Annons

Svenska bolag klår nordiska konkurrenter

Svenska bolag står sig fortsatt starka i den utländska konkurrensen. Sju av de tio största företagen i Skandinavien är nämligen hemmahörande i Sverige. Men ännu har ingen lyckats rubba norska Statoils dominanta ställning på marknaden.

Bild:TT

Svenska bolag tar för sig rejält i det nordiska näringslivet, visar en ny sammanställning från marknadsföringsbolaget Largestcompanies.se. Hela 18 av Nordens 40 största företag, mätt på omsättning, är nämligen hemmahörande i Sverige.

Den norska olje- och gaskoncernen Statoil är dock absolut störst. I fjol omsatte kedjan 461 miljarder kronor, trots ett tapp på nästan 30 procent från 2014. Tvåa på listan är det danska rederibolaget Maersk med en omsättning på 330 miljarder svenska kronor.

Men därefter domineras listan av svenska bolag. På plats tre till åtta placerar sig nämligen – i tur och ordning – Volvo, Ericsson, H&M, Vattenfall, Volvo Car Group (Geely) respektive Skanska. Bolagen hade 2015 var för sig en omsättning på mellan 312 och 153 miljarder kronor.

Ser man i stället till vinsten under fjolåret var det danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk lyckosammast med en förtjänst på 53 miljarder kronor. 

På silverplaceringen kom det svenska tjänstepensionsbolaget Alecta som gjort en rejäl resa uppåt. Under 2015 gjorde man en nästan 180-procentig vinstökning jämfört med året innan och tillskansade sig cirka 52 miljarder kronor till sina sparare.

Strax efter följer svenska bankkoncernen Nordea som under 2015 ökade sin vinst med 4 procent till sammanlagt 42 miljarder kronor. 

När det kommer till största arbetsgivare i Norden placerar sig danska ISS Facility Service på första plats. Nästan en halv miljon, 500.000 personer, var 2015 anställda inom tjänsteföretaget.

Därefter följer stora svenska bolagsjättar som Securitas med cirka 280.000 anställda, Ericsson med knappt 120.000 personer i personalstyrkan, H&M med nästan 105.000 arbetstillfällen, och Volvo med cirka 90.000 stycken.

Fotnot: Se fullständiga fakta om Nordens 40 största bolag sett till omsättning, vinst respektive personalstyrka i grafiken nedan.

https://infogr.am/6a493bfb-f1a6-4a07-9285-361b1d87cd54


Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?