ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svensk teknik visar mörkret

  • NY TEKNIK. Magnus Persson, vd för Voysys, ger CNN:s tittare möjlighet att se solförmörkelsen på måndag. Foto: Crelle Ekstrand

När solen slocknar på måndag sänder CNN live – och tv-bolaget gör det med hjälp av svensk teknik.

”För tittaren blir det som att ha med sig sin tv-skärm in i vr-upplevelsen”, säger Magnus Persson, vd för Voysys.

Inte på 99 år har solen förmörkats i ett band tvärs över USA:s kuster, från Oregon i väst till South Carolina i öst. Men på måndag är det dags – och miljontals människor kommer att sitta bänkade framför CNN:s livesändningar.

Tv-bolaget har riggat upp 360 graders-kameror på sju olika platser i USA. Videosignalerna från varje enskild kamera skickas via satelliter till en central i New Jersey, där mjukvara från ett företag i Norrköping tar emot signalerna.

”Våra olika system syr ihop videosignalerna till 360-videor i realtid”, berättar Magnus Persson.

Företaget har med sin innovativa teknik tidigare varit involverade i den första livesändningen i 360-video på Facebook och världens första livesändning under vattennivån.

Men den här gången ska Voysys system förbättra upplevelsen för alla som följer solförmörkelsen via CNN.

”360-video lämpar sig väl för kamerapositioner hyfsat nära händelsernas centrum. I detta fall sker själva solförmörkelsen allt annat än nära kameran.”

För att se detaljerna är därför den 2d-video som levereras från andra kameror viktigare för tittaren.

”360-video har snarare som roll att leverera en känsla av att vara med på de olika platserna, som att ta del av gemenskapen på platsen”, säger Magnus Persson.

Med hjälp av Voysys teknik renderar CNN 2d-video ovanpå 360-videon.

”Känslan för tittaren blir nästan att ha med sig sin tv-skärm in i vr-upplevelsen, särskilt om man tittar på det hela med vr-glasögon. På så sätt får tittaren det bästa av två världar – en ’på platsen-upplevelse’ men också samma upplevelse som de vanliga tv-tittarna.”

Hur spännande är det att vara involverad i den här typen av fenomen?

”Solförmörkelsen i sig är spännande, men för mig är den stora kicken att få vara med om en sådan här stor produktion från insidan samt att få lära mig av mina kunder hur de gör och vilka problem vi kan vara med och lösa.”

Magnus Persson tror att vr-produktionen har potential att leverera ett stort värde för tittarna, inte minst ”eftersom man egentligen inte ska titta rakt in i solen i verkligheten”.

”Nu får människor som inte har möjlighet att befinna sig just där solförmörkelsen sker chansen att ändå vara med, och kan utan risk titta rakt in i solen.”

Tyck till