1515
Annons

Svensk tros ha spionerat för Ryssland – åtal väntas

En svensk man misstänks ha spionerat för Ryssland under flera års tid. Under hemliga möten med en rysk underrättelseofficer i Sverige tros han ha läckt information. Inom kort väntas åtal för spionage.

Ryska ambassaden i Stockholm.
Ryska ambassaden i Stockholm.Foto:Jessica Gow/TT

Den 46-årige mannen greps av säkerhetspolisen under ett möte på en restaurang i centrala Stockholm i slutet av februari förra året. 

Personen han träffade på restaurangen var anställd på den ryska ambassaden och hade diplomatstatus, men enligt Säpo var anställningen en täckmantel och diplomaten är egentligen en rysk underrättelseofficer. Tack vare sin diplomatiska immunitet gick ryssen fri.

I samband med gripandet sade Säpo att spaning bedrivits mot svensken under en längre tid och att flera möten har ägt rum. Den misstänkta brottsligheten ska ha pågått sedan 2017. Säpo har också uppgett att mannen har arbetat inom svensk högteknologisk industri.

”Han har med regelbundenhet träffat den ryske underrättelseofficeren och han har gjort det på så sätt att man har vinnlagt sig för att dölja de här mötena”, sade Daniel Stenling, enhetschef på Säpos avdelning för kontraspionage, till TT i samband med gripandet.

Mannen har eget företag som erbjuder konsultverksamhet inom teknik och it och har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Han släpptes på fri fot i slutet av mars 2019.

Utredningen har alltjämt pågått och är nu ute på slutdelgivning hos mannen och hans advokat. Brottsrubriceringen mot mannen har ändrats från olovlig underrättelseverksamhet till spionage, vilket framgår av en skrivelse till tingsrätten.

”Det är riktigt”, säger åklagare Mats Ljungqvist, som inte kan besvara ytterligare frågor med anledning av förundersökningssekretessen som råder.

”Jag vill inte berätta något om själva utredningen.”

Målet har även flyttats från Stockholms till Göteborgs tingsrätt då mannen är bosatt där.

Försvaret har nu möjlighet att säga sitt om den mycket omfattande utredningen.

”Det kan betyda att vi behöver vidta ytterligare utredningsåtgärder, eller så förklarar han att han är nöjd med utredningen. Därefter ska jag fatta beslut om åtal, så det är precis i slutfasen.”

TT: Du räknar med att väcka åtal?

”Ja, det räknar jag med som utredningen nu ser ut.”

Mannens advokat Taavi Tuula kan inte kommentera ärendet i nuläget.

”Jag kan inte säga någonting eftersom jag har yppandeförbud”, säger han.

Den ryske diplomaten som pekades ut som underrättelseofficer lämnade Sverige 2019.


Innehåll från EKNAnnons

Så ska svenska RFID-bolaget mångdubbla omsättningen

RFID-bolaget 4E Antenna är i början av sin exportresa. Just nu gör de sin första stora leverans till Italien, och går allt som det ska kommer omsättningen att mångdubblas nästa år. Men det kostar att växa – därför har de vänt sig till EKN, Exportkreditnämnden.

Läs mer om hur du kan säkra finansiering för din fortsatta tillväxt

RFID-taggar är radiobaserade streckkoder som kan ersätta vanliga streckkoder. Taggarna är väldigt lätta att läsa av – det kan göras från cirka tio meters avstånd – och detta har öppnat för en mängd nya möjligheter inom lika många branscher.

– Tänk bara vad det gör för butiksinventeringar. Med RFID-taggar som prislappar i en butik kan du göra en hel inventering bara genom att gå in på lagret och svepa i luften med en läsare, säger Lars Granbom, vd på bolaget 4E Antenna som tillverkar en av RFID-taggarnas huvudkomponenter, antennerna.

Från giftigt till giftfritt

RFID är en växande bransch. Enligt Lars Granbom tillverkades det cirka 20 miljarder RFID-taggar 2021, och den siffran stiger med drygt 20 procent per år. Men det finns hållbarhetsproblem i den konventionella produktionen.

– Ser vi till antennerna så är de gjorda av plast- och aluminiumlager som lamineras ihop. I den konventionella tillverkningen etsas aluminium sedan bort från antennen. Det är ett slöseri med aluminium och det skapar en giftig avfallssörja som måste tas om hand.

4E Antenna har patenterat en tillverkningsprocess där antennerna görs av papper i stället för plast. Dessutom behöver man inte etsa bort aluminium i tillverkningen.

– I vår process används 70–80 procent mindre aluminium än vanligt. Vi blir helt av med plasten, vi använder inga giftiga etsningskemikalier och vi skapar inget giftigt avfall. Dessutom innebär vår process ett 60 procent lägre koldioxidavtryck än dagens konventionella tillverkning, säger Lars Granbom.

”Affärskritiskt stöd”

Affärsidén är att bygga och sälja de maskiner som producerar dessa miljövänliga RFID-antenner. 4E Antenna är mitt i sin första leverans; en maskin har beställts av ett italienskt dotterbolag till ett av världens största etikett-tillverkare. Varje maskin är dock en stor beställning för 4E Antenna, och under tillverkningsprocessen har det varit mycket viktigt att ha ordentligt med rörelsekapital genom banklån.

– Vår bank ansökte då om en rörelsekreditgaranti från EKN – och den garantin gjorde att EKN täckte en stor del av bankens risk. Det gjorde det så klart lättare för banken att säga ja, förklarar Lars Granbom.

Går allt som planerat så kommer den italienska kunden också att beställa fler enheter under året, och det kommer att ställa ännu högre krav på kassaflödet.

– Det är otroligt spännande men lika kostsamt att växa så snabbt. Stödet vi har fått från vår bank och EKN har varit affärskritiskt för oss. Förhoppningsvis kommer vi att ha skäl att vända oss till EKN igen redan i vår, säger Lars Granbom.

Läs mer om hur du kan få hjälp med att finansiera din exportsatsning

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?