Svensk teknik visar mörkret

När solen slocknar på måndag sänder CNN live – och tv-bolaget gör det med hjälp av svensk teknik.

”För tittaren blir det som att ha med sig sin tv-skärm in i vr-upplevelsen”, säger Magnus Persson, vd för Voysys.

NY TEKNIK. Magnus Persson, vd för Voysys, ger CNN:s tittare möjlighet att se solförmörkelsen på måndag.
NY TEKNIK. Magnus Persson, vd för Voysys, ger CNN:s tittare möjlighet att se solförmörkelsen på måndag.Bild:Crelle Ekstrand

Inte på 99 år har solen förmörkats i ett band tvärs över USA:s kuster, från Oregon i väst till South Carolina i öst. Men på måndag är det dags – och miljontals människor kommer att sitta bänkade framför CNN:s livesändningar.

Tv-bolaget har riggat upp 360 graders-kameror på sju olika platser i USA. Videosignalerna från varje enskild kamera skickas via satelliter till en central i New Jersey, där mjukvara från ett företag i Norrköping tar emot signalerna.

”Våra olika system syr ihop videosignalerna till 360-videor i realtid”, berättar Magnus Persson.

Företaget har med sin innovativa teknik tidigare varit involverade i den första livesändningen i 360-video på Facebook och världens första livesändning under vattennivån.

Men den här gången ska Voysys system förbättra upplevelsen för alla som följer solförmörkelsen via CNN.

”360-video lämpar sig väl för kamerapositioner hyfsat nära händelsernas centrum. I detta fall sker själva solförmörkelsen allt annat än nära kameran.”

För att se detaljerna är därför den 2d-video som levereras från andra kameror viktigare för tittaren.

”360-video har snarare som roll att leverera en känsla av att vara med på de olika platserna, som att ta del av gemenskapen på platsen”, säger Magnus Persson.

Med hjälp av Voysys teknik renderar CNN 2d-video ovanpå 360-videon.

”Känslan för tittaren blir nästan att ha med sig sin tv-skärm in i vr-upplevelsen, särskilt om man tittar på det hela med vr-glasögon. På så sätt får tittaren det bästa av två världar – en ’på platsen-upplevelse’ men också samma upplevelse som de vanliga tv-tittarna.”

Hur spännande är det att vara involverad i den här typen av fenomen?

”Solförmörkelsen i sig är spännande, men för mig är den stora kicken att få vara med om en sådan här stor produktion från insidan samt att få lära mig av mina kunder hur de gör och vilka problem vi kan vara med och lösa.”

Magnus Persson tror att vr-produktionen har potential att leverera ett stort värde för tittarna, inte minst ”eftersom man egentligen inte ska titta rakt in i solen i verkligheten”.

”Nu får människor som inte har möjlighet att befinna sig just där solförmörkelsen sker chansen att ändå vara med, och kan utan risk titta rakt in i solen.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?