Hoppa till innehållet

Annons

”Svenska bolag passiviserade under krisen”

FORT LAUDERDALE. 

Ett svenskt omvärldsanalysbolag väntas dubbla omsättningen i USA i år, trots pandemin, då bolagsledningar prioriterat att ha bra beslutsunderlag. 

”I USA är det mer ’våga och vinn’, medan svenska bolag blivit passiviserade under krisen”, säger vd Anders Bretz.

Omvärldsanalysbolag har gynnats av coronapandemin. Anders Bretz är medgrundare och vd för svenska bolaget Wide Narrow.
Omvärldsanalysbolag har gynnats av coronapandemin. Anders Bretz är medgrundare och vd för svenska bolaget Wide Narrow.Foto:Agaton Strom

De flesta känner till att techbolagen, e-handel och byggvarubranschen har tillhört vinnarna under pandemin och de nedstängningar som följt i dess spår. 

Mindre känt, och kanske mer överraskande, är att även bolag verksamma inom omvärldsanalys gynnats av krisen.   

Det svenska bolaget Wide Narrow, som utvecklar och säljer en mjukvara för analys och rapportering av omvärldsinformation, väntas växa 100 procent i USA under 2020.

”I tider av kris blir det ännu viktigare att ha bra beslutsunderlag”, säger Anders Bretz, en av grundarna och tillika vd för bolagets amerikanska del.

”Många bolagsledningar verkar ha insett att de måste bli bättre på att analysera kundpreferenser, konkurrenter, marknadsrörelser och liknande efter att pandemin slog till. Vår produkt kom väl till pass i turbulenta tider.”

Di träffar Anders Bretz i Fort Lauderdale, där han och familjen bott sedan 2017 i samband med USA-lanseringen. Han berättar att bolagets verksamhet i Europa gått betydligt trögare under pandemin. 

”Vi har upplevt att bolag i exempelvis Sverige blivit mer passiviserade under krisen, kanske som en följd av de statliga bidragen – att bolag tagit ’timeout’ under ganska lång tid och varit väldigt försiktiga med att dra på sig nya kostnader.”

Det beteendet har Wide Narrow-vd:n inte stött på i USA i samma utsträckning. 

”Här verkar man tänka att vi måste lösa uppgiften men på ett nytt sätt. Det märks att mentaliteten är mer ’våga och vinn’ här”, säger han.

Wide Narrow jobbar framför allt mot Fortune 500-bolag och använder så kallad SaaS-standard, det vill säga att kunderna prenumererar på ett program istället för att köpa det. 

Fort Lauderdale, som ligger strax norr om Miami, är en välmående stad med stor turism- och båtindustri. 

För fyra år sedan röstade 66 procent av invånarna i kommunen på Hillary Clinton. I årets val tror Anders Bretz att Demokraternas kandidat kommer att vinna ännu större. 

”Bland dem vi pratar med så verkar republikaner ha röstat på Donald Trump 2016 bara för att han var partiets kandidat. Men många av dem kommer att rösta på Joe Biden nu för att få bort presidenten, för att rädda landets demokrati.”

Anders Bretz berättar om skyltar i grannträdgårdar där det står ”Jag är republikan, men inte en idiot – Biden/Harris 2020”.

”Även bland företagare och personer i finansbranschen verkar folk bortse från det faktum att näringslivsklimatet brukar vara bättre under en republikansk president. Många skäms över sin president, speciellt efter den första debatten”, säger han.

Innehåll från KardexAnnons

Kardex avslöjar de tre hetaste lagertrenderna 2023

Störningar i försörjningsleden, ökande kundkrav och brist på arbetskraftsresurser tär idag på lagereffektiviteten inom industrin. Men det finns mycket att vinna med innovativa lösningar. Kardex årliga Trend Radar visar att moderna, automatiserade lagerlösningar, robotteknik och prediktiva analyser möjliggör ökad tillväxt och stora ekonomiska vinster. 

Kardex Trend Radar övervakar trender för att säkerställa att Kardex och dess kunder ligger i framkant när det gäller innovation. Baserat på interna resurser, branschexperter samt globala data presenterar Kardex sin rapport om lagerinsikter för 2023. Rapporten diskuterar de senaste intralogistiska trenderna, illustrerar vikten av att använda ny teknik och robotar för sin lagerautomation och prediktiv analys samt fokuserar på vilka moderna verktyg som kommer att säkerställa att lagren förblir effektiva och produktiva under 2023 och framåt.

3 heta trender: 

Flexibla lagerhanteringssystem

Flexibla och dynamiska system är nyckeln till att hantera lagerfluktuationer med snabbhet och precision, vilket möjliggör hög produkttillgänglighet och optimerar orderuppfyllelsen. Modulära och skalbara system anpassar sig sömlöst till verksamheten, vilket möjliggör intern expansion utan att tvinga fram omlokalisering.

Lagerautomation med robotar

Drivna av snabba tekniska framsteg och bättre överkomliga priser, går robotlösningar snabbt in i leveranskedjan. Robotar ger snabbhet och precision till kämpande processer över hela försörjningskedjan. De stöder processer med noll defekter, ökar produktiviteten och sänker kostnaderna samtidigt som de ökar flexibiliteten för att kunna möta kundernas snabbt förändrade behov.

Prediktiva analyser

Företag verkar idag i en värld som är alltmer osäker och föränderlig. Därför blir det allt viktigare att använda data, statistiska algoritmer och maskininlärning för att förutspå framtida händelser. I stället för stela processer kommer framtida beslut att fattas mer självständigt av system som använder algoritmer. Denna algoritmbaserade analysmetod kommer att möjliggöra flexiblare, snabbare och en mer kostnadseffektiv produktion. 

Företag världen över letar efter sätt att maximera sina interna resurser, och experter förväntar sig att den globala försäljningen av lagerautomation kommer att nå uppskattningsvis 39 miljarder euro år 2027 med en årlig tillväxttakt på cirka 15 procent.*

Kardex använder sofistikerad teknologi för att globalt övervaka över 2 700 maskiner genom sitt mjukvarusystem Kardex Connect. Branschledare förväntar sig att användningsgraden av prediktiv och preskriptiv analys för innovationer och teknik inom försörjningskedjan kommer att öka från 28 till 79 procent under de kommande fem åren.**

– Eftersom aldrig skådade utmaningar stör lagerprocesserna, övervakar Kardex noga lagerutmaningar och tekniktrender och anpassar lösningar för att se till att kundernas faciliteter förblir toppmoderna, säger Ruud Hoog, Senior Director Business Development.

Om Kardex

Vi är en av världens ledande tillverkare av lagerautomater och erbjuder våra kunder flexibla, skräddarsydda lagersystem. Kardex installerar och servar både enkla, skalbara lösningar och stora, helautomatiserade flöden för kunder inom bland annat e-handel, tillverkning, elektronik, fordons- och livsmedelsindustrin. www.kardex.com  

Läs Rapporten Trends Shaping Intralogistics in 2023   

* $41 Billion Global Warehouse Automation Market (2022 to 2027) - by Technology, In-dustry and Regions - ResearchAndMarkets. com | Business Wire

** Evolution to Revolution. Building the Supp-ly Chains of Tomorrow. 2022 MHI Annual Industry Report.

 

 

Mer från Kardex

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kardex och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera