1515
Annons

Svensk studie: Var tionde får långtidscovid

Var tionde person med mild covid-19 drabbas av ”långtidscovid”.

Det visar en ny svensk studie som undersökt coronasmittad sjukvårdspersonal över tid.

Främst handlar det om luktbortfall, smakbortfall och trötthet. Måttliga till allvarliga covidsymtom som åtta månader efter insjuknande fortfarande fanns kvar bland var tionde person, enligt studien som publiceras i medicinska tidskriften JAMA.

”Det är en hög siffra och det är tråkigt att det är så pass många som har symtom som påverkar dem socialt, hemmet och på arbetet så länge”, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien.

Däremot såg forskarteamet inte en utbredning av en del andra symtom som också brukar kopplas till långtidscovid.

”Vi ser ju inte en ökad förekomst av hjärtklappning, långvariga besvär och kognitiva besvär som minnesproblematik. Och det är ju betryggande.”

Trots att studien undersökt medarbetare vid Danderyds sjukhus och mestadels kvinnor anser Charlotte Thålin att resultaten går att applicera på övriga befolkningen.

”Jag tror att det går att generalisera hyfsat bra. Vi har en kontrollgrupp, men det är svårt att undersöka detta under brinnande pandemi”, säger hon.

Forskarteamet från Danderyds sjukhus och Karolinska institutet ska fortsätta att följa undersökningsdeltagarna och hur deras långtida besvär utvecklas. Exakt vad som räknas som ”långtidscovid” är inte helt bestämt, berättar Charlotte Thålin.

”Det finns ingen definition på långtidscovid men det är absolut det vi tar upp i studien.”

Endomines flyttar sätet till Finland

Gruvbolaget Endomines har beslutat om flytt av bolagets säte från Sverige till Finland.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Flytten av moderbolagets säte genomförs i form av en omvänd gränsöverskridande fusion, varigenom det nuvarande noterade moderbolaget Endomines AB fusioneras med ett finskt helägt dotterbolag, Endomines Finland Oyj, som fortsätter som det överlevande bolaget, heter det i pressmeddelandet.

Endomines affärsverksamhet, tillgångar, skulder och anställda uppges inte påverkas av fusionen.

Fusionen och flytten av säte förväntas registreras omkring den 16 december 2022. Avsikten är att aktierna i Endomines Finland efter fusionen endast ska vara noterade på Nasdaq Helsingfors.

”Vi är övertygade om att fusionen kommer att gynna Endomines och våra aktieägare. En förenklad företagsstruktur kommer att göra oss mer flexibla och effektiva, vilket är viktiga egenskaper för oss. Vi är också övertygade om att detta är en passande tidpunkt för att genomföra fusionen och förenkla vår nuvarande komplicerade företagsstruktur”, kommenterar Kari Vyhtinen, vd för Endomines, i pressmeddelandet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera