ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Svenska bär heta utomlands: Handeln lever på att vi tar hit plockare

  • Frostabs delägare Sara Fjellner och hennes sambo Anders Vestin, som ”köper, säljer och löser -problem” i företaget, hjälper maskinen att sortera lingon på bandet. Foto: Jack Mikrut

ARVIDSJAUR. Intresset internationellt för svenska bär är stort.

Utmaningen för branschen är att ta mer betalt.

”Vi måste öka förädlingsgraden”, säger Anders Vestin på Frostab.

Hundratals eller snarare tusentals lingon strömmar förbi på det löpande bandet. Omogna och dåliga lingon sorteras bort automatiskt. För att inte tala om småsten och kottar. Tack vare en kamera som känner av både färg och storlek är rensningsarbetet i dag till stora delar automatiserat. 

”Rensar du blåbär skjuter han ut lingon. Rensar du lingon så skjuter han ut blåbär”, förklarar Anders Vestin på Frostab i Arvidsjaur. 

Familjeföretaget sätter inte upp några omsättningsmål, däremot finns investeringsmål. 

Tack vare rensningsmaskinen och satsningar på fryskapacitet kan anläggningen i Arvidsjaur jobba med 2.000 ton bär per år ett normalt år. 

”Vi ska hela tiden hålla oss i toppen med de grejer vi använder”, säger Anders Vestin. 

Investeringarna har betalat sig, under det här decenniet har företagets omsättning flerdubblats till 50 miljoner kronor. Anders Vestin ”köper, säljer och löser problem” i företaget som ägs av sambon Sara Fjellner och hennes familj. Han vill inte kalla sig vd, möjligtvis är det okej att kalla honom säljchef. 

Dagen då Di kommer på besök är det fortfarande höst och den mest intensiva delen av bärsäsongen lider mot sitt slut, en period när absolut inget gå fel. Då levereras tonvis med blåbär och lingon som fryses in för att rensas och säljas senare. 

Nära 40 procent av produktionen exporteras till länder som Tyskland, Österrike, Frankrike och Italien. Svenska bär är heta utomlands, och intresset är extra stort för blåbär. 

En betydande del av blåbären blir ingredienser i hälsokost och receptbelagd medicin.

”Våra blåbär i norra Skandinavien har ofta mycket höga värden för antioxidanter. Vi ligger väldigt högt här uppe och det vill de åt. Blåbären blir till ett pulver som våra kunder i sin tur säljer vidare till läkemedelsindustrin”, säger Anders Vestin. 

Att produkter från de norra delarna av Skandinavien har ett bra internationellt rykte beror förutom på näringsinnehållet att de förknippas med ren och vacker natur. 

Därför skulle Frostab helst se att det vore möjligt att lösa bärplockningen lokalt. I dag hyr företaget, precis som sina konkurrenter, in bärplockare från Thailand. 

”Svensk bärhandel lever på att vi tar hit människor från andra sidan jordklotet. Om vi tog bort dem skulle det inte finnas några svenska bär. Men med den miljödebatt vi har i dag så rimmar det inte riktigt att flyga hit arbetskraft”, säger Anders Vestin.  

Problemet i dag är att priserna på bär är så låga att det inte är lönsamt för svenskar att plocka. Även om det går att ta mer betalt för svenska bär är de svenska bärproducenterna en del av en internationell marknad där flertalet länder har avsevärt lägre personalkostnader. 

”Svenskar plockar inte bär för sex-sju kronor kilot. Får du 20 kronor kan det kanske vara intressant för ungdomar, pensionärer eller nyanlända invandrare som vill dryga ut kassan. Marknaden kanske måste vänja sig vid att bären är dyrare. Vi måste bli bättre på att det är lokalproducerat”, säger Anders Vestin. 

Efter två dåliga bärår ligger priserna på en relativt hög nivå. För att få upp priserna permanent tror Anders Vestin att branschen måste göra mer med bären. 

”Vi vill öka den egna förädlingsgraden och vi tittar en hel del på det hos oss här på Frostab. Där har andra branscher, som rennäringen, kommit längre än vi. Det finns jättemycket att göra”, säger Anders Vestin. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer