Svensk studie: Var tionde får långtidscovid

Var tionde person med mild covid-19 drabbas av ”långtidscovid”.

Det visar en ny svensk studie som undersökt coronasmittad sjukvårdspersonal över tid.

Främst handlar det om luktbortfall, smakbortfall och trötthet. Måttliga till allvarliga covidsymtom som åtta månader efter insjuknande fortfarande fanns kvar bland var tionde person, enligt studien som publiceras i medicinska tidskriften JAMA.

”Det är en hög siffra och det är tråkigt att det är så pass många som har symtom som påverkar dem socialt, hemmet och på arbetet så länge”, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien.

Däremot såg forskarteamet inte en utbredning av en del andra symtom som också brukar kopplas till långtidscovid.

”Vi ser ju inte en ökad förekomst av hjärtklappning, långvariga besvär och kognitiva besvär som minnesproblematik. Och det är ju betryggande.”

Trots att studien undersökt medarbetare vid Danderyds sjukhus och mestadels kvinnor anser Charlotte Thålin att resultaten går att applicera på övriga befolkningen.

”Jag tror att det går att generalisera hyfsat bra. Vi har en kontrollgrupp, men det är svårt att undersöka detta under brinnande pandemi”, säger hon.

Forskarteamet från Danderyds sjukhus och Karolinska institutet ska fortsätta att följa undersökningsdeltagarna och hur deras långtida besvär utvecklas. Exakt vad som räknas som ”långtidscovid” är inte helt bestämt, berättar Charlotte Thålin.

”Det finns ingen definition på långtidscovid men det är absolut det vi tar upp i studien.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?