Annons

”Svenska bolag passiviserade under krisen”

FORT LAUDERDALE. 

Ett svenskt omvärldsanalysbolag väntas dubbla omsättningen i USA i år, trots pandemin, då bolagsledningar prioriterat att ha bra beslutsunderlag. 

”I USA är det mer ’våga och vinn’, medan svenska bolag blivit passiviserade under krisen”, säger vd Anders Bretz.

Omvärldsanalysbolag har gynnats av coronapandemin. Anders Bretz är medgrundare och vd för svenska bolaget Wide Narrow.
Omvärldsanalysbolag har gynnats av coronapandemin. Anders Bretz är medgrundare och vd för svenska bolaget Wide Narrow.Foto:Agaton Strom

De flesta känner till att techbolagen, e-handel och byggvarubranschen har tillhört vinnarna under pandemin och de nedstängningar som följt i dess spår. 

Mindre känt, och kanske mer överraskande, är att även bolag verksamma inom omvärldsanalys gynnats av krisen.   

Det svenska bolaget Wide Narrow, som utvecklar och säljer en mjukvara för analys och rapportering av omvärldsinformation, väntas växa 100 procent i USA under 2020.

”I tider av kris blir det ännu viktigare att ha bra beslutsunderlag”, säger Anders Bretz, en av grundarna och tillika vd för bolagets amerikanska del.

”Många bolagsledningar verkar ha insett att de måste bli bättre på att analysera kundpreferenser, konkurrenter, marknadsrörelser och liknande efter att pandemin slog till. Vår produkt kom väl till pass i turbulenta tider.”

Di träffar Anders Bretz i Fort Lauderdale, där han och familjen bott sedan 2017 i samband med USA-lanseringen. Han berättar att bolagets verksamhet i Europa gått betydligt trögare under pandemin. 

”Vi har upplevt att bolag i exempelvis Sverige blivit mer passiviserade under krisen, kanske som en följd av de statliga bidragen – att bolag tagit ’timeout’ under ganska lång tid och varit väldigt försiktiga med att dra på sig nya kostnader.”

Det beteendet har Wide Narrow-vd:n inte stött på i USA i samma utsträckning. 

”Här verkar man tänka att vi måste lösa uppgiften men på ett nytt sätt. Det märks att mentaliteten är mer ’våga och vinn’ här”, säger han.

Wide Narrow jobbar framför allt mot Fortune 500-bolag och använder så kallad SaaS-standard, det vill säga att kunderna prenumererar på ett program istället för att köpa det. 

Fort Lauderdale, som ligger strax norr om Miami, är en välmående stad med stor turism- och båtindustri. 

För fyra år sedan röstade 66 procent av invånarna i kommunen på Hillary Clinton. I årets val tror Anders Bretz att Demokraternas kandidat kommer att vinna ännu större. 

”Bland dem vi pratar med så verkar republikaner ha röstat på Donald Trump 2016 bara för att han var partiets kandidat. Men många av dem kommer att rösta på Joe Biden nu för att få bort presidenten, för att rädda landets demokrati.”

Anders Bretz berättar om skyltar i grannträdgårdar där det står ”Jag är republikan, men inte en idiot – Biden/Harris 2020”.

”Även bland företagare och personer i finansbranschen verkar folk bortse från det faktum att näringslivsklimatet brukar vara bättre under en republikansk president. Många skäms över sin president, speciellt efter den första debatten”, säger han.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?