg på sträckan Köpenhamn-Rødby. Bland annat har en dubbelspårig och elektrifierad höghastighetsjärnväg söderut från Köpenhamn till Ringsted redan öppnats och sträckan vidare mot Tyskland har påbörjats.
Även i Sverige bedöms tunneln av många bedömare påverka behovet av infrastruktur och har aktualiserat olika utredningar om fler fasta förbindelser över Öresund, bland annat en Öresundsmetro mellan Köpenhamn och Malmö.
”Det här är inte bara ett projekt för att knyta Danmark närmare Tyskland, vilket många tror. Det handlar om att hela Norden ska dra nytta av projektet och hela idén kring en Fehmarn-Bältförbindelse inleddes faktiskt i samband med att Öresundsbron invigdes. Jag vet att det diskuteras mycket i Sverige kring ny infrastruktur och det är positivt. Sen är det inte min sak att lägga mig i det förstås. Jag ska bara se till att tunneln blir klar i tid och det kommer den att bli”, säger Claus F. Baunkjær.