1515
Annons

Svenska Akademien drar in miljoner i skattefri utdelning

Svenska Akademiens förmögenhet kan uppgå till 2,8 miljarder kronor.

Det är en miljard mer än vad som varit officiellt känt.

DN har kartlagt den omdebatterade stiftelsens finanser och kommit fram till att den drar in miljoner - helt skattefritt.

Foto:Jonas Ekströmer/TT

Det har blåst rejält kring Svenska Akademien de senaste veckorna med flera avhopp och frågan har väckts om Nobelpriset i litteratur kommer att kunna delas ut i år.

Men något som det inte råder kris i är akademiens ekonomi.

Di har tidigare skrivit om Svenska Akademiens aktieinnehav där stiftelsens börsportfölj i dag är värd 806 miljoner kronor från 26 olika bolag.  Bland dem finns Nordea, Telia, SEB och Swedbank.

I samband med bolagens årsstämmor nu under våren kommer akademien kunna ta del av sammanlagt 32,4 miljoner kronor i skattefri utdelning under våren, skriver DN.

Men det är inte bara i utdelning Svenska Akademien kan håva in skattefria pengar.

Deras fastighetsinnehav summeras till sammanlagt 940 miljoner kronor.

Men skulle någon av fastigheterna säljas slipper man reavinstskatten eftersom Svenska Akademien tillhör de stiftelser som har så kallad ovillkorlig skattefrihet.

”Den omfattas av en lagstiftning som säger att man endast är skattskyldig för inkomster från fastigheter som man äger och hyr ut. I övrigt är man befriad från inkomstskatt”, säger Gunnar Högberg, rikssamordnare för stiftelser, ideella föreningar och trossamfund hos Skatteverket, till DN.

Det betyder att akademien måste skatta för hyresintäkterna. Däremot inte kapitalvinster som uppstår vid försäljningar av fastigheter, aktier, obligationer eller liknande.

Utöver de här intäktskällorna får Svenska Akademien miljoner av Bolagsverket för rätten att få publicera kungörelser i Post- och Inrikes Tidningar, som akademien äger. 2017 fick akademien 13,7 miljoner kronor.

Mycket tyder på att Svenska Akademien investerar i räntepapper och utländska aktier. En källa till DN säger att man följer placeringsregler som är ”noga avvägda”.

Chefsanalytikern Peter Malmqvist tror att Akademiens tillgångar kan uppgå till  omkring 2,8 miljarder kronor.

”Eftersom man bara har 26 svenska bolag tyder det på ett lite annat tänkande kring riskspridning än vad svenska pensionsbolag och -stiftelser vanligtvis har. Jag tror att akademien har 20–30 procent i utländska aktier. Möjligtvis något mer”, säger Peter Malmqvist till DN.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?