Svensk tennistalang börsnoterar sig

Den 19-åriga tennistalangen Kajsa Rinaldo Persson från Växjö blir den första tennisspelaren på damsidan som börsnoterar sig, framgår av ett pressmeddelande.

Bild:TT

Rinaldo Persson representerar Tabergsdalens TK och som junior vann Kajsa bland annat 6 SM-guld i singel och 4 SM-guld i dubbel.

Satsningen finansieras med så kallad crowd investing genom att Kajsa säljer andelar i sin satsning via sportbörsen Trade in Sports från och med idag måndag. Kajsa får pengar till sin satsning nu och om det går bra i framtiden betalas pengar tillbaka till andelsägarna.

Kajsa säljer totalt 3.450 andelar för 100 konor styck. I utbyte mot de 345.000 kronor i riskkapital som Kajsa tar in får investerarna totalt 20 procent av Kajsas prispengar under perioden 2018-2022. Utdelning kommer betalas till investerarna på årsbasis från 2018 men dock bara de år Kajsa spelar in mer än 1 miljon kronor. Tanken är därvid att modellen inte ska bli kontraproduktiv men att investerarna ska få bra återbetalning i skedet när Kajsas tennis går med vinst efter kostnader för tränare och resor med mera.

Om Kajsa i genomsnitt skulle vara rankad 100 i världen under perioden 2018-2022 förväntas investerarna få en avkastning på cirka 300 procent, skriver Trade in Sports.

Om hon istället skulle vara rankad 50 i världen i genomsnitt under perioden 2018-2022 förväntas investerarna få en avkastning på cirka 1.100 procent. Utifrån dagens nivå på prispengar måste Kajsa vara rankad 140 i världen för att komma över gränsen på en miljon kronor. Om hon inte lyckas slå sig in topp 140 i världen någon gång under perioden 2021-2028 kommer andelsägarna förlora allt investerat kapital.

Bland de som planerar att köpa andelar i Kajsa finns golfspelaren Alexander Björk. Alexander, som också är från Växjö, blev den första golfspelaren att börsnotera sig på Trade in Sports för fyra år sedan.

”Jag tycker detta är ett bra verktyg för idrottare som behöver hjälpa att finansiera och engagera sportintresserade i sina satsningar. Andelsägarna har betytt mycket för mig och jag är nyfiken på att själv vara med och följa en satsning som andelsägare", skriver Alexander Björk bland annat i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?