1515

Svensk strategi kan bidra till låga smittotal

Smittspridningen av covid-19 i Europa ökar, och Världshälsorganisationen är djupt oroad över läget i regionen. Skillnaden mellan länder som till exempel Tyskland och Sverige är dock stor.

Hur Sverige hanterat pandemin kan vara en del av förklaringen, enligt Matti Sällberg, vaccinforskare och professor på KI.

Foto:Johan Nilsson/TT

”Att Sverige än så länge verkar klara sig bra kan kanske kopplas till en lägre testningsnivå, hur man hanterat pandemin och hög vaccinationstäckning”, säger han.

Sällberg betonar att det rör sig om en ”gissning”, då man inte vet vad som orsakar de stora skillnaderna i smittspridning. Där Tyskland de senaste sju dygnen i snitt haft över 23.000 nya fall per dygn, har Sverige haft knappt 800, enligt universitetet Johns Hopkins.

Vaccintäckningen är i stort lika. I Sverige är 82,3 procent av befolkningen över 18 år fullvaccinerade, i Tyskland 79,8, visar statistik från Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC). Vaccinen som använts är också i stort av samma typ. 

En mer utbredd testning i Tyskland samt de hårda nedstängningarna av samhället, som nu öppnats upp, kan förklara den kraftigt ökade spridningen där, enligt Matti Sällberg.

”Svenskarna är mer vana att vara ute i samhället, de har lärt sig att hålla distans och vara lite försiktiga.”

En snabb smittspridning sker också i delar av östra Europa, i Baltikum och Centralasien, där vaccintäckningen på sina håll är lägre.

”Den spridning vi ser verkar vara driven av den mer smittsamma deltavarianten. Har man sedan en lägre vaccinationstäckning kombinerad med en viss misstro mot myndigheter, haft kraftiga lockdowns och nu har öppnat upp, kan allt det tillsammans göra att man får en helt annan spridning än i Sverige”, säger Matti Sällberg. 

Det viktigaste är dock att en uppgång av nya smittofall inte följs av en uppgång i dödstal samt belastning på sjukvården, poängterar han.

”Där är ökningen av dödstal inte särskilt hög i något av de länder som har en hög vaccingrad. I till exempel Ryssland följer smittkurva och dödskurva varandra till 100 procent, och där har man kanske en vaccintäckning på drygt 30 procent. Det visar hur otroligt effektivt vaccinutrullningen fungerat i västvärlden, men inte har varit lika framgångsrik i många andra delar av världen.”

Tyska delstatsledare har uttryckt oro för hur vården ska klara den kraftiga ökningen av nya smittade. Det gäller att följa situationen noga, anser Sällberg:

”Det är extremt viktigt att man följer upp om det börjar dyka upp ännu fler ovaccinerade eller fler gamla/sköra som är fullvaccinerade på sjukhus, och följer belastningen på sjukvården och dödstalen. Skulle man se att det ökar så kanske man får vidta åtgärder eller skynda på med en tredje dos.”

I veckan pekade Världshälsoorganisationen (WHO) ut Europa och Centralasien återigen som centrum för pandemin. Om inte smittspridningen bromsas, kan ytterligare en halv miljon människor dö fram till februari, varnade WHO:s Europachef Hans Kluge.

Sveriges regering förlängde från och med den 31 oktober inreseförbuden för resor till Sverige från länder inom och utanför EU/EES, på obestämd tid. För att resa till Sverige från dessa länder måste man fortsatt kunna visa upp ett digitalt intyg att man vaccinerats mot covid-19, testat negativt inom 72 timmar före ankomsten eller tillfrisknat från covid-19 inom sex månader.

Resande från de nordiska länderna omfattas inte av några inreserestriktioner.


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?